Mimóza (Mimosa pudica) gondozása, teleltetése, metszése, szaporítása

mimóza
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A mimóza vagy szemérmes mimóza (Mimosa pudica) egy igazán különleges növény, mely eredetileg Dél-Amerikából származik. Bokrosodó növekedésű, lágyszárú növény, melyek fiatal korban felálló, idősebb korban pedig szétterülő hajtásokat nevel. Fa vagy bokor is nevelhető belőle a metszés függvényében.

Összetett levelei vannak, melyek egyenként tíz-huszonhat levélkéből áll. A mimóza levelein és levélszárain tüskék helyezkednek el. Rózsaszínű vagy lilás gömb alakú virágai három centiméter átmérőjűek. A szemérmes mimóza virágai nyár közepén nyílnak, ahogy idősödik a növény, egyre több virágot nevel. A virágok megporzását a rovarok és a szél végzi, termése toktermés.

Szabadföldben és cserépben szobanövényként is egyaránt nevelhető, bár hazánkban leginkább szobanövényként tartják, mert a kemény teleket a fiatalabb növények nem viselik túl jól.

Gondozás

A mimóza gondozása nem bonyolult, de odafigyelést igényel, ugyanis fontos, hogy a körülmények állandók legyenek, mert a változást nem viseli jól. Érzékeny növény, mely nem bírja a száraz levegőt, és a fényhiányos környezetet sem. Fontos megemlíteni, hogy a mimóza, mérgező növény!

Talajigény

A talajigénye átlagos, lényeges viszont, hogy laza szerkezetű, jó vízelvezetésű talajba kerüljön.

Tápozás

Ha azt szeretnéd, hogy igazán szépen növekedjen, rendszeresen tápoldatozd.

Fényigény

A mimóza fényigényes növény, a megfelelő fejlődéshez sok fényre van szüksége, ezért olyan helyet keress a számára, ahol sok természetes fény, napfény is éri.

Hőigény

A mimóza szereti a meleget, a szobahőmérséklet ideális számára. Olyan szobában érzi igazán jól magát, ahol a kellemes meleg állandó.

Páraigény

A mimóza kimondottan szereti a páradús levegőt, ezért párásítanod kell közvetlen párásítással (vízzel való permetezéssel), vagy közvetett párásítással. A párásítás, azért is lényeges, mert a száraz, meleg levegő kedvez a kártevők megtámadhatják.

Vízigény

Vízigénye átlagos, ezért mérsékelten öntözd, ne öntözd túl, de ne is száradjon ki a földje. A túlöntözés hatására a gyökerei könnyen elkezdenek rothadni, ami a növény pusztulását eredményezheti.

Szaporítás

A mimózát magvetéssel tudod szaporítani, akár már február végén elvetheted magjait, általános virágfölddel töltött cserépbe. A magokat, elég csak vékonyan takarni.

Metszés

A mimózát nem kötelező metszeni, de lehetséges. A metszés függvényében bokor vagy fa is nevelhető belőle. A szobanövényként tartott mimózát érdemes metszeni, hogy kordában tartsuk.

Teleltetés

Mivel trópusi növényről van szó, szükséges teleltetni. A kifejlett növény már hidegtűrő, ezért akár fűtetlen helyiségbe is kerülhet a téli időszakban, de a melegebb helyiség természetesen kedvezőbb számára.

Betegségek, kártevők

Betegségek nem igazán jellemzőek rá, de a kártevők közül a takácsatka, a tripsz és a pajzstetű is megtámadhatja.

Érdekesség

Az érintésre, apró lapított tűszerű leveleinek összecsukódásával, erősebb behatás esetén a teljes levél lehajlásával reagál. Gondozása során, saját bőrödön is megtapasztalhatod, hogy honnan is ered a mondás, “Ne légy már olyan mimóza!”.

Összefoglaló

A mimóza vagy szemérmes mimóza egy Dél-Amerikából származó, trópusi növény, melyet hazánkban elsősorban szobanövényként nevelünk, ám a melegebb vidékeken szabadföldi bokor vagy fa is nevelhető belőle. A gondozása nem bonyolult, de odafigyelést igényel, mert érzékeny növény, az állandóságot szereti. Szereti a fényt, a meleget és a párát is, vízigény szempontjából viszont átlagosak az igényei.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek