Nebáncsvirág (Impatiens) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása – nebáncsvirág fajták képekkel

törpe nebáncsvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A nebáncsvirág más néven vízifukszia vagy pistike (Impatiens) Afrika és Új-Guinea területeiről származik, nagyon mutatós egynyári dísznövény. Gyakori növénye a kerteknek, közterületeknek is, de egyes hibridek szobanövényként is tarthatók. Alacsony termetű törpe fajtáját ágyásszegélyként, valamint balkonládába is ültetheted, igen kedvelt növény hazánkban főleg a hosszú virágzási ideje miatt. Megfelelő körülmények között egész nyáron virágzik. Szinte bármelyik kertészetben beszerezhető, nem is túl drága növény.

A levelei nagyrészt zöld és barnás árnyalatban pompáznak, a virága sarkantyú alakúak, színük élénk, egyes fajtákat még csillagminta is díszít. A nebáncsvirág alacsony vagy közepes magasságú, bokros habitusú növény, melynek virágzási ideje egészen az első fagyokig tart. Csoportba ültetve, de más növényekkel társítva is ültethető. Kerülhet szabadföldbe, balkonládába, de egyes fajok még szobanövényként is megállják a helyüket.

Gondozás

A gondozása nem túl bonyolult, pár dologra kell csak odafigyelni a gondozása során. A taposást nem viseli jól, ezért olyan kertbe, ahol kisgyerekek vagy kutyák is vannak, nem célszerű ültetni.

Talajigény

Talaj tekintetében nem túl igényes, arra viszont figyelni kell, hogy jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba kerüljön.

Tápanyagigény

A nebáncsvirág meglehetősen tápanyagigényes, tavasszal és nyáron mindenképp célszerű tápoldatozni legalább kéthetente virágzó növényeknek való tápoldattal.

Fényigény

A fényigénye közepesnek mondható, napos, világos, de nem tűző napos helyet keress a számára.

Hőigény

A Pistike virág a kb. 10-24 fok közötti hőmérsékletet kedveli, vagyis nem túl igényes a hőmérsékletre. Egészen az első fagyokig megmarad a kertben.

Páratartalom

A nebáncsvirág a közepes páratartalmat kedveli, a nyári forróságot nehezen viseli, ezért is fontos, hogy rendszeresen öntözd.

Vízigény

A vízigénye viszonylag magas, ezért rendszeres öntözésre van szüksége. Ne hagyd, hogy a földje kiszáradjon, azt nem kedveli, az öntözéshez langyos esővizet használj, a hideg vizet ugyanis nem kedveli.

Szaporítás

Szaporítani magvetéssel lehet kora tavasszal, az előnevelt palántákat májusban, a fagyveszély elmúltával ültetheted el.

A nebáncsvirág magvetése

A nebáncsvirág palántáit beltérben március-áprilisban kezdheted nevelni, ezeket a palántákat a fagyveszély elmúltával ültetheted végleges helyükre. A magvetéshez cserepekre, homok, komposzt és föld keverékére, valamint magokra van szükség.

Töltsd meg a cserepeket földkeverékkel, majd állítsd őket vízbe, hogy alulról vegyék fel a nedvességet, hagyd, hogy kicsepegjen a felesleg.

Szórj magokat a földre, és vékonyan takard be őket, ezt követően fedd le a cserepeket fóliával, vagy üveglappal, a megfelelő páratartalom biztosítása érdekében.

A magok csírázása 18-20 fok körüli hőmérsékleten gyorsan megtörténik, amikor már látszanak a fiatal növények, nem szükséges tovább párásítani.

Ekkor keress világos helyet a lakásban és itt neveld őket tovább. Fokozatosan szoktasd ki őket a szabadba, majd amikor már elmúlt a fagyveszély ültesd el őket.

A nebáncsvirág dugványozása

A nebáncsvirág könnyen gyökereztethető vízben és földbe tűzdelve is. Ha vízben szeretnéd gyökereztetni, elég, ha leszeded a levágott friss hajtások alsó leveleit, és egy pohár vízbe állítod őket. Amikor kifejlődnek a gyökerek, már el is ültetheted az új növényeket.

Földben való dugványozáshoz, töltsd meg a cserepet a magvetéshez használt földkeverékkel, és szúrd bele a hajtásokat.

Fontos, a páratartalom és a nedvesség, ezért permetezd vízzel a dugványokat, valamint húzz a cserépre zacskót. Ilyen feltételek mellett kb. 2-3 hét a gyökeresedés ideje. Ezután végleges helyükre ültetheted a fiatal nebáncsvirágokat.

Betegségek, kártevők

Betegségekre nem kimondottan érzékeny, ám a kártevők közül a levéltetvek, a takácsatka és a liszteske is gondot okozhat.

Nebáncsvirág fajok

  1. Törpe nebáncsvirág (Impatiens walleriana) bemutatása, gondozása

A törpe nebáncsvirág, vízifukszia vagy még ismertebb nevén pistike (Impatiens walleriana) alacsony termetű, bokros növekedésű, hazánkban rendkívül népszerű egynyári dísznövény.

Hosszú virágzási idő jellemzi, élénk sokféle színváltozatban előforduló virágaiban az első fagyokig is gyönyörködhetsz. Sokféleképpen felhasználható dísznövény, jól mutat csoportosan ültetve, balkonládában, vagy ágyások szegélyeként is.

Fényigénye kissé ellentmondásos, mert bár igényli a fényt, árnyékosabb fekvésben érzi igazán jól magát, legjobb, ha olyan helyet keresel számára, ahol a déli, délutáni erős napsugárzástól védve van.

Ha törpe nebáncsvirágot szeretnél tartani, készülj fel arra, hogy rendszeres öntözést igényel, kifejezetten magas vízigényű növénnyel lesz dolgod.

Virágzását tápoldatozással ösztönözheted. Abban az esetben, ha a hajtások túlságosan hosszúvá válnak, szükség lehet visszametszésre, ezzel szebb formát, és bővebb virágzást érhetsz el.

Kártevők közül tetvek és atkák is megjelenhetnek, de számolnod kell gombás megbetegedések kockázatával is. Szaporítani magvetéssel és dugványozással tudod.

  1. Új-guineai nebáncsvirág (Impatiens x hawkeri) bemutatása, gondozása

Az új-guineai nebáncsvirág (Impatiens x hawkeri) hazánkban egynyáriként tartott alacsony vagy közepes termetű növény, mely jó választás balkonládába vagy a kert árnyékosabb részeibe való ültetésre is.

A bokros növekedésű növény levélzetét sötétzöld árnyalatú, fogazott szélű, bordó erezetű levelek alkotják. Piros, rózsaszín, fehér, narancssárga vagy cirmos virágai, nagyon hosszan, tavasz végétől egészen az őszi fagyokig díszítenek.

Az új-guineai nebáncsvirág világos, félárnyékos helyre ültethető növény, mely bár fényigényes, a tartós tűző napot nem szereti. Talajok közül a humuszos talajt kedveli leginkább. Rendszeres öntözést igényel, akkor fejlődik legszebben, ha földjét mindig kissé nyirkosan tartod.

Világos, hűvös helyen visszavágva átteleltetheted. Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a levéltetveket és a pajzstetveket lehet megemlíteni. Szaporítani magról és dugványozással lehetséges.

  1. Kerti nebáncsvirág (Impatiens balsamina) bemutatása, gondozása

A kerti nebáncsvirág (Impatiens balsamina) közepes magasságú, karcsú bokros növekedésű egynyári virág, mely jól mutat más évelő és egynyári virágokkal összeültetve.

Levélzetét lándzsás, sötétzöld levelek alkotják, melyek jó hátteréül szolgálnak a nyáron és az őszelején nyíló lila, rózsaszín vagy fehér virágoknak.

A kerti nebáncsvirág viszonylag egyszerűen gondozható növény, bár nem teljesen problémamentes, időnként megtámadja a lisztharmat, kártevők közül pedig a levéltetvek.

Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet is választhatsz, a talajjal szemben nincsenek különleges igényei, átlagos kerti talajba ültetve is szépen fejlődik.

A növekedési időszak elején rendszeres öntözést igényel, amikor megjelennek rajta a bimbók, onnantól kezdve elég mérsékelten öntöznöd.

Szaporítani magvetéssel és dugványozással tudod.

Összefoglaló

A nebáncsvirág más néven vízifukszia vagy pistike virág (Impatiens) Afrika és Új-Guinea területein őshon, nagyon mutatós, bokros habitusú, egynyári dísznövény. Hosszú virágzási ideje miatt igen kedvelt növénye a kerteknek, de balkonládában vagy akár a lakásban is tartható. A gondozása igényel némi odafigyelést, ugyanis az öntözésre, illetve az elhelyezésre mindenképp oda kell figyelni. A taposásra érzékeny.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek