Nyáriorgona (Buddleja davidii) gondozása

nyáriorgona
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A nyáriorgona vagy pillangócserje (Buddleja davidii) Kína és Japán területén honos, gyors növekedésű, kimondottan díszes cserje. Őshazájában a folyópartokon él, de dísznövényként is ültetik. Számos területen meghonosodott, köztük Magyarországon is, nálunk díszcserjeként terjedt el. Felfelé álló szárain nyíló bugás virágaival igazán pompás látvány. Fehér, rózsaszín vagy lila színű virágai nyár közepétől, egészen októberig díszíthetik a kertet, méh és pillangócsalogatóak. A növény lombozatát lándzsa alakú, kissé íves, zöld levelek alkotják.

A nyáriorgona magában ültetve, szoliterként, valamint csoportba ültetve egyaránt remekül mutat., de akár sövényként is ültethető. Gyakran láthatjuk iskolák, óvodák udvarán, de közterületeken is. A kerti orgonának csak távoli rokona.

Gondozás

A nyáriorgona viszonylag egyszerűen nevelhető ellenálló növény, melynek gondozása során csak a metszésre kell kiemelten odafigyelned. Meleg és fényigényes növény, de nagyon jól tud alkalmazkodni a környezetéhez.

Talajigény

A talajra nem kimondottan igényes, legjobban olyan helyen érzi magát, ahol a talaj nem túl kötött, tápanyagban gazdag, és jó vízgazdálkodású.

Tápanyagigény

A tápanyagigénye átlagos, de kedveli a tápanyag dús talajt, ezért érdemes tápanyag utánpótlásról gondoskodni a számára.

Fényigény

Ültetési helyül, világos, vagy napos helyet válassz, mert fényigényes növény.

Vízigény

Jól bírja a szárazságot, öntözni csak nagy nyári melegek és aszályosabb időszakok során szükséges. Alapvetően a csapadék mennyisége elég lehet a számára.

Szaporítása

Szaporítani fásdugvány segítségével tudod, erre a nyár a legalkalmasabb időpont.

Metszés

A metszést tavasszal végezd el, mivel a virágok az új hajtásokon fejlődnek, ezért az előző évi hajtásokat vissza kell vágni kb. 20 cm-re. Ha nagyon sok időd van, és szeretsz tenni-venni a kertben, akár az elnyílt virágokat is levághatod róla rendszeresen. A nagyon zord telek károsíthatják, ezt visszavágással korrigálhatod.

Teleltetés

Alapvetően fagyálló növény, bár az erős fagyok árthatnak a növény vesszőinek. Ha fagykár történik, a tövéig vissza kell vágni a nyáriorgonát, aggódni persze nem kell, mert újra ki fog hajtani.

Betegségek, kártevők

Betegségek és kártevők nem igazán jellemzők erre a növényre, mert nagyon ellenálló, kártevője szinte nincs is.

Összegzés

A nyáriorgona vagy más néven pillangócserje (Buddleja davidii) egy Kína és Japán területén őshonos, gyors növekedésű, díszes cserje, mely távoli rokona a kerti orgonának. Őshazájában a természetbe is előfordul, Magyarországon azonban csak dísznövényként találkozhatunk vele. Szoliterként, csoportba ültetve, és sövényként is ültethető. A gondozása nem nehéz, pár szabály betartásával szép éke lehet a kertnek. Fény és melegigényes növény, ezt mindenképp szem előtt kell tartani.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek