Nyílgyökér (Maranta) gondozása, szaporítása

Maranta leuconeura 'Kerchoviana'
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A nyílgyökér a nyílgyökérfélék családjába tartozó levélzetével díszítő növény. A Maranta nemzetségbe 23 fajt sorolunk, eredeti élőhelyüket Dél-Amerika esőerdei jelentik, elsősorban Brazíliában, Kolumbiában és Guianában őshonos. A 23 Maranta fajból leggyakrabban a Maranta leuconeura-t és ennek a fajnak a különféle változatait találod a kertészetek kínálatában.

A nyílgyökér megjelenése nagyon hasonlít egyes zebralevél (Calathea) fajokéra, melyek szintén a nyílgyökérfélék családjának tagjai. A nyílgyökér levelei nagyméretűek és mintásak, a különféle változatok mintázata eltérő és rendívül változatos, elsősorban ezek miatt a dekoratív levelek miatt tartják. A nyílgyökérre jellemző, hogy amikor besötétedik, “aludni vonul”, vagyis a leveli összecsukódnak, a nemesített fajok azonban erre már nem képesek. A nyílgyökér apró, fehér, 2 vagy 4 fellevéllel körülvett virágokat is nevelhet, de ezek megjelenése jelentéktelen.

Gondozás

A nyílgyökér gondozása nem mondható a legegyszerűbbnek, de a legbonyolultabbnak sem. A nevelése odafigyelést igényel, de ha kielégíted az igényeit, dekoratív dísz lesz a lakásnak.

Talajigény

Talaj tekintetében nem igényes, de lényeges, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba kerüljön. Emellett 3-4 hetenként egy ceruza vastagságú bottal talajlazítást is érdemes végezni.

Tápanyagigény

Tápanyagigényes növény, ezért tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozhatod, ősszel és télen hagyd el a tápoldatozást.

Fényigény

A nyílgyökér világos, de nem tűző napos helyen érzi magát legjobban.

Hőigény

Melegigényes növény, ezért olyan világos helyet keress számára, ahol egész évben legalább 18fokos a hőmérséklet.

Páraigény

A nyílgyökér eredeti élőhelyéből adódóan nagyon szereti a párás környezetet, ezért érdemes leveleit lágy vízzel permetezned. A közvetlen párásítást kiegészítheted közvetett párásítással is, ehhez állítsd a növény cserepét, kaviccsal és vízzel töltött tálcára.

Vízigény

Tavasszal és nyáron rendszeresen öntözd, mivel vízigényes növény, télen kevesebb vizet adj a növénynek. A téli időszakban arra figyeljünk, hogy a víz ne legyen hideg, inkább langyos.

Szaporítás

Az átültetéskor tőosztással szaporíthatod a növényt. Dugvánnyal is szaporítható, a dugványok meggyökeresedéshez párás környezetet kell biztosítanod.

Metszés

Metszés nem igényel, sőt a száraz leveleinek eltávolítását csupán indokolt esetben szabad csak elvégezni.

Ültetés, átültetés

Ha a nyílgyökér földje elhasználódott, esetleg kinőtte a cserepét, akkor tavasszal ültesd át A típusú virágföldbe. Az idősebb példányokat két- háromévenként kell csak átültetned.

Betegségek, kártevők

Kártevők közül a takácsatkák okozhatnak problémát, ezeknek a kártevőknek kedvez a száraz levegő, ezért is fontos párásításról gondoskodni. Túlságosan napos helyen kifakulhatnak a növény levelei, míg ha hűvös helyen tartod, levélelhalás jelentkezhet. A megfelelő gondozással és ideális helyválasztással megelőzheted ezeket a problémákat.

Nyílgyökér fajok

A nyílgyökér több változata is kapható a kertészetekben. A Maranta leuconeura ’Kerchoveana’ változat levele világoszöld árnyalatú, és sötétzöld szabálytalan formájú foltok díszítik. A Maranta leuconeura ’Erythroneura’ levele smaragdzöld színű, a fő levélér mentén világos cikcakkos sáv fut végig, a mellék erek piros árnyalatúak.

A Maranta leuconeura ’Massangeana’ levelei valamivel kisebb méretűek, a levelek smaragdzöld árnyalatúak, a levelek fonákja piros színű. A Maranta leuconeura ’Marisela’ levelei smaragdzöld színűek, a főér és mellékerek pedig egészen világoszöld árnyalatúak.

Összefoglaló

A nyílgyökér (Maranta) egy Dél-Amerikában őshonos levélnövény, melyet Magyarországon szobanövényként tartanak. Számos változta található meg a kertészetekben, elsősorban dekoratív levelével díszit. A gondozása nem a legegyszerűbb, de némi odafigyeléssel szép növény nevelhető belőle. Tápanyag és vízigényes növény, télen teleltetést is igényel. Talaj tekintetében nem annyira válogatós, de mindenképp laza szerkezetű talajt igényel.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek