Nyíllevél (Syngonium podophyllum) gondozása, szaporítása

nyíllevél
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A nyíllevél vagy üvegházi nyíllevél (Syngonium podophyllum) Közép-Amerikában őshonos növény. A kontyvirágfélék családjába tartozik, Magyarországon is ismert és kedvelt szobanövény. Fő díszét különleges formájú, nyílhegyre emlékeztető levelei adják. Nem elhanyagolható pozitív tulajdonsága, hogy a levegőben lévő káros anyagok közül a formaldehid mennyiségét is csökkenti, egyike a légtisztító szobanövénynek a NASA tanulmánya szerint.

Gondozás

Nagy előnye ennek a szobanövények, hogy a sima zöld, nem mintás levélzetű fajtái a félárnyékot is jól bírják, emiatt árnyékosabb helyen is bátran tarthatod. A meleg talajt, és a magas páratartalmat szintén kedveli ez a növény. Mivel trópusi növényről van szó, ezt a gondozásánál mindenképp szem előtt kell tartani, ugyanakkor a nevelése ettől függetlenül nem olyan bonyolult.

Talajigény

Talajra nem mondható igényes növénynek, egyedül arra érdemes figyelni, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű földbe kerüljön. A B típusú virágföld például tökéletes a számára.

Tápanyagigény

A márciustól augusztusig terjedő időszakban kéthetente tápoldatozd, így biztosíthatod számára az elegendő tápanyagot.

Fényigény

Elhelyezésekor figyelj rá, hogy a zöld levelű fajok a nem napos világos, félárnyékos, árnyékosabb helyeket kedvelik, míg a színes fajtáknak a világos helyet kell keresned.

Hőmérséklet

Melegigényes növény, télen is legalább 18 fokos, egész évben kellemesen meleg helyen tartsd.

Páraigény

Kedveli a párás környezetet, így foglalkoznod kell a levegő párásításával is. Leveleit gyakran portalanítsd nedves kendővel, és permetezd vízzel.

Vízigény

Az öntözés során földjét tartsd mindig kissé nedvesen. Az öntözéshez szobahőmérsékletű lágy vizet használj. A túlöntözésre nem viseli jól.

Szaporítása

Szaporítani fej vagy szárdugvánnyal lehetséges.

Ültetés, átültetés

Átültetned, nem kell túl gyakran, csak akkor, ha tényleg szükségesnek látod, például mert a földje már rossz szerkezetűvé vált, elhasználódott. Ekkor az átültetéshez lazább szerkezetű, B virágföldet használj. A növekedését azonban meggyorsíthatod, ha rendszeresen átülteted.

Betegségek, kártevők

A nyíllevél nem kényes növény, betegségek ritkán támadják meg. Kártevők tekintetében is ellenállónak mondható, bár a levéltetű, pajzstetű, viaszos pajzstetű és takácsatka megjelenhet rajta.

Mérgező hatása

A nyíllevél minden része enyhén mérgező, ettől függetlenül nem kell tőle félni, bátran tarthatod az otthonodban, mindössze arra kell figyelni, hogy kisgyermekek és háziállatok ne férjenek hozzá.

Összegzés

A nyíllevél vagy más néven üvegházi nyíllevél (Syngonium podophyllum) egy Közép-Amerikában őshonos, a kontyvirágfélék családjába tartozó növény, melyet Magyarországon levéldísznövényként vált ismerté. Számos különleges változata létezik. A gondozásánál figyelembe kell venni, hogy trópusi növényről van szó, vagyis meleg és páraigényes növény. A fényigénye ettől függ, hogy melyik változatáról van szó. Egy kis odafigyeléssel szép dísze lehet a lakásnak.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek