Nyuszifül (Stachys byzantina) gondozása

nyuszifül
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A nyuszifül (Stachys byzantina) vagy hivatalos nevén gyapjas tisztesfű Kis-Ázsia területén őshonos alacsony termetű évelő növény. Főként különlegesen szép levélzetével díszít, de tavasz végén virágokat is hoz, ám ezek kinézete nem túl látványos. Levelei valamint szárai is gyapjasak, ezüstszürke színűek. Apró, lilás rózsaszín virágai hosszú virágszáron nyílnak. A nyuszifül leginkább sziklakertekben, valamint ágyások szegélyeként mutat jól, de talajtakaróként is ültethető.

Gondozás

A gyapjas tisztesfű igénytelen, egyszerűen gondozható növény, ezért kezdő kertészek számára is javasolt a tartása.

Talajigény

Talaj tekintetében nem igazán válogatós, a legfontosabb szempont, hogy jó vízáteresztő talajba ültesd, mivel a pangó víz gyökérrothadást okozhat. Az átlagos kerti talaj tökéletesen megfelel a számára.

Fényigény

Fényigényes növény, szereti a sok fényt ezért világos, napos ültetési helyet keress számára. Az árnyékban nem érzi jól magát, ilyen helyre ne ülted.

Vízigény

A vízigénye nem mondható magasnak, inkább átlagos. Mérsékelten öntözd, az se baj, ha két öntözés között a földje kicsit kiszárad. A túlöntözést mindenképp kerüld, mert a sok víz gyökérrothadást okozhat.

Szaporítása

Szaporítani tőosztással tudod a legegyszerűbben.

Metszés

Az elvirágzott részek levágásán kívül nem igényel különösebb metszést.

Betegségek, kártevők

Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny, de lisztharmat időnként megbetegítheti.

Összegzés

A gyapjas tisztesfű, vagy, ahogy a köznyelv utal rá, nyuszifül (Stachys byzantina) egy Kis-Ázsia területéről származó, alacsony termetű évelő növény, melyet hazánkban virágágyásokba és sziklakertekbe ültetnek leginkább, de talajtakaróként is ültethető. Főleg leveleivel díszít, mert bár nevel virágokat, azok nem túl látványosak. A gondozása nagyon egyszerű, mert nem igényel különösebben nagy odafigyelést.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek