Októberke (Sedum sieboldii) gondozása, szaporítása

októberke
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

Az októberi varjúháj vagy októberke (Sedum sieboldii) Észak-Európából és Ázsiából származó, alacsony termetű, terülő növekedésű évelő növény, amely kerek, húsos leveleivel, valamint csillag alakú rózsaszín virágaival díszít. A nedvesség megtartására specializálódott szürkészöld levelei, ősszel elszíneződnek, bíboros árnyalatot kapnak, mely különlegesen széppé teszi ezt a növényt. Az októberi varjúháj külseje, és növekedése miatt, elsősorban kőedényekbe ültetve, valamint sziklakertekben mutat igazán jól. Ha van egy talpalatnyi felesleges helyed a sziklakertben, vagy egy üresen szomorkodó kőedényed, vétek lenne kihagynod az októberke ültetését!

Gondozás

Az októberi varjúháj egyszerűen nevelhető, igénytelen, jó szárazságtűrő növény, kezdők számára is bátran ajánlható.

Talajigény

A talaj tekintetében nem igényes, egyedül arra kell figyelni, hogy megfelelő vízelvezetésű talajba kerüljön. Az átlagos kerti talaj is tökéletes a számára, de akár a tápanyagban szegény talajba megél.

Tápozás

Külön tápoldatozást nem igényel, a tápanyagban szegény talajban is jól boldogul.

Fényigény

Fényigényes növény, ezért világos, vagy napos helyet válassz a számára.

Hőigény

Hőigénye átlagos, jól bírja a melegeket is.

Vízigény

Szárazságtűrő növény, vagyis alacsony a vízigénye. A csapadék bőven elegendő a számára, nem igényel külön öntözést. A túl sok nedvességtől, csapadéktól érdemes óvni.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással és tőosztással lehet, melyre a tavasz vagy a nyár a legalkalmasabb időszak. Megvetéssel is szaporítható, de ez egy nagyon hosszú folyamat, érdemes inkább a dugványozással próbálkozni.

Teleltetés

Nem fagyérzékeny növény, ezért nem igényel különösebb teleltetést, a szabadban is könnyen áttelel. Amennyiben beltérben tartod, világos és hűvös helyen keress a számára a teleltetéshez, de igazából felesleges bevinni.

Virágzás

Virágai jellemzően szeptember végén, és októberben nyílnak, nevét is ennek köszönheti.

Betegségek, kártevők

Kártevőkkel és betegségekkel szemben nagyon ellenálló. Amire viszont érdemes figyelni, hogy a téli csapadék, illetve a talajban pangó víz kárt tehet benne.

Összefoglaló

Az októberi varjúháj, vagy más néven októberke, egy kedves, alacsony termetű, könnyen nevelhető évelő növény. A gondozása nem igényel különösebb odafigyelést. Bármilyen talajban jól érzi magát, jól tűri a szárazságot, a meleget és a tűző napot is, ezért sziklakerti növényként tökéletes választás. Egyedül a pangó víz okozhat kárt benne, mert kártevőkre és betegségekre nem hajlamos.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek