Ólomvirág (Plumbago auriculata) gondozása, teleltetése, metszése, szaporítása

ólomvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A fokföldi ólomvirág (Plumbago auriculata) évelő örökzöld növény, amely Dél-Afrikából származik. Gyors növekedés jellemzi, a fehér, világos vagy sötétkék virágokkal díszítő kúszónövényt. Az ólomvirág alapvetően egy laza, elhajló ágrendszerű kúszó cserje, de metszéssel, illetve megfelelő támaszték biztosításával fácska is nevelhető belőle. Öt könnyed szirom alkotta csöves virágai egész nyáron díszítenek. Sokrétűen felhasználható növény, balkonládában és cserépben egyaránt nevelheted, de akár megfelelő támasztékra fel is futtathatod.

Gondozás

A fokföldi ólomvirág, fény, tápanyag és vízigényes növény, ezt mindenképp figyelembe kell venni a gondozása során. Szélvédett helyet igényel, mert az ágai törékenyek.

Talajigény

Talaja legyen tápanyagban gazdag semleges kémhatású, esetleg kicsit savas.

Tápanyagigény

Ha rendszeresen tápoldatozod májustól augusztusig, bőségesebb virágzásra számíthatsz. Októbertől tavaszig azonban már ne adj neki tápoldatot.

Fényigény

Leginkább a napos, világos helyeken érzi jól magát. Elhelyezéséhez bátran választhatsz tűző napos helyet, ami egyben védett is.

Vízigény

Öntözd rendszeresen, de soha ne öntözd túl, és figyelj arra is, hogy a virágokra ne kerüljön az öntözővízből. Októbertől viszont, amikor kezdődik a teleltetés, majdhogynem szárazon kell tartani a földjét, tehát nem igényel különösebb öntözést.

Szaporítása

Szaporítani gyökérsarjakkal és dugványokkal tudod.

Teleltetés

Teleltetést igényel világos, fagyvédett helyen. Lehetőleg 5-8 °C-os, fagymentes helyen válassz számára a téli időszakra. Az öntözést is mérsékeld, minimális mennyiségű vizet igényel ilyenkor, a földje akár ki is száradhat.

Metszés

A virágzást metszéssel ösztönözheted, illetve az elhalt virágok eltávolításával.

Betegségek, kártevők

A kártevők közül a levéltetvek okozhatnak gondot, de betegségekre nem érzékeny.

Összefoglaló

A fokföldi ólomvirág (Plumbago auriculata) egy Dél-Afrikában őshonos, évelő örökzöld növény, melyet Magyarországon dézsás vagy cserepes növényként tartanak. Kúszó habitusú cserje, mely fehér vagy kék virágaival díszít. Fény, tápanyag és vízigényes növény, emellett a talaj típusára is fokozottan oda kell figyelni a gondozása során. A kártevőkre és betegségekre viszont nem kimondottan érzékeny.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek