Orgona (Syringa) gondozása, metszése – orgona fajták képekkel

orgona
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

Az orgona (Syringa) egy Ázsiában és Délkelet-Európában őshonos, egy bokros habitusú, virágzó cserjéket és kis fákat tartalmazó növénynemzetség, mely az olajfafélék családjába tartozik. Az orgona nemzetségbe hozzávetőleg 20-25 faj tartozik. A kerti orgonát (Syringa vulgaris) talán be sem kellene mutatnom, annyira ismert és gyakori növény. A kertet azonban más orgona fajokkal is díszítheted, amelyek legalább ennyire látványosak.

Az orgonáknak keresztben átellenes, egyszerű leveleik vannak, egyes fajok esetében kissé tagoltak is lehetnek. Virágzatuk bugavirágzat, és többféle színben is előfordulhatnak fajtól függően. Leginkább szoliterként szokták őket ültetni, de egyes fajokból sövény is nevelhető.

Gondozás

Az orgonafajok viszonylag egyszerűen gondozhatóak, nincsenek túl nagy igényeik. Természetesen a fajok egyedi jellemzőit, igényeit mindenképp figyelembe kell venni a gondozás során.

Talajigény

A talaj tekintetében arra kell figyelni, hogy tápanyagban gazdag, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba kerüljenek. A szeldeltlevelű orgona és a törpeorgona a savas, semleges, vagy enyhén lúgos kémhatású talajban fejlődik igazán szépen.

Tápanyagigény

Kedvelik a tápanyag dús talajokat, ezért érdemes ilyet választani a számukra, és a bőséges virágzás érdekében célszerű gondoskodni a tápanyag utánpótlásról is.

Fényigény

Az orgonák fényigénye átlagos, egyes fajok, mint a kerti orgona elviselik a tűző napot is, de jellemzően inkább a világos vagy félárnyékos hely az ideális a számukra.

Vízigény

Az orgonák vízigénye eltérő lehet, de a legtöbb orgona rendszeres öntözést igényel.

Szaporítása

A szaporítás fajtól függően dugványozással, bujtással és oltással történhet.

Metszés

Az orgonákat másodvirágzásra ösztönözheted, ha az elszáradt virágokat eltávolítod róluk. A metszést általában a virágzást követően érdemes elvégezni.

Betegségek, kártevők

A kártevőkkel és betegségekkel szembeni érzékenység is fajfüggő, de a legtöbb orgona nem mondható különösebben érzékenynek.

Orgona fajok

  1. Kerti orgona (Syringa vulgaris) bemutatása, gondozása

A kerti orgona (Syringa vulgaris) akár 7 méteres magasságot is elérő lombhullató cserje, amely nagyméretű illatos virágaival, valamint dús lombozatával is kerted dísze lehet.

Levélzetét üde zöld színű szív alakú levelek alkotják. Lila, fehér, rózsaszín, vagy bordó színben játszó virágbugái április végén, és május első felében nyílnak. Virágzási ideje viszonylag rövid, azonban látványa, és bódító illata kárpótol ezért.

A kerti orgona egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül, világos, vagy tűző napos helyet egyaránt választhatsz. A talaj típusára nem igazán kényes, de leginkább a tápanyag dús, kissé meszes talajokat kedveli.

Célszerű az elhervadt virágokat rendszeresen eltávolítanod, ahogy a vadhajtásokat is. Virágzása serkenthető, ha néha kicsit megritkítod. Szaporítani tavasz végén tudod dugványozással, a vad fajtákat pedig gyökérsarjjal.

  1. Törpe orgona (Syringa meyeri) bemutatása, gondozása

A törpe orgona (Syringa meyeri) kb. 1-1,5 méteres maximális magasságot elérő, lassú növekedésű terebélyes cserje, mely nyírott és nyíratlan sövény kialakítására is alkalmas.

Főként virágaival díszítő lombhullató cserje, mely amellett, hogy nagyon mutat, jó várostűrő képességű is. A növény levélzetét kereked, nem túl nagyméretű világoszöld levelek alkotják. Rózsaszín árnyalatú, bugákba tömörülő kellemes illatú virágai tavasszal nyílnak.

A törpe orgonát napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültetheted, azonban igazán intenzíven napos, világos helyen virágzik. Talajok közül a tápanyagban gazdag, semleges, enyhén lúgos vagy savas kémhatású, kissé nyirkos talajt kedveli.

Sikerrel másodvirágzásra ösztönözheted, ha az elhervadt virágokat folyamatosan eltávolítod. Metszeni a virágzást követően lehet. Dugványozással, bujtással és oltással is szaporíthatod.

  1. Jósika orgona (Syringa josikaea) bemutatása, gondozása

A jósika orgona (Syringa josikaea) kb. 4 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely a Kelet-Kárpátokban, Galíciában, valamint az Erdélyi-szigethegységben őshonos.

Lombozatát üde, sötétzöld, kerekded, hegyesedő végű levelek alkotják. Bugában nyíló virágai a kerti orgonáénál később, május-júniusban nyílnak, és kevésbé intenzív illatot árasztanak. Jól mutat szoliterként, esetleg kötetlen, lazább sövényként.

A jósika orgona tápanyag, víz és páraigényes növény. Ültetési helyéül világos, vagy félárnyékos, nem tűző napos helyet válassz.

Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, kissé nedves talajokat szereti. Mivel kedveli a párás környezetet, és vízigénye is számottevő, ezért mindenképpen öntözd.

  1. Szeldeltlevelű orgona (Syringa x laciniata) bemutatása, gondozása

A szeldeltlevelű orgona (Syringa x laciniata) bokros felépítésű, kissé terebélyes, könnyed, légies hatású, kb. 2 méteres magasságot elérő lombhullató cserje, melyet főként szoliterként érdemes ültetned.

Levélzetét zöld színű, többnyire erősen szeldelt levelek alkotják. Halványlila színű, kellemes illatú virágbugái a tavasz második felében nyílnak.

A szeldeltlevelű orgona napos, világos vagy félárnyékos, jó légáramlású helyen, savas, semleges, vagy enyhén lúgos talajba ültetve fejődik legszebben.

Az elnyílt virágok eltávolításán kívül más teendőd nem igazán akad vele. Ez egy fontos feladat, mivel így a következő évben bőségesen fog virágozni a növényed.

Betegségek közül időnként megtámadja a lisztharmat. Szaporítani dugványozással és bujtással tudod.

Összegzés

Az orgona (Syringa) egy Ázsiában és Délkelet-Európából származó, virágzó cserjéket és kis fákat tartalmazó növénynemzetség, melynek több faja is megtalálható a hazai kertészetekben. A legismertebb talán a kerti orgona, de törpe orgonával vagy szeldelt levelű orgonával is találkozni a kertekben. Jellegzetes illatuk és virágzatuk van, melynek színe fajtól függően lila vagy fehér is lehet. Leginkább szoliterként ültetik őket, de egyes fajok sövényként is megállják a helyüket.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek