Páfrány (Polypodiopsida) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása, betegségei – páfrány fajták képekkel

szobapáfrány
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A páfrányok népszerűsége a 19. század óta szinte töretlen. Az akkori kor embereit annyira elbűvölték a különleges külsejű páfrányok, hogy a szállodák és az elegáns hallok elmaradhatatlan növényei lettek. A viktoriánus Angliában igazi kultusza lett a páfrányoknak, aminek bizonyítéka például az is, hogy a páfrányok számára művészi megmunkálású üveg és öntöttvas vitrineket készítettek.

A páfrányok a letűnt korok ma is élő képviselői, melyek az egész világot benépesítik. Már 250-400 millió évvel ezelőtt is éltek páfrányok, melyek valódi páfrány alosztályába 200 nemzetség és 9000 faj tartozik. A páfrányok szinte a világ bármely területén megtalálhatók, az esőerdők és hazai erdők talaján árnyékos, félárnyékos helyen, az esőerdők hatalmas fáinak lombkoronájában, de akár még a naposabb fekvésű sziklafalakon és a vízfelszínen is.

A páfrányok kialakulásakor még nem léteztek virágok, ezért a páfrányok közös jellemzője, hogy nem hoznak virágokat, spórák segítségével szaporodnak. Szintén közös tulajdonságuk a szeldelt levelek sokasága, melyek a zöld szín, különböző árnyalataiban, esetenként szürkés, vagy bordós árnyalatban játszanak.

Gondozás

A gondozásukra jellemző, hogy szeretik a meleg, nedves és párás környezetet, valamint a tápanyagban gazdag talajt is. A keményebb levelű fajok tolerálják a kevésbé párás környezetet is. A páfrányok jó választást jelenthetnek, ha például a fürdőszobában szeretnél valamilyen növényt tartani, itt a meleg és a magas páratartalom is adott számukra.

Talajigény

Talajigény szempontjából nem mondhatóak válogatósnak, ugyanakkor a tápanyagban gazdag talajban szeretnek a legjobban.

Tápanyagigény

Mivel a tápanyagdús talajt kedvelik, ültetés előtt érdemes feljavítani a talajt, ha szükséges, illetve rendszeresen tápanyag utánpótlásról gondoskodni.

Fényigény, hőigény

A meleg helyeket kedvelik, de a tűző napot már nem, inkább az árnyékosabb, félárnyékos helyek felelnek meg a számukra, egyes fajok a naposabb helyeken is boldogulnak.

Páraigény

A párás, nedves környezet az ideális számukra, így ha lakásban tartunk páfrányt, akkor a fürdőszoba például ideális választás.

Vízigény

Mivel a nedves helyeket kedvelik, rendszeres öntözést igényelnek, ugyanis a földjüket mindig nedvesen kell tartani.

Szaporítás

A páfrányok spórákkal szaporodnak, de az otthoni szaporításuk ezzel a módszerrel egyáltalán nem könnyű. Tőosztással nagyobb sikerrel járhatsz.

Teleltetés

A kertben tartott páfrányok mind télállóak, szépen átvészelik a hidegebb teleket is.

Betegségek, kártevők

A páfrányok nem érzékeny növények, ellenállnak a betegségeknek, és igazából kártevőjük sem nagyon akad.

Páfrány fajok

  1. Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) a Föld trópusi vidékeiről származó növény, mely a a vesepáfrányfélék családjába tartozik.

A Nephrolepsis nemzetség, mintegy 30 fajt számlál, ezek közül leggyakrabban a szobapáfránnyal (Nephrolepis exaltata) találkozhatsz a kertészetek kínálatában.

Léteznek erősebb és gyengébb növekedésű, hullámos, ráncolt és többszörösen szárnyalt levelű fajták is, sőt olyanok is melyek szaporításra is alkalmas hosszú indákat növesztenek.

A szobapáfrány nemcsak szép külseje, és viszonylag egyszerű gondozása miatt hasznos szobanövény. Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a légtisztító, méregtelenítő szobanövény is.

Ez azt jelenti, hogy a szén-dioxidon kívül, más káros anyagokat is kiszűr a levegőből. A NASA “Levegő javítása növényekkel” című tanulmánya szerint, a szobapáfrány a xylol lebontásában jeleskedik.

  1. Szarvasagancs páfrány (Platycerium bifurcatum)

A szarvasagancs páfrány Ausztrália, Peru, Madagaszkár és Új-Guinea területén őshonos fánlakó páfrány. Külseje nagyon különleges, eltérő a többi páfrányétól.

Levélzetét agancs formájú világoszöld, kissé szürkés árnyalatú levelek, valamint egymásra boruló meddő, kagylós levelek alkotják. Utóbbiak feladata eredeti élőhelyén a kapaszkodás, valamint a tápanyagok összegyűjtése.

A Platycerium nemzetség 17 fajából a Platycerium bifurcatum a leggyakoribb a kertészeti üzletek kínálatában. Ez a népszerű faj, Angliában, már az 1800-as évek elején megjelent. Legszebben egy függesztett cserépben, ámpolnában mutat.

  1. Madárfészekpáfrány (Asplenium nidus)

A madárfészekpáfrány (Asplenium nidus) a fodorkafélék családjából származó, Ázsia, Afrika, és Ausztrália trópusi esőerdeiben gyakori növényfaj.

A félárnyékos, egész évben 20 fokos vagy annál melegebb szobahőmérsékletű helyet igényel, 16 foknál hűvösebb soha ne legyen. Lágy vízzel rendszeresen öntözd, tavasszal és nyáron mérsékelt töménységű tápoldatot is kapjon 2-3 hetente.

  1. Bőrpáfrány (Arachnoides adiantiformis)

A bőrpáfrány (Arachnoides adiantiformis) a pajzsikafélék családjába tartozó, Dél-Afrika, Közép- és Dél-Amerika, Ausztrália, Polinézia, és Új-Zéland területén gyarkori növényfaj.

A nem napos, világos, vagy félárnyékos helyet, valamint a magas páratartalmat kedveli. Egész évben szobahőmérsékleten tarthatod, télen hűvösebben is, de 12 fok alatt alig növekszik. Nyáron a szabadba is kiteheted.

Az öntözés során használj szobahőmérsékletű, lágy vizet, és tartsd egyenletesen nedvesen a földjét. Télen hűvös helyen csökkentsd, meleg helyen növeld a vízadagot.

  1. Bordapáfrány (Blechnum gibbum)

A bordapáfrány (Blechnum gibbum) a bordapáfrányfélék családjába tartozó, Dél-Amerika, Új-Kaledónia területén gyakori növényfaj. Nyáron meleg, télen is legalább 18 fokos, világos, vagy félárnyékos helyet igényel. A huzattól óvd, és figyelj rá, hogy földje se legyen hideg.

Télen öntözd kicsit kevesebbet, nyáron tartsd egyenletesen nedvesen. Gondoskodj közvetett párásításról, ne permetezd vízzel a leveleit.

  1. Éplevelű gímpáfrány (Phyllitis scolopendrium)

Az éplevelű gímpáfrány (Phyllitis scolopendrium) a fodorkafélék családjába tartozó, Európa, Kisázsia, Észak-Afrika, USA és Japán területén is előforduló kedvelt dísznövény. Ideális északi fekvésű szobákba, ablakba az egész évben félárnyékos, vagy árnyékos helyet kedveli.

A hőmérséklet télen 10, nyáron 15-18 fok körül legyen. Május közepétől októberig szabadban is tarthatod. Az öntözés során tartsd egyenletesen, de ne túlságosan nedvesen a földjét. Permetezd gyakran mivel a magas páratartalmat kimondottan igényli.

  1. Microlepia páfrány (Microlepia speluncae)

A microlepia páfrány (Microlepia speluncae) a Föld trópusi vidékein előforduló páfrányfaj. Egész nap világos, de nem napos, tavasszal és nyáron 20 fok körüli, ősszel és télen legalább 16 fok hőmérsékletű helyet kíván. Szereti a magas páratartalmat.

Gyökérlabdáját tartsd állandóan nedvesen, különben levelei lelankadnak, öntözéséhez szobahőmérsékletű lágy vizet használj. Hűvösebb helyen, télen kevesebb vizet adj neki. Gyakran permetezd vízzel, és gondoskodj közvetett párásításról is.

  1. Szárnyaspáfrány (Pteris cretica)

A szárnyaspáfrány (Pteris cretica) a Föld trópusi és szubtrópusi területeiről, valamint a Földközi-tenger vidékéről származó növény. Félárnyékos, árnyékos páradús környezetben érzi jól magát.

Nyáron módjával öntözd, tartsd egyenletesen nedvesen a földjét, télen alacsonyabb hőmérsékleten ennél kevesebb vizet kapjon. Óvd a huzattól, levélzetét időnként permetezd vízzel.

  1. Sarlós babérpáfrány (Cyrtomium falcatum)

A sarlós babérpáfrány (Cyrtomium falcatum) Kína és Japán területén őshonos örökzöld páfrány, amely élénkzöld, kissé fényes, lándzsa alakú levelek alkotta levélzetével díszít. Gondozása, abból a szempontból egyszerűbb, mint a többi páfrányé, hogy valamivel alacsonyabb páratartalommal is beéri.

  1. Korsópáfrány (Davallia bullata)

A korsópáfrány (Davallia bullata) a korsópáfrányfélék családjába tartozó, a Kanári-szigeteken, és Ázsia trópusi vidékein elterjedt növény. A magas páratartalmat, a világos, de nem napos, egész évben meleg, legalább 18 fok hőmérsékletű helyet kedveli.

Tartsd állandóan nedvesen a följét, szobahőmérsékletű, lágy vízzel öntözd. Földje soha ne száradjon ki.

Összefoglaló

A páfrányok több millió éve léteznek a Földön, és 200 alosztályba, illetve nemzetségbe közel 9000 faj tartozik. Számos olyan faj van, melyekkel gyakran találkozhatunk a kertekbe, de szobanövényként sem ismeretlen a páfrány. A gondozása nem túl bonyolult, azt azon figyelembe kell venni, hogy a meleg, nedves, párás környezetet és a tápanyag-dús talajt kedveli. Ha ezeket biztosítani tudod a számára, akkor szép dísze lehet a kertnek, de akár a lakásnak is.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek