Papagájvirág (Strelitzia reginae) gondozása

strelitzia reginae
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

Bejegyzésemben egy olyan jellegzetes és különleges megjelenésű szobanövényt szeretnénk bemutatni neked, ami, ha máshonnan nem, a virágboltok kínálatából biztosan ismerős lesz. A papagájvirág vagy paradicsommadár-virág (Strelitzia reginae) örökzöld dísznövény, amely Dél-Afrikából származik. Európát a 17. század vége felé hódította meg, trópusi madárra emlékeztető egzotikus virágával. Később a virágkötészet is felfedezte magának a papagájvirágot, mivel szára hosszú, dekoratív virága pedig tartós, ezért kitűnő alapanyag a virágcsokrok készítéséhez.

Levelei szintén mutatósak, nagyméretűek, a banán levelére emlékeztetnek. Ezek mellől emelkedik ki narancssárga, kék vagy élénkpiros színű virágai, melyek a hosszú száron ülnek, és akár több héten keresztül is virágozhatnak. Méretük akár 15-20 cm-es is lehet.

Gondozás

Ha szeretnéd otthonodat ezzel az érdekes szépségű növénnyel díszíteni, nincs más dolgod, mint néhány egyszerű gondozási tanácsot betartani. Ugyanakkor tisztában kell lennie vele, hogy a papagájvirág lassú növekedésű, akár 3-4 évig is eltart, mire virágokat nevel.

Talajigény

Ültető közege lehetőség szerint agyagos és jó vízáteresztő legyen, leginkább az enyhén savanyú talajt kedveli, ezért az A típusú virágföld jó lehet a számára.

Tápanyagigény

Átlagos tápanyagigényű növény, tápoldatozni elég havonta egyszer a növekedési időszakában.

Fényigény

Fényigénye magas, ezért válassz számára világos helyet, nyáron szabadban is tarthatod félárnyékos fekvésben. Annak ellenére, hogy mindenképp világos helyre van szüksége, a tűző naptól óvni kell, mert a leveli megéghetnek, de akár a növény pusztulását is okozhatja. A virágzási ideje alatt mindenképp napos helyen legyen.

Hőigény

A hőigénye alapján az átlagos meleget kedveli, a szobahőmérséklet vagy az annál kicsit melegebbet a legjobb a számára. A 18-26 hőfok között hőmérsékletet biztosíts a számára tavasztól őszig, télen azonban elegendő számára a 10-15 fok is. A fagytól és a huzattól óvd, illetve a hirtelen hőmérsékletváltozástól is. Emiatt ablakba, fűtőtest vagy klíma közeli környezetébe ne kerüljön.

Páraigény

Kedveli a magas páratartalmat, egyért érdemes heti egy-két alkalommal vízzel permetezni.

Vízigény

Átlagos vízigényű növény, elég, ha a földjét mindig kissé nyirkosan tartod, a téli időszakban ennél kevesebb vizet adj neki. A túlöntözésre érzékeny, a pangó víz rothadást okozhat nála.

Szaporítás

Szaporítása történhet tőosztással és magról, de tőosztás a gyorsabb és egyszerűbb.

Metszés

A száradt, és hervadt növényi részeket, mindig távolítsd el a növényről.

Teleltetés

Teleltetéséhez, fagymentes, aránylag hűvös helységet válassz, a 10-15 fok a legideálisabb számára ilyenkor. A tápoldatozás elhagyható, öltözni is csak ritkán kell.

Ültetés, átültetés

A még fiatal papagájvirágot át lehet ültetni, ha kinőtt a cserepét, vagy ha a földje frissítésre szorul, ám a kifejlett növényt egyenes tilos átültetni, ha azt szeretnéd, hogy virágokat is hozzon. Az évenkénti virágzáshoz ugyanis elengedhetetlen a kinőtt cserép, vagyis a szűkös hely a gyökereknek.

Betegségek, kártevők

Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, de a pajzstetvek és takácsatkák időnként károsíthatják.

Összegzés

A papagájvirág vagy más néven paradicsommadár-virág (Strelitzia reginae) egy Dél-Afrikából származó, örökzöld dísznövény, amely a 17. század végén került Európába. Elsősorban különleges megjelenésű virága miatt tartják. Magyarországon is gyakran láthatjuk a kertészek kínálatában, azzal viszont tisztában kell lenni, hogy a gondozása nem mondható a legegyszerűbbnek. Az igényeit mindenképp figyelembe kell venni, ahogyan azt is, hogy csak a 3-4 éves kifejlett növények hoznak virágot.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek