Papucsvirág (Calceolaria sp.) gondozása

papucsvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A papucsvirág (Calceolaria sp.) rendkívül érdekes külsejű, Dél-Amerikában őshonos kistermetű virágzó növény. Az üzletek nemesített változatait forgalmazzák, Magyarországon virágzó szobanövényként nevelhető. Levelei élénkzöld színűek, kerekded formájúak, enyhén szőrözöttek. Különlegességét virágzata adja, amelyet vese alakú, “pufók”, élénk színű virágok alkotnak. A virágzás 4-5 hétig is eltarthat.

Gondozás

Gondozása nem különösebben nehéz, átlagos igényű szobanövény, egyedül vízigénye nagyobb az átlagosnál, valamint érdemes rendszeresen tápoldatozni is, ezen túl azonban nem igényel túl nagy odafigyelést. Kezdő kertészek számára is jó választás lehet.

Talajigény

A talajra nem kimondottan igényes, ültetéséhez tőzeges, laza szerkezetű virágföldet válassz, például a B típusú virágföld megfelelő a számára.

Tápanyagigény

A rendszeres tápoldatozást gyorsabb fejlődéssel és élénkebb színű virágokkal hálálja meg.

Fényigény

Fényigénye átlagos, ezért világos, nem tűző napos helyet keress számára. Félárnyékban is szépen megél, a tűző nap viszont a pusztulását is okozhatja.

Hőigény

A hőigényes is közepesnek mondható, a szobahőmérsékletű (15-20fok) helyek tökéletesen megfelelnek a számára. A túl meleg árthat a növénynek, ezért fűtőtest mellé semmi esetre se kerüljön. A huzat sem tesz jót neki, ledobhatja tőle a leveleit.

Páraigény

Jól bírja a száraz levegőt, ezért a párásítással nem kell foglalkoznod.

Vízigény

Mivel a vízigénye magas, bőséges öntözést igényel, arra azonban figyelj, hogy a cserép alátétjében ne maradjon víz, és amikor öntözöl, a vízből ne kerüljön a levelekre. Az öntözővíz hőfokára érzékeny, a túl hideg nem felel meg a számára, lehetőleg szobahőmérsékletű vízzel öntözd.

Szaporítás

Szaporítani a sarjak leválasztásával és elültetésével, illetve magról lehet.

Betegségek, kártevők

Kártevők közül a levéltetvek és az üvegházi molytetvek támadhatják meg, ha túl meleg és fülledt helyen tartod.

Összegzés

A papucsvirág (Calceolaria sp.) Dél-Amerikából származó, rendkívül érdekes külsejű, kistermetű növény, melynek a nemesített változatát találhatjuk meg a hazai kertészetek kínálatában. Magyarországon szobanövényként nevelhető, és meglehetősen népszerű kis növény érdekes megjelenésével és egyszerű gondozhatóságával. Az igényei átlagosak, kivéve a vízigényét, az meglehetősen magas. Ám ha bőségesen öntözöd, és megfelelő helyet találsz számára a lakásban, akár 4-5 hétig is virágzik.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek