Párnafű (Soleirolia soleirolii) gondozása

párnafű
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A párnafű (Soleirolia soleirolii) a Földközi-tenger vidékén honos növény, melyet a csalánfélék családjába sorolunk. Korzika és Szardínia szigetén gyakran díszíti a sziklákat, falak és járdák réseit is. Szívós, évelő növény, a föld felszínén fűszőnyeget alkot, kúszó habitusú. Díszét dús levélzete adja, melyet apró kerek levelek alkotnak, igazán üde látványt nyújt. Cserépbe és ámpolnába egyaránt ültetheted, talajtakaróként terebélyes cserepes növények cserepébe is kerülhet. A világos fürdőszobai környezetben is jól érzi magát.

Gondozás

Egyszerűen nevelhető növény, amire egyedül figyelned kell, az az, hogy egyenletesen öntözd, és biztosítsd számára a kellemesen párás környezetet.

Talajigény

Talaj tekintetében nem válogatós, de fontos, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajt válassz a számára, mert abban fejlődik a legszebben. Ha nem megfelelő a föld, keverhetsz hozzá homokot vagy perlitet és tőzegmohát.

Tápanyagigény

Tápoldatozni elég havonta a márciustól augusztusig terjedő időszakban, nyár végétől elhagyhatod a tápoldatozást.

Fényigény

Fényigénye átlagos, a világos, vagy félárnyékos helyet keress számára, a tűző napot nem kedveli.

Hőigény

A hőigénye egyáltalán nem magas. Télen a szobahőmérsékletet és az annál hűvösebb hőmérsékletet is elviseli, a fagypont feletti hideget is átvészeli.

Páraigény

A párnafű kedveli a párás levegőt, a nedves környezetet, ezért párásítanod kell. A megfelelő páratartalmat vízzel való permetezéssel, közvetlen párásítással biztosíthatod számára.

Vízigény

Egyenletesen, és mértékkel öntözd, a földjét ne hagyd kiszáradni. Télen, hűvös helyen, csak enyhén tartsd nyirkosan a földet. Ha az öntözés rendszertelen, a párnafű hajlamos felkopaszodni, és levélfoltosság is jelentkezhet.

Szaporítás

Tőosztással könnyen új növényre tehetsz szert. Ezt bármikor megteheted az év folyamán.

Ültetés, átültetés

Átültetni nem szükséges. Ha leválasztott töveket B virágföldbe ültesd át. Egy cserépbe több kis növény kerüljön, így mutat igazán szépen!

Betegségek, kártevők

A párnafű kártevőkre és betegségekre nem különösebben kényes. A rendszeres öntözésre kell odafigyelned, mert ennek hiányában felkopaszodik és levélfoltosság jelentkezhet.

Összefoglaló

A párnafű (Soleirolia soleirolii) egy a Földközi-tenger vidékéről származó, kúszó habitusú, szívós évelő növény, melyet hazánkban szobanövényként tartanak, de a balkonra is kikerülhet kora tavasztól késő őszig. Jól tűri a hideget is, télen pedig nem igényel teleltetést sem, szobahőmérsékleten is jól érzi magát. Egyedül arra kell figyelni a gondozása során, hogy egyenletes öntözést és kellően páradús környezetet kapjon. A rendszertelen öntözéstől ugyanis felkopaszodik.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek