Pettyeslevél (Hypoestes phyllostachya) gondozása

pettyeslevél
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A pettyeslevél vagy szeplős arc (Hypoestes phyllostachya) Madagaszkáron őshonos, bokros növekedésű évelő növény. Rendkívül látványos, több színben játszó, foltos leveleivel lehet lakásod különleges dísze. Világos és sötétzöld, világos rózsaszín és sötétzöld, ciklámen és zöld színben is megtalálhatod a kertészetek kínálatában. Ültetheted virágtálba, kertbe, vagy akár más növényekkel is társíthatod, de floratumokban is ültetik.

Gondozás

A pettyeslevél fény és vízigényes növény, ezért ezt a gondozásánál mindenképp figyelembe kell venni. A nevelése nem olyan bonyolult, de igényeli az odafigyelést.

Talajigény

A talajra nem igazán érzékeny, de ha lehet, akkor tőzeg alapú földkeveréket válassz, vagy B típusú virágföldet.

Tápanyagigény

A megfelelő növekedéshez, dús levélzet neveléséhez, rendszeres tápoldatozásra van szüksége. Márciustól októberig kéthetenként tápoldatoz, később azonban havonta egyszer is elég.

Fényigény

Elhelyezéséhez világos vagy félárnyékos helyet válassz, ám ha nem kap elég fényt, akkor a leveli kifakulhatnak. A tűző napot nem kedveli, ilyen helyre ne kerüljön.

Hőigény

Kellemesen meleg helyet válassz a számára, ugyanis jellemzően 20 °C feletti, de minimum 18 °C-os talaj- és léghőmérsékletre van szüksége.

Páraigény

Szereti a párás környezetet, melyet közvetlen (levelek vízzel való permezetése) vagy közvetett párásítással (állítsd kaviccsal és vízzel töltött tálcára) is biztosíthatsz számára.

Vízigény

Gyakori öntözést igényel, télen ritkábban öntözd. Az öntözéshez langyos lágy vizet használj, a túlöntözést mindenképp kerüld.

Szaporítása

Fejdugványokkal szaporítható a legegyszerűbben.

Teleltetés

Télen kevesebb vizet igényel, ezért ilyenkor csökkentsd az öntözővíz mennyiségét.

Ültetés, átültetés

Amennyiben szükségesnek érzed az átültetését, akkor lazább szerkezetű földkeverékbe ültesd át tavasszal.

Betegségek, kártevők

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül azonban az üvegházi molytetvek, illetve ászkák és csigák is megtámadhatják.

Összegzés

A pettyeslevél vagy más néven szeplős arc (Hypoestes phyllostachya) egy Madagaszkárról származó bokros növekedésű évelő növény, melyet rendkívül látványos, több színben játszó, foltos levelei miatt kedvelnek. Hazánkban kertbe, virágládába vagy florátumba ültetve is találkozhatsz vele. A gondozása odafigyelést igényel, mert fény és vízigényes növény, emellett melegre és párás levegőre is szüksége van ahhoz, hogy szépen fejlődhessen.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek