Petúnia (Petunia hybrida) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása, betegségei

petúnia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A petúnia (Petunia hybrida) Dél-Amerikában őshonos, Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő egynyári növény. Változatainak száma több százra tehető, hibridek és színváltozatok széles választékával találkozhatsz a kertészetek kínálatában. Felhasználása sokrétű, kiültetheted kertbe, cserépbe, felakasztható virágtartóba és balkonládába is, utóbbi kettő a leggyakoribb ültetési mód itthon.

A petúnia jellemzően 25-30 cm magasra nő meg, sok változat csüngő hajtású, ezek a típusok akár az 1 méter hosszúságot is elérhetik. Léteznek sokvirágú fajták is, melyek virágai 5 cm körüliek, de mini (kisvirágú) és nagyvirágú hibridek is előfordulnak, melyek akár 10 cm-es virágokat is nevelhetnek. A virágok szirmai jellemzően vékonyak, puhák és lágyak, a virágok élénk, tarka színűek, trombita alakúak, szín és forma tekintetében is elképesztő változatosságot mutatnak. A virágok színe lehet a piros, a fehér, a kék, a lila és a sárga.

Gondozás

A petúnia gondozása nem túl bonyolult, ugyanakkor ahhoz, hogy rendszeresen virágozzon, és szép, rendezett látványt nyújtson, néhány alapvető gondozási teendőt el kell végezned. Viharos, esős időben, helyezd védett helyre, ha megtépázza a szél, vagy leesik helyéről és sérül, utána már nagyon nehezen képes regenerálódni.

Talajigény

Ültetőközeg tekintetében nem mondható igényesnek, a hagyományos, B típusú virágföld tökéletes a számára. Leginkább arra kell csak figyelni, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű földet válassz a számára.

Tápanyagigény

A petúnia tápanyagigényes növény. Tápoldatozni hetente érdemes, ösztönözheted a virágzást azzal, ha a tápanyagot kisebb mennyiségben, de rendszeresen biztosítod számára.

Fényigény, hőigény

Fontos, hogy megfelelő helyet válassz a növény számára. A petúnia meleget és sok napfényt igényel, az időjárás viszontagságai, a csapadék és az erős szél viszont kárt tehetnek benne

Vízigény

A petúnia vízigényes növény, ez a nyári időszakban akár napi kétszeri öntözést is jelenthet, a kora reggeli és az esti órákban.

Szaporítás

A petúnia palánták nevelését beltérben, február végén és márciusban érdemes elkezdened. A palántaneveléshez földre, ültető tálcára, és magokra van szükség, valamint kellemesen meleg 18-20 fok körüli hőmérsékletre. Töltsd meg az ültető tálcát földdel, és szórd a föld felszínére az apró magokat. A petúnia magjai fényre csíráznak, ezért nem kell őket földdel takarni. Öntözni, mindig alulról öntözd, azaz állítsd vízbe a tálcát, hogy alulról szívja fel a nedvességet.

Biztosíts fóliával, vagy üveglap segítségével kellemesen párás és meleg környezetet. Ilyen feltételek mellett kb. 10-20 nap a csírázási idő. Amikor már megjelennek a magoncok, a párásításra nincs szükség.

A fiatal petúniákat, amikor már 2-4 levelesek, egyesével át kell tűzdelned cserépbe. A fagyveszély elmúltával, fokozatos kiszoktatás után kiültetheted a palántákat végleges helyükre.

Metszés

Megfelelő gondozás mellett a petúnia kifejezetten gyorsan növekszik, így ha megfeledkezel rendszeres visszavágásáról, hamar elburjánzik. Az elhalt növényi részek, elszáradt virágok eltávolítása, nemcsak esztétikai kérdés, hanem a virágzat fejlődését, és a betegségek megelőzését is szolgálja.

Teleltetés

Teleltetést nem igényel, hiszen egynyári növény, ugyanakkor figyelni kell, hiszen fagy a petúnia ellensége, ezért csak akkor kerülhet ki a szabadba, ha már elmúltak a téli fagyok.

Ültetés, átültetés

A petúnia ültetésénél fontos, hogy ne zsúfold túl az ültető edényeket, ehhez érdemes 25-30 cm sor és tőtávolságot érdemes tartani. Az ültetést akkor szabad csak megkezdeni, ha már elmúltak az éjszakai fagyok, mert a petúnia fagyérzékeny növény. A beültetést követően a talajt jó alaposan locsold be, hiszen a petúnia vízigényes növény.

Kártevők

A petúnián megjelenő leggyakoribb kártevő a levéltetű. Levéltetvek ellen először érdemes a langyos, illetve szappanos vizes lemosást megpróbálnod. Ha ez nem lenne elég, csak akkor vess be rovarölő szert.

Betegségek

A foltos leveleket, vagy törpe növést okozó vírusok, szintén megtámadhatják a petúniát, leggyakrabban a mozaik vírus és a gyűrűs vírus fertőz. A vírusok esetében mindig a megelőzésre kell törekedned. Egészséges növényt vásárolj és mindig tiszta eszközöket használj a gondozás során. A fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni, amint észleled a bajt. Sajnos megmenteni, nem lehet őket. A petúnia esetében a palántadőlést lehet megemlíteni, mint gombás betegséget. Védekezni gombaölő szer segítségével tudsz ellene.

Összefoglaló

A petúnia (Petunia hybrida) egy Dél-Amerikából származó, egynyári növény, mely Magyarországon az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb virágos dísznövény. Változatainak és hibridjeinek a száma szinte végtelen. Gyönyörű virágai miatt tartják, melyek többféle színben és formában is megjelenhetnek. A gondozása egyszerű, ám igényel némi odafigyelést, különösen a magas tápanyag és vízigénye miatt, de az ültetési hely kiválasztása is lényeges.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek