Pillangóvirág (Cosmos) gondozása, ültetése – pillangóvirág fajták képekkel

csokoládéillatú pillangóvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A pillangóvirág (Cosmos) a természetes hatású kertek egyik elmaradhatatlan nyári virága. A rózsaszín és lila árnyalatokban játszó kerti pillangóvirágon (Cosmos bipinnatus) kívül egyéb fajok is léteznek, bár ez a legismertebb. Szép dísze lehet a kertünknek, de vágott virágként is használják, vázában is jól mutat. Napsütötte virágágyásokban, de erkélyeken dézsás növényként is gyakori.

Gondozás

A gondozása fajonként eltérő lehet, ám egyik hazánkban ismert faj sem túl igényes, ezért viszonylag könnyen nevelhető.

Talajigény

A talajok közül a jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag, humuszos talajt kedveli a legjobban.

Fényigény

Lehetőleg napfényes, világos helyet keress a számára, bár eltűri a félárnyékot is, de egyes fajok még a tűző napos helyen is megélnek.

Vízigény

A vízigénye fajonként eltérő, a kerti és a sárga pillangóvirág szárazságtűrő, míg a csokoládéillatú pillangóvirág rendszeres öntözést igényel.

Szaporítás

Szabadföldbe májustól lehet elvetni a magjait, de beltérben már márciusban is vetheted, az előnevelt palántákat májusban ültetheted ki a szabadba. A beltéri palántaneveléshez laza szerkezetű földdel tölts meg cserepeket, majd állítsd őket vízbe, hogy megszívják magukat vízzel. Ezután szórd a magokat a föld felszínére és csak nagyon vékonyan takard be őket. Világos, meleg helyen a magok 1-2 hét alatt kicsíráznak. Az előnevelt palántákat folyamatos kiszoktatás után, májusban ültesd ki végleges helyükre.

Természetesen létezik gumós pillangóvirág is, melyet a gumók szétszedésével is lehet szaporítani a magvetés mellett.

Betegségek, kártevők

A pillangóvirág fajok alapvetően nem túl érzékenyek a betegségekre vagy a kártevőkre, bár az ellenálló képességük fajonként eltérő lehet.

Pillangóvirág fajok

  1. Kerti pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) bemutatása, gondozása

A pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) az őszirózsafélék családjába tartozó, egynyári dísznövény, mely Mexikóban őshonos. A természetes hatású kertek, angol kertek egyik jellegzetes virága mely, rózsaszín, bordó, fehér, vagy cirmos virágaival és osztott leveleivel díszít.

Nagyon egyszerűen nevelhető jó önvető képességű növény, melyet magvetéssel könnyen szaporíthatsz.

A kertben változatosan felhasználható, mivel alacsony, talajtakarásra alkalmas, valamint magasabb termetű, az ágyás hátterét, vagy nagyobb foltját alkotó típusokat is vásárolhatsz belőle.

Nem túl igényes növény, tápanyagban szegényebb talajba, akár tűző napos fekvésbe is ültetheted, jó szárazságtűrő képességű növény, mely bírja a napot és a meleget.

  1. Csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) bemutatása, gondozása

A csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) közepesen magas, évelő hagymás növény, melynek virágai kellemes, csokoládés, vaníliás illatot árasztanak. Bokrosodó növény, melynek levélzetét szeldelt levelek alkotják.

Burgundi vörös virágai a hosszú szárak végén nyílnak a nyár folyamán. Hazánkban teleltetést igényel, ezért egyszerűbb, ha nagyobb cserébe ülteted, így átteleltetheted a gumóit, anélkül, hogy bolygatnod kellene őket.

Ha szabadföldbe ülteted, ki kell ásni a gumókat és fagymentes helyen tárolni, majd a következő évben a fagyveszély elmúltával elültetni.

A csokoládéillatú pillangóvirág fényigényes növény, helyéül napos vagy világos helyet válassz, átlagos tápanyagtartalmú, jó vízáteresztő talajba ültesd.

Vízigényes növény, szereti, ha földje mindig kissé nyirkos. Ha cserépben telelteted, télen ne öntözd.

Tovább gyönyörködhetsz virágzásában, ha az elvirágzott virágokat levágod róla. Kártevőkre nem érzékeny, betegségek közül időnként problémát okoz a szürkerothadás és a gyökérrothadás is.

Szaporítani magról lehet, valamint tavasszal a gumók szétosztásával.

  1. Sárga pillangóvirág (Cosmos sulphureus) bemutatása, gondozása

A sárga pillangóvirág (Cosmos sulphureus) közepes magasságú, bokrosodó növekedésű, felálló szárú egynyári növény, mely közeli rokona a jól ismert kerti pillangóvirágnak (Cosmos bipinnatus). Laza levélzetét szeldelt, keskeny levelek alkotják.

Narancssárga, vörös vagy sárga virágai pillangócsalogatók, nyár közepétől szeptemberig, folyamatosan díszítenek. Alacsonyabb fajtái az ágyások szegélyébe, vagy az ágyás előterébe ültetésre, míg magasabb fajtái vágott virágnak alkalmasak.

A sárga pillangóvirág egyszerűen nevelhető egynyári, mely napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajban fejlődik legszebben. Jó szárazságtűrő növény, de meghálálja, ha mértékkel öntözöd, főleg a tartósan száraz időszakokban.

Nitrogénben gazdag talajba ültetve előfordul, hogy felnyurgul, és kissé megdől. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Jó önvető képességű növény, de te is könnyen szaporíthatod magvetéssel. Magjait április közepétől vetheted el szabadföldbe.

Összefoglaló

A pillangóvirág egy ismert és kedvelt dísznövény hazánkban, több faját is megtalálhatjuk a kertészetekben. Leginkább a természetes hatású kertekbe jó választás, de nemcsak szabadföldbe vetve mutat szépen, hanem az erkélyen dézsás növényként is. Bár a gondozása fajonként eltérő lehet, alapvetően egy könnyen nevelhető növény.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek