Pompás Kutyatej (Euphorbia milii) gondozása

pompás-kutyatej
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A pompás kutyatej vagy töviskorona kutyatej (Euphorbia milii) a kutyatejek nemzetségébe tartozó, bokros növekedésű, fél-pozsgás örökzöld növény, amely Madagaszkár szigetéről származik. A kutyatej (Euphorbia) rendkívül változatos nemzetség fajok sokaságával. Közös jellemzőjük, hogy fehér, mérgező tejnedvet tartalmaznak. Szobanövényként és kerti növényként tartható fajokat egyaránt találsz közöttük. A pompás kutyatej, könnyen gondozható, igénytelen szobanövény.

Főleg karakteres megjelenése és színes virágai miatt tartják. Valódi virágai sárgák és jelentéktelenek, de látványos murvalevelei élénk színűek, rózsaszín, kárminpiros, vagy sárga színűek is lehetnek, ráadásul meglehetősen hosszan nyílnak, a tavasz végétől egészen szeptemberig. Akár egy méter magasra is megnőhet, szárát 1-1,5 cm-es tüskék borítják.

Gondozás

Mivel nincsenek nagy igényei, ezért meglehetősen egyszerű a gondozása, kezdő kertészek számára is remek választás lehet.

Talajigény

Az ültető közegét érdemes jól megválasztani, leginkább a kaktuszföld felel meg a legjobban a számára.

Tápanyagigény

Áprilistól szeptemberig kis adag kaktusz-tápoldatot is adhatsz neki.

Fényigény

Fényigényes növény. A teljesen napos helyeken a levelei megéghetnek, ezért világos, de nem tűző napos helyet érdemes keresni a számára. Nyáron, szabadban is tarthatod esőtől védett helyen, inkább félárnyékban, mert ezt is jól tolerálja.

Hőigény

Nyáron meleg 18-24 fokos, télen 15-18 fok közötti környezetet igényel. Ha nyáron 30-32 fokos helyiségben van, azt is jól viseli.

Vízigény

Jól tűri a szárazságot, két öntözés között érdemes hagyni, hogy kiszáradjon a földje. Tavasszal és nyáron mértékkel, ősszel és télen nagyon ritkán öntözd. A túlöntözést kerüld, mert az állandóan nyirkos talajtól gyökérrothadást kaphat.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással lehet. A dugványozás során a vágási felületet tartsd víz alá, majd hagyd kicsit kiszáradni és csak ezután ültesd el földbe.

Ültetés, átültetés

Átültetni tavasszal lehet, ha szükséges 1/4-ed rész agyagot tartalmazó kaktuszföldbe.

Metszés

Ha tavasszal visszametszed, szebb, bokrosabb formát érhetsz el.

Teleltetés

A téli pihenő alatt is legalább 15 fokos hőmérsékletet igényel, és nagyon kevés öntözést.

Betegségek, kártevők

A kártevőkre, betegségekre nem kimondottan érzékeny, de a túl sok öntözés gyökérrothadást okozhat nála.

Mérgező hatása

Mivel mérgező, bőr és szemirritációt okozó tejnedvet tartalmaz, ezért gondozása és szaporítása során, mindenképp vegyél fel kesztyűt!

Összegzés

A pompás kutyatej vagy más néven töviskorona kutyatej (Euphorbia milii) egy Madagaszkár szigetén őshonos, a kutyatejek nemzetségébe tartozó, bokros növekedésű, fél-pozsgás örökzöld növény, amelyet hazánkban szobanövényként ismerhetünk. Alapvetően nincsenek nagy igényei, ezért viszonylag könnyen gondozható. Szereti a meleget és a fényt, ezt mindenképp számításba kell venni az elhelyezése során.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek