Porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása

porcsinrózsa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) Brazíliából származó, pozsgás egynyári dísznövény, amely 1-2 arasznyi magasságot ér csak el, a földfelszínhez közel elterülő szőnyeget alkot. Kukacvirág és kővirág néven is ismerheted ezt a kedves kis növényt. Apró levelei húsosak és tűszerűek, nyáron díszítő virágai az elnyíló rózsavirágra emlékeztetnek. Virágai rikító rózsaszín, sárga, és pink színűek lehetnek. Rengeteg színváltozatban elérhető ez a kifejezetten igénytelen, de annál mutatósabb virág, mely virágágyás szegélyeként, valamint sziklakerti növényként is ültethető.

Gondozás

Ahogy a bevezetőben is említettem, a porcsinrózsa meglehetősen igénytelen, egyszerűen nevelhető növény. Jól bírja a tűző napot, a meleget és a szárazságot, de még a tápanyagban gyér talajt is.

Talajigény

A szegényes talajt is jól viseli, ezért bármilyen talajba ültetheted, mivel nem talajigényes növény.

Tápozás

Külön tápoldatozást nem igényel, hiszen a tápanyagban szegény talajba is nagyon jól érzi magát.

Fényigény

Pozsgás növény lévén fényigényes növény, akár tűző napos helyre is kerülhet.

Hőigény

Melegigényes növény, kellemes napos, meleg helyet keress a számára.

Vízigény

Mivel pozsgás növény, ezért a nedvesség megtartására, és csekély párologtatásra rendezkedett be, így kevés vízzel is beéri, nem kell külön öntöznöd. Túlöntözéssel, egyenesen a vesztét okozhatod, mivel gyökerei hajlamosak a rothadásra nedves körülmények között.

Szaporítás

Szaporítani többféleképpen tudod, szaporíthatod magról, dugványról és palántáról is. A porcsinrózsát beltérben cserépbe már márciusban vetheted palántanevelésre, szabadba végleges helyére, április-májusban vethető.

A beltéri magvetéshez tölts meg kicsi cserepeket vagy szaporító tálcát földdel, és a porcsinrózsa magjait 1-2 cm-es mélységbe vesd el. Csak mértékkel öntözd. A csírázáshoz 18-20 fokos hőmérsékleten kb. 10-14 nap szükséges. A fiatal növényeket májusban végleges helyükre ültetheted.

A porcsinrózsa a talaj mentén kúszva növekedik, ahol eléri a talajt ott gyökerek is fejlődnek. Válassz le egy ilyen gyökeres részt, szedd le a leveleket és ültesd el homokos, laza szerkezetű földbe.

Dugványhoz juthatsz akkor is, ha egy egészséges hajtást levágsz és eltávolítod a leveleit. Ezt ugyanúgy homokos földbe ültesd el. Ne öntözd túl a dugványokat, mert a gyökerek rothadásához és a növény pusztulásához vezethet.

Metszés

Metszést nem igényel, ugyanakkor az elszáradt virágokat érdemes róla eltávolítani.

Teleltetés

Egynyári növény, nem szokás átteleltetni.

Virágzás

A virágai júniustól szeptemberig nyílnak.

Ültetés, átültetés

A palántákat május végétől ültethetjük ki szabadföldbe, de a magok is vethetőek már ilyenkor.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel, kártevőkkel szemben meglehetősen ellenálló.

Összefoglaló

A porcsinrózsa, vagy más néven kukacvirág egy kedves, egynyári dísznövény, mely tökéletes dísz lehet síroknak, ágyásszegélyeknek, sziklakerteknek, de balkonládáknak is. Színes virágai júniustól októberig nyílnak. Gondozása egyszerű, hiszen egy nagyon igénytelen növényről van szó. Bármilyen talajban jól érzi magát, meleg, napos helyet érdemes keresni a számára. Jól tűri a szárazságot, a túlöntözéstől viszont óvni kell.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek