Púpliliom (Tricyrtis hirta) gondozása

borzas púpliliom
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A púpliliom (Trycirtis) különleges megjelenésű Tajvanon és Japánban őshonos évelő növény, mely ősszel díszít látványos virágaival. A szegény ember orchideájának is szokták nevezni, pedig valójában egy liliomféle, az orchideához nem sok köze van, mindössze talán annyi, hogy a virágai hasonlítanak. A púpliliom virágának alsó részén 3 zsákszerű púpot figyelhetünk meg a szirmok alján, melyekről a növény a nevét kapta. Két faját találhatjuk meg a kertészetekbe hazánkban, a borzas púpliliomot és a tajvani púpliliomot. A kertek árnyékosabb sarkába, csoportosan ültetve mutat jól, látványos virágai így érvényesülnek igazán.

Gondozás

Egzotikus külseje ellenére, egy viszonylag egyszerűen nevelhető növényről van szó, nem igényel különösen nagy odafigyelést, vagy speciális gondoskodást.

Talajigény

A talaj szempontjából nem igényes, a lényeg, hogy jó vízáteresztő talajba kerüljön, mert a pangó vízre érzékeny. Egyes fajai az enyhés savanyú talajt kedvelik.

Tápanyagigény

A tápanyag tekintetében nem mondható igényesnek, bár a borzas púpliliom meghálálja a tápoldatozást.

Fényigény

A fényigénye alacsony, legjobban félárnyékos helyen érzi magát, de teljes árnyékban is szépen megél. A világos, tűző napos helyeket nem kedveli, ide ne ültesd.

Vízigény

Bár át tudja vészelni a szárazabb időszakokat is, leginkább azt szereti, ha földje mindig kissé nyirkos. Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, ugyanis a pangó vízre érzékeny, túlöntözni nem szabad.

Szaporítás

Legegyszerűbben tőosztással szaporítható, de a magról történő szaporítása sem lehetetlen.

Betegségek, kártevők

Betegségekre nem mondható érzékenynek, a kártevők tekintetében a csigák okozhatnak gondot, különösen a tajvani púpliliomnak.

Púpliliom fajok

  1. Borzas púpliliom (Tricyrtis hirta) bemutatása, gondozása

A borzas púpliliom (Tricyrtis hirta) egy egzotikus külsejű magasabb növekedésű évelő növény, mely Japánban őshonos. Kecses, pettyes virágai liliomra és kissé az orchideákra is hasonlítanak, lila és bíbor színben játszanak.

Virágait az ősz első felében csodálhatod meg. Levele gömbölydedek, végükön elhegyesedők, erősen bordázottak, jól kiemelik a különleges virágokat.

A borzas púpliliom nevelésével kezdő kertészként is bátran kísérletezhetsz, ugyanis meglehetősen átlagos igényei vannak. Ültetési helyéül, leginkább félárnyékos helyet érdemes választanod.

Talajok közül, a kissé lazább szerkezetű, semleges, vagy enyhén savas, tápanyagokban bővelkedő talaj a leginkább megfelelő.

Öntözni, csak annyira kell, hogy földje kissé nedves legyen, ne öntözd túl! Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani tőosztással tudod.

  1. Tajvani púpliliom (Tricyrtis formosana) bemutatása, gondozása

A tajvani púpliliom (Tricyrtis formosana) közepes, vagy magas termetű rizómás évelő növény, mely lassan, de folyamatosan terjed gyöktörzse segítségével.

Jól mutat a kert természetes hatású részeiben, előnye, hogy bár igazán egzotikus külsejű növény, mégsem túl problémás a nevelése. A tajvani varangyliliom és tajvani tigriscsillag néven is ismert növény eredeti élőhelyét Tajvan erdős vidékei jelentik.

Levélzetét fényes felületű, feltűnő erezetű levelek alkotják. Lilás színárnyalatú, pettyes virágai a nyár végétől, egészen a fagyokig pompáznak.

A tajvani púpliliom félárnyékos helyen érzi magát a legjobban, jó vízáteresztő talajba ültetve. Átlagos vízigényű növény, télen nem tolerálja a sok nedvességet, kirohadhat, növekedési, virágzási időszakában azonban rendszeres öntözést igényel.

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül a meztelencsigák és a csigák okozhatnak problémát. Szaporítani tőosztással tudod a legegyszerűbben.

Összegzés

A púpliliom (Trycirtis) egy Tajvanon és Japánban őshonos, látványos virágú évelő növény, melyet hazánkba főleg félárnyékos ágyásokba, csoportosan ültetve találhatunk meg. A virágai hasonlítanak az orchidea virágaira, ezért a szegény ember orchideájaként is szokták emlegetni. A gondozása azonban lényegesen könnyebb, mint az orchideát, mivel nincsenek különösebben nagy igényei. Viszonylag ellenálló növény, egyedül a túlöntözést és a tűző napot nem kedveli.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek