Puszpáng (Buxus sempervirens) gondozása, szaporítása

buxus
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A puszpángot (Buxus sempervirens) talán szinte senkinek sem kell bemutatnom, a kertek, valamint a parkok közkedvelt jól metszhető örökzöld cserjéje. Jól alakítható, ezért a barokk idején, a tiszafához hasonlóan előszeretettel használták a mértani kertekben formára nyírva. A buxus elég lassan növekszik, léteznek alacsonyabb változatai, amelyek kb. egy méteres magasságig nőnek csak. Ha buxust ültetsz, arra azért számítanod kell, hogy akár a 3 méteres magasságot is elérheti.

Ahogy korábban említettem, nagyon jól alakítható, ezért sövénynek, térhatárolónak is kiváló. További jó tulajdonsága, hogy nagyon sűrű az ágrendszere, és az apró levelekből álló lombozata, ezért szinte áthatolhatatlan, távol tartja a kíváncsi tekinteteke. További jó adottsága, hogy egyszerű gondozni, bár a selyemfényű puszpángmoly megjelenése árnyalja ezt a képet. Ez a kártevő hatalmas pusztítást képes végezni a kert buxus állományában.

Gondozás

A puszpáng jó várostűrő, viszonylag igénytelen cserje, viszont átlagos tápanyag-, talaj- és vízigénye van, erre azért érdemes odafigyelni. Ugyanakkor a legegyszerűbben gondozható sövénynövényekhez tartozik, ezért kezdők számára sem elvetemült ötlet a tartása.

Talajigény

A talaj tekintetében sem különösebben kényes, arra ügyelj, hogy jó vízáteresztő földbe ültesd.

Tápanyagigény

Átlagos tápanyagigényű növény, de az ültetéskor érdemes kellő mennyiségű trágyázásról gondoskodni a számára, és évente pótolni a tápanyag szükségletét, hogy a lehető legszebben fejlődhessen.

Fényigény

Bármilyen fényviszony mellett szépen fejlődik, ezért akár árnyékba is ültetheted, de tűző napon is elboldogul.

Vízigény

Átlagos vízigényű növény, száraz nyarakon meghálálja az öntözést, de alapvetően a csapadék elég lehet a számára.

Szaporítása

Szaporítani dugványozással a legegyszerűbb. Dugványokat készíthetsz a levágott ágvégekből, valamint a nagyobb, vastagabb ágakból is. Utóbbiakat, közvetlenül a kertben dugványozhatod. A dugványozáshoz edényre, kb. 7 cm-es ágvégekre, valamint lazább szerkezetű ültetőközegre, és gyökereztető hormonra van szükség. A levágott ágvégekről szedd le a legalsó leveleket, és mártsd őket gyökereztető hormonba. Ültesd el a hajtásokat, a laza szerkezetű földdel töltött edénybe, és öntözd meg őket. Fedd le fóliával, és keress az edény számára árnyékos helyet. Biztosíts megfelelő páratartalmat és nedvességet a gyökeresedés ideje alatt. A nagyobb ágakat a kertben, egy sorba ültesd el és tartsd nedvesen. Ezek a nagyobb dugványok lassabban eresztenek gyökeret.

Metszés

Metszeni elég évente egy alkalommal, ősz elején, de akár tavasszal is elvégezhetsz egy alakító metszést.

Ültetés, átültetés

A puszpáng ültetésénél érdemes 25-40 cm-es tőtávolságokat tartani, hogy szép egyenletes sövénnyé fejlődhessen. Amennyiben nincs lehetőséged kimérni a tőtávot, általánosságban elmondható, hogy egy méterenként három növény ültethető. Az ültető gödör mélysége is lényeges, lehetőleg kétszer olyan mély legyen, mint a növény gyökérzete.

Teleltetés

Télálló növény, nem érzékeny a fagyra. Esetleg a fiatalabb növényeket érdemes takarással óvni, de csak a keményebb teleken.

Betegségek, kártevők

A puszpáng kártevői közül, a selyemfényű puszpángmolyt (Cydalima perspectalis) lehet kiemelni, amely csúnya károkat, tarrágást is képes okozni. Magyarországon csak a közelmúltban jelent meg ez a rendkívül káros rovar. A moly hernyói felelősek a károkért, fokozatosan bekebelezik a növény levélzetét. Felismerésük nagyon könnyű, a hernyók fehér szövedéke, rágásnyoma, és ürüléke, egyértelmű jelek. Enyhébb kártétel esetén megoldást jelent, az elpusztított részek levágása és elpusztítása. Súlyosabb esetben vegyszeres növényvédelmet kell alkalmaznod.

Mérgező hatása

Fontos megemlítenem, hogy a növény mérgező.

Összegzés

A puszpángot (Buxus sempervirens) egy örökzöld, bokros habitusú cserje, mely tökéletes sövénynövény. A barokk keretek elengedhetetlen növénye, nagyon jó alakíthatósága miatt mértani kertek kialakítására is tökéletes. Alapvetően nem igényes növény, nincsenek túl nagy igényei, ezért a gondozása nem mondható kifejezetten bonyolultnak. A kártevőkre azonban ügyelni kell, mert a a selyemfényű puszpángmolyt súlyos károkat okozhat, és okozott is az elmúlt években.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek