Rákvirág (Aglaonema) gondozása, szaporítása

Aglaonema modestum
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A rákvirág (Aglaonema sp.) a kontyvirágfélék családjába tartozik, Délkelet-Ázsiában őshonos növény. Magyarországon kedvelt szobanövény, közintézmények, vendéglátóhelyek növénydekorációjához is gyakran használják előnyös adottságai miatt. Jó árnyéktűrő képességgel rendelkezik, sötétebb szobákban is szépen fejlődik. Az üzletek kínálatában leggyakrabban a közönséges vagy változó rákvirág (Aglaonema commutatum), valamint a kínai rákvirág (Aglaonema modestum) szerepel.

Nemcsak jó árnyéktűrő képessége miatt hasznos növény! Egyike azoknak a szobanövényeknek, melyek szerepelnek a NASA “Levegő javítása növényekkel” tanulmányában. A rákvirág a levegőben lévő szennyező anyagok közül a benzol mennyiségét segít jelentősen csökkenteni.

Gondozás

Mivel árnyékos helyen is jól érzi magát, ezért sötétebb szobákba, lakásokba kifejezetten jó választás. Nincsenek nagy igényei, ezért kezdők számára sem rossz választás. Mivel meleg és páraigényes növény, a fürdőszoba vagy a konyha jó hely lehet a számára.

Talajigény

A talajra nem érzékeny, egyedül az a fontos, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba kerüljön, mert a pangó vizet nem kedveli. A B típusú virágföld például tökéletes a számára.

Tápanyagigény

Nyáron kéthetente kis töménységű tápoldattal tápoldatozd.

Fényigény

Ahogy a bevezetőben már utaltam rá, a rákvirág remek választás, olyan helyekre, ahol kevés a fény. Árnyékos és félárnyékos helyen szeret a legjobban, a közvetlen és erős fényt nem kedveli, a tűző napon a levelei megéghetnek.

Hőigény

A rákvirág szobahőmérsékleten érzi igazán jól magát, a 18-21 fok ideális a számára. Télen is legalább 16 fokos hőmérsékletre van szüksége, ennél hidegebb helyre ne kerüljön. A hidegre és a huzatra érzékeny, ezért ablak mellé vagy légkondi alá semmi esetre se kerüljön.

Páraigény

A rákvirág nem szereti a nagyon száraz levegőt, ezért érdemes párásítanod. Leveleit nem szabad vízzel permetezned, mert foltossá válnak, ezért a rákvirág esetében a közvetett párásítás a jó megoldás. Állítsd a cserepét kaviccsal vagy agyaggolyóval megtöltött tálcára és önts vizet a tálcába. Az elpárolgó víz, biztosítja a növény számára ideális kellemes párás környezetet.

Vízigény

Alapvetően mérsékelt öntözést igényel, mert a vízigénye átlagosnak mondható. Tavasszal és nyáron gyakrabban, ősszel, és télen ritkábban öntözd. A túlöntözésre érzékeny, ahogyan a hideg vízre is, ezért lehetőleg lágy, szobahőmérsékletű vizet használj az öntözésre.

Szaporítása

Nyáron fejdugványokkal, míg tavasszal az átültetéskor tőosztással szaporíthatod. A fejdugványok vízben 5-6 hét alatt gyökeresednek meg.

Ültetés, átültetés

Az idősebb növényeket akkor ülted át, ha szükséges, a fiatalabbakat minden tavasszal át kell ültetned B virágföldbe.

Teleltetés

Télen is legalább 16 fokot igényel, viszont lényegesen kevesebb öntözést.

Betegségek, kártevők

A száraz levegő kedvez a levél és pajzstetvek, valamint a takácsatkák megjelenésének. Ha túl hideg a növény földje, illetve kemény és hideg az öntözővize, akkor növekedési problémák jelentkezhetnek, a levelek szélei pedig barnulni kezdenek.

Összegzés

A rákvirág (Aglaonema sp.) Délkelet-Ázsiában őshonos, a kontyvirágfélék családjába tartozó, Délkelet-Ázsiában őshonos növény, melyet Magyarországon szobanövényként tartanak. Jó az árnyéktűrő képessége, ezért kevésbé világos szobákban, helyiségekben is szépen megél. Meleg és páraigényes növény, ezért a konyha vagy a fürdő is jó hely lehet a számára. A gondozása nem túl bonyolult, ha kellően árnyékos, meleg és párás helyet találsz a számára a lakásban.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek