Ráncoslevelű Törpebors (Peperomia caperata) gondozása

ráncoslevelű törpebors
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A ráncoslevelű törpebors (Peperomia caperata) Brazíliából származó örökzöld növény. Díszét levélzete adja, melyet kissé ráncolt, kerekded, egyes változatoknál hosszúkás levelek alkotnak. Ez a törpebors faj, nagyon változatos külsejű. Az alap faj levele zöld színű a levelek formája pedig kerek kissé szív alakú. A Peperomia caperata ’Rosso’ levele zöld színű, míg a levél alsó fele élénkpiros, a levél formája pedig egészen hosszúkás. A Peperomia caperata ’Luna red’ bordós lila, a Peperomia caperata ’Metallic’ sötétlilás színben pompázik.

Hozzávetőleg 25 cm magas, tömött lombozatú növény, mely hazánkban kedvelt szobanövény. Virágai krémszínűek, torzsavirágzatot alkotnak, ám a növény elsősorban a levelével díszít.

Gondozás

A ráncoslevelű törpebors, egyszerűen nevelhető szobanövény, kezdő szobakertészként is bátran próbálkozhatsz vele. Nem igényel sok törődést, kis helyen is elfér, ráadásul rendkívül mutatós is.

Talajigény

Talaj tekintetében nem kimondottan igényes, a B típusú virágföld tökéletesen megfelel a számára.

Tápanyagigény

Áprilistól szeptemberig háromhetente adj neki tápoldatot, egyéb időszakokban a tápoldatozást elhagyhatod.

Fényigény

A ráncoslevelű törpebors átlagos fényigényű szobanövény. Világos, nem tűző napos hely az ideális számára, de félárnyékos helyen is tarthatod. A huzatra érzékeny, ezért le tedd klíma vagy ablak közelébe.

Hőigény

Kellemesen meleg helyen szeret, a szobahőmérséklet tökéletesen megfelel a számára, a fontos, hogy mindig egyenletes hőmérsékleten tartsd. A hidegre érzékeny, ezért 15 foknál melegebb helyet keress neki.

Páraigény

A ráncoslevelű törpebors a páraigényesebb törpebors fajok közé tartozik. Leveleit nem szabad vízzel permezetned, a közvetlen párásítás tehát nem jó megoldás. Állítsd a növény cserepét vízzel és kaviccsal töltött tálcára, ez a párologtatás révén biztosítja a kellemesen párás levegőt.

Vízigény

A ráncoslevelű törpebors vízigénye nem túl magas, földjét csak kissé tartsd nedvesen. Télen csökkentsd az öntözések számát, ilyenkor ne legyen a földje nedves, a hideg és a rothadásveszély miatt.

Szaporítás

Szaporítani levél vagy fejdugvánnyal tudod.

Metszés

A felkapaszkodott, megnyúlt, példányokat óvatosan vissza kell vágni, ezen túl azonban nem igényel metszést.

Ültetés, átültetés

Átültetésére tavasszal vagy nyáron van lehetőséged B virágföldbe. Erre leginkább akkor lesz szükség, ha kinőtte a cserepét vagy a földjét szükséges felfrissíteni.

Betegségek, kártevők

Kártevők közül a levélfonálférget lehet megemlíteni, egyéb kártevők általában nem károsítják. Ha nem megfelelően gondozod, előfordulhat, hogy hullani kezdenek a levelei, vagy rohadni a szára és a levelei.

Összegzés

A ráncoslevelű törpebors (Peperomia caperata) egy Brazíliában őshonos, örökzöld növény, melyet Magyarországon szobanövényként ismerünk. Virágokat is hoz, de elsősorban érdekes levélzetével díszít. A kertészetekben többféle változatával is találkozhatsz. A gondozása meglehetősen egyszerű, nem mondhatni túl igényes növénynek, egyedül arra érdemes figyelni, hogy kellemes meleg, védett helyet találj a számára, ahol nem éri tűző nap.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek