Rézvirág (Zinnia elegans) gondozása, ültetése

rézvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A rézvirág, vagy más néven legényrózsa, legényfogó virág (Zinnia elegans) az őszirózsafélék családjába tartozó egynyári növény, melynek őshazája Dél-Amerika, Mexikó, Egyesült Államok délnyugati része. A magyarországi kertekben és a kertészetekben nemesített fajai fordulnak elő. Virágai nyár közepétől, egészen október végéig pompáznak. Tömött fészekvirágzatát, sziromlevelek sokasága alkotja, amelyek a szivárvány szinte minden színében játszanak, rózsaszín, lila, sárga, narancssárga, levendula, fehér, piros és zöld színűek is lehetnek. A látványos virágok hátteréül a sötétzöld, hosszúkás, kissé szív alakú levelek szolgálnak.

Gondozás

Gondozása nem túl nehéz, mivel nem mondható igényes növénynek. Kezdő kertészek számára is ajánlott.

Talajigény

Talaj szempontjából nem igényes, az ültetéséhez tökéletesen megfelel számára az átlagos kerti talaj is.

Tápanyagigény

Bár az átlagos kerti talajban is jól fejlődik, a tápoldatozást meghálálja.

Fényigény

Ültetéséhez bátran választhatsz napos, világos helyet, mert viszonylag fényigényes növény. Ha megfelelő mennyiségű napfényt kap, több virágot hoz.

Vízigény

A vízigénye közepesnek mondható, öntözést leginkább a száraz nyári időszakokban igényel, ilyenkor mindenképp több vízre van szüksége.

Szaporítás

A rézvirágot magról lehet szaporítani. Hosszabb virágzást érhetsz el, ha a szakaszosan veted. Magjai nagy arányban csíráznak ki, ezért érdemes ritkábban vetned őket. A cserepek számára keress meleg, világos helyet, és öntözd mértékkel. A csírázási idő kb. 1-2 hét. Kb. 1 hónap elteltével kerüljenek a növények nagyobb cserépbe, majd pedig májustól végleges helyükre a kertben.

Az önvető képessége is nagyon jó, mielőtt elpusztul, elszórja a magjait, így tavasszal újra kihajt.

Metszés

Az elszáradt virágok levágásával újabb virágzásra ösztönözhetjük, más metszési teendőt azonban nem igényel.

Ültetés, átültetés

Beltéri palántanevelésre februártól – áprilisig vetheted magjait, az így nevelt palántákat májustól ültetheted ki a szabadba. A palántaneveléshez tölts meg cserepeket földdel, a magokat sekélyen, 1-2 cm mélyre vesd el.

Szabadba áprilistól-júniusig vetheted. Alakítsd ki az ágyást és a sorokat, a sorok között legalább 25-30 cm távolság legyen. A magokat vesd el kb. 1 cm mélyre, mivel jó arányban kel, ne vesd túl sűrűn. Ha kibújtak a fiatal növények, ritkítsd őket, magas rézvirág fajta esetében 25, alacsony esetében 10 cm-es tőtávolságra.

Betegségek, kártevők

Kártevők megjelenése nem jellemző, rosszul szellőző helyen, a gombás megbetegedések okozhatnak problémát, mint a lisztharmat, a szürkerothadás vagy a levélfoltosodás.

Összefoglaló

A rézvirág vagy legényfogó virág (Zinnia elegans) egy Mexikóból, illetve Dél-Amerikából származó, egynyári növény, mely változatos színű virágaival díszít. Elsősorban szabadföldi növény, beltérben nem érzi jól magát. A gondozása nem túl bonyolult, mert nem mondható igényes növénynek. Meleg, napos helyet kell keresni a számára, de átlagos kerti talajba is jól érzi magát. Öntözni leginkább az aszályosabb, szárazabb nyári időszakban szükséges.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek