Rózsameténg (Catharanthus roseus) gondozása

rózsameténg
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A rózsameténg vagy vinka (Catharanthus roseus) Madagaszkáron őshonos félcserje. Föld trópusi vidékein az erdei és gyepes területeken a természetben is megtalálhatunk, hazánkban egynyári dísznövényként tartják a fagyérzékenysége miatt. Bár félcserje, magassága nem túl nagy, kb. 25-30 cm, így jó választás virágágyak szegélyezésére, vagy balkonládába is. Igazán kedves megjelenésű növény, sötétzöld, kerekded levelei szolgálnak háttérül a lila, rózsaszín, piros és fehér színben játszó, egész nyáron, és őszelején nyíló virágoknak.

Gondozás

A rózsameténg könnyen gondozható dísznövény, ezért kezdő kertészek számára is javasolják a tartását.

Talajigény

Olyan helyre ültessük, ahol a talaj laza szerkezetű és jó vízelvezető képességű. Ha balkonládába ültetnénk, akkor a B típusú virágföld tökéletes a számára.

Tápanyagigény

Ha tavasztól-őszig kéthetente tápoldatozzuk, bőséges virágzásra számíthatunk.

Fényigény

Fényigényes növény, szereti a világos, napos helyeket, ezért ültetési helyéül védett, meleg helyet keress.

Vízigény

A vízigénye nem túl magas, a szárazságtűrő képessége kifejezetten jó, de mégis célszerű rendszeresen öntöznöd, akkor fejlődik és virágzik igazán szépen.

Szaporítás

Szaporítani február végi magvetéssel tudod. A magokat meg lehet vásárolni a kertészetekben is, de ha ültettél rózsameténget, akkor a növényről is begyűjtheted a magot. Ehhez azonban a növény teljes elszáradását mindenképp meg kell várni.

Metszés

A rózsameténg metszéssel bokrosabb, szebb formára alakítható. A fiatal hajtások esetében a pár leveles csúcsrészét érdemes lecsípni. Amennyiben sikerül a teleltetés, és idősebb növényről van szó, tavasszal érdemes a hosszú hajtásokat visszavágni.

Teleltetés

Jellemzően egynyári növényként tartjuk, de megpróbálhatod átteleltetni, világos, hűvös helyen. Öntözni minimálisan kell, pont annyira, hogy ne száradjon ki.

Betegségek, kártevők

Kártevők közül a meztelen csigákkal és a csigákkal meggyűlhet időnként a bajod, de alapvetően nem kényes növény. A túlöntözés szár és gyökérrothadást okozhat.

Mérgező hatása

A rózsameténg mérgező növény, ezért kisgyerekektől és háziállatoktól célszerű távol tartani, és olyan védett helyre ültetni, ahol nem férnek hozzá.

Összefoglaló

A rózsameténg ,vagy más néven vinka (Catharanthus roseus) Föld trópusi vidékein az erdei és gyepes területeken előforduló, eredetileg Madagaszkárról származó virágzó félcserje, melyet hazánkban leginkább egynyári dísznövényként ismernek. Szabadföldbe, de balkonládába is vethető. Alapvetően fagyérzékeny növény, de balkonládába ültetve meg lehet próbálkozni az átteleltetésével is. Nincsenek nagy igényei, a kellemes meleg, napos helyeket, és a laza szerkezetű talajokat kedveli. Mérgező növény.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek