Sáfrányos Zebralevél (Calathea crocata) gondozása

sáfrányos zebralevél
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A sáfrányos zebralevél (Calathea crocata) a nyílgyökérfélék családjába tartozik, Amerika trópusi vidékein, főleg Brazíliában őshonos. Különleges árnyalatú levélzetével díszítő levéldísznövény, melyet szobanövényként nevelhetsz. A sáfrányos zebralevél egy igen izgalmas külsejű zebralevél faj. Levélzetén kívül, sárga, hosszú száron nyíló virágaival is díszít. Levelei egészen sötét, zöld árnyalatúak, szélük hullámos, a levelek fonákja sötétlila árnyalatú.

Fagyérzékeny növény, ezért hazánkban csak szobanövényként tartható. Kompakt kis növény, az 50 cm-es magasságot nem haladja meg. Virágai rendkívül látványosak, de szobai körülmények között nem egyszerű virágzásra bírni.

Gondozás

Mivel trópusi növény, fény, pára és melegigényes, ezt a gondozása során mindenképp figyelembe kell venni. A gondozása sok odafigyelést igényel, de ha kielégíted az igényeit, akkor szép dísze lesz az otthonodnak.

Talajigény

A talajt tekintetében érdemes A típusú virágföldet választani, ugyanis a sáfrányos zebralevél esetében mindenképp szükséges, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajt válassz.

Tápanyagigény

Tápoldatozni kis töménységű tápoldattal lehet, márciustól augusztusig kéthetente. A többi évszakban hagyd el a tápoldatozást.

Fényigény

Egész évben félárnyékos vagy világos környezetet, kevés fény hatására mintázata kifakul, emiatt veszít szépségéből. A teljes árnyékon túlél ugyan, de a színe nem lesz igazán szép.

Hőigény

Melegkedvelő növény, napközben legalább 20, éjjel minimum 16 fokos hőmérsékletet igényel. Ha túl hideg a földje, növekedési problémák jelentkezhetnek, nem fog megfelelően fejlődni.

Páraigény

A sáfrányos zebralevél eredeti trópusi élőhelyéből adódóan igényli a magas páratartalmat, szereti ha a helyiség levegője, ahol tartod párás. A magas páratartalmat gyakori permetezéssel biztosíthatod számára.

Vízigény

Az öntözés során tartsd földjét mérsékelten nyirkosan, ne öntözd túl, de ne is hagyd, hogy kiszáradjon a földje. Az öntözéshez lágy, szobahőmérsékletű vizet használj.

Szaporítása

Szaporítani a gyöktörzs osztásával tudod. Szaporítani a nyár folyamán érdemes, akkor, amikor az átültetést végzed, így csak egyszer kell bolygatnod a növényt.

Ültetés, átültetés

Átültetni évente kell, erre nyáron érdemes sort kerítened. Az ültetéshez A virágföldet használj, melynek szerkezetét pl. hungarocell darabok hozzákeverésével lazíthatod, ha szükségét érzed

Betegségek, kártevők

Kártevőkre és betegségekre nem kimondottan érzékeny növény, problémák a nem megfelelő gondozásból adódhatnak. Ha a talaj túl hideg, akkor növekedési problémák lépnek fel, fényhiányos helyen kifakul a növény mintázata.

Összegzés

A sáfrányos zebralevél (Calathea crocata) a nyílgyökérfélék családjába tartozó, Amerika trópusi vidékeiről származó, levelével és virágával is díszítő évelő növény, melyet fagyérzékenysége miatt hazánkban csak levéldísznövényként tartanak. Nehéz virágzásra bírni, de ha kielégítjük az igényeit, akkor az év bármely szakában virágozhat. Nagyon igényes növény fény, páratartalom és meleg tekintetében is.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek