Sarkantyúka (Tropaeolum majus) gondozása, ültetése

sarkantyúka
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A sarkantyúka (Tropaeolum majus) Dél-Amerikában őshonos kúszó növekedésű egynyári dísznövény, mely eredeti élőhelyéből adódóan meleg és fényigényes. A 17. században Peruból került Európába. Gyakran sárog sarkantyúnak, kapucinus virágnak vagy sárga tőcséresnek is nevezik. Sárga, narancs és piros színű virágai nyáron, valamint ősz elején nyílnak. Kúszó és bokros fajtája is egyaránt létezik. Szabadföldbe szegélynövényként mutat jól, de akár balkonládába is ültethető.

Érdekessége, hogy minden föld feletti része, tehát a szára, a levele és a virága is ehető, antibakteriális hatása is van, de csak nyersen vagy sajtolva. A sarkantyúkavirág íze a retekére emlékeztető, salátákba vagy sajtokkal együtt fogyasztva nagyon finom. A biokertészetben is nagy szerepet játszik, ugyanis rovarriasztó hatása is van.

Gondozás

Eléggé igénytelen növény, ezért viszonylag könnyen tartható, még kezdő kertészeknek is sikere lesz vele.

Talajigény

A talajra nem mondható nagyon igényesnek, bár az ültetéséhez a komposzttal dúsított talaj a legmegfelelőbb.

Tápanyagigény

Bár tápanyagigényes növény, a túl sok tápanyag hatására, inkább a levelei, mintsem a virágai fejlődnek, ezért csak óvatosan adagolj neki tápoldatot.

Fényigény

Helyéül védett, világos, vagy napos helyet keress, árnyékban nem érzi magát jól, bár az átmeneti árnyékot képes elviselni.

Vízigény

A sarkantyúka ellenálló, szívós növény, remek a szárazságtűrő képessége, de a nyári nagy melegekben azért nem árt öntöznöd, akár naponta kétszer is. Azt szereti a legjobban, ha a földje mindig kissé nyirkos.

Szaporítás

Szabadföldbe májustól vetheted, beltérben már korábban elvetheted magjait palántanevelésre. Magjait gyorsabb csírázásra bírhatod, ha az ültetés előtt egy éjszakára beáztatod őket. Beltéri palántaneveléshez tölts meg cserepeket földdel és dugj a földbe cserepenként 1-2 magot. A cserepek számára keress világos helyet. Szabadföldbe májustól vethetők magjai, ez nem igényel túl sok előkészületet. Az ültetés helyéül keress világos, védett helyet és ha szükséges javítsd komposzttal a talajt.

Betegségek, kártevők

Mivel rovarriasztó hatást tulajdonítanak neki, a kártevőktől nem kell tartani.

Összegzés

A sarkantyúka, melyet sárog sarkantyúnak, kapucinus virágnak vagy sárga tőcséresnek is szokás nevezni (Tropaeolum majus) egy Dél-Amerikából származó kúszó növekedésű egynyári dísznövény. A 17. században hurcolták be Európába, ahol aztán kedvelt kerti és balkonnövény lett. Elehető növény, levele, virága, szára, de még magja és bimbója is fogyasztható. Ha a kertedben szeretnéd tartani, akkor egyedül az öntözésre kell kicsit jobban odafigyelni, illetve arra, hogy világos helyet találj a számára.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek