Sárkányfa (Dracaena) gondozása, metszése, szaporítása – sárkányfa fajták képekkel

írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 02.

A dracéna vagy más néven sárkányfa (Dracaena sp.) egy Közép-Amerika, Mexikó területéről származó növény, mely az agávefélék családjába tartozik. Nemcsak dekoratív, de rendkívül hasznos is, ugyanis amellett, hogy csökkenti a levegő szén-dioxid tartalmát még a formaldehid, a benzol, illetve a xylol mennyiségét is képes csökkenteni. A természetben Afrikában, a Kanári-szigeteken és Ázsiában is megtalálható, hazánkban, és sok más országban szobanövényként tartják. Természetesen élőhelyén akár 4 méter magasra is megnőhet.

A dracéna egy magasra növő cserje, melyet Európába a 60-as évekbe hurcoltak be, és a nemesítéseknek köszönhetően terjedt el szobanövényként, melynek magassága 10-60 centiméter, vagyis közel sem olyan impozáns, mint vadon élő társai. A fő díszítő értéke a levélzete, melyek csillag alakzatban helyezkednek el. A fellevelei elszíneződnek, az alapszínűk a piros, de a nemesítések által ma már ózsaszín, krémszínű, sárga, bordó, és cirmos színű változatok is kaphatóak a kertészetek kínálatában.

Sárkányfa leggyakoribb fajtái: a Sávos dracéna (Dracaena deremensis), Illatos sárkányfa (Dracaena fragrans), Tarka sárkányfa (Dracaena marginata).

Gondozás

Az egyes fajták igényeiben nincs sok különbség, nagyjából hasonló tartási körülményeket igényelnek. A dracéna tartása viszonylag egyszerű, mert átlagos igényű növény, akár kezdő kertészek számra is jó választás lehet.

Talajigény

Talaj szempontjából nem igényes, a B tipusú általános virágföld is tökéletes a számára.

Tápozás

A tápoldatozásra tavasztól nyár végéig van szükség, melyet kéthetente érdemes elvégezni. Ősszel és télen tápoldatozásra már nem lesz szükség. A tápanyag utánpótlást zöldnövény tápoldattal vagy táprúddal tudjuk biztosítani a növény számára.

Fényigény

A sárkányfa fényigénye átlagos, a tűző napos helyeket nem kedveli, ezért inkább világos, illetve félárnyékos helyet célszerű keresni a számára. A sima levelű változatok inkább a félárnyékos helyet szeretik, a csíkos fajták csíkjai kedvelik a napfényt, viszont a sok fény hatására megfakulhatnak, ezért inkább a félárnyékos hely az ideálisabb a számukra.

Hőigény

Az átlagos szobahőmérséklet a legideálisabb a dracéna számára, kb. 18-25 fokban érzi magát a legjobban.

Páraigény

A sárkányfa páraigénye nem túl magas, de a száraz levegőt nem kedveli, ezért érdemes permetezéssel gondoskodni a megfelelő párásításról.

Vízigény

A sárkányfa vízigénye átlagos, kedveli, ha a földje mindig kissé nyirkos, ezért sose hagyjuk teljesen kiszáradni. A túlöntözésre viszont érzékeny, ezért azt is kerüljük, hogy a növény folyamatosan a vízben álljon. Kb. 3-5 naponta érdemes öntözni a nyári időszakban, télen ennél ritkább öntözéssel is beéri.

Szaporítás

A dracéna fajok közül sok akár magról is szaporítható, ugyanakkor a tarka változatok esetében csak fej vagy szárdugvánnyal történő szaporítás jöhet szóba, illetve megpróbálkozhatunk a törzsdarabok szaporításával is.

Metszés

A sárkányfa metszést nem igényel, ugyanakkor az elszáradt leveleket érdemes róla eltávolítani.

Teleltetés

Teleltetést nem igazán igényel.

Ültetés, átültetés

A dracénát nem szükséges évente átültetni, elég kétévente felfrissíteni a földjét, hogy szépen és egészségesen fejlődhessen.

Betegségek, kártevők

Betegségekre, kártevőkre nem igazán érzékeny, ugyanakkor a túl erős napfény, vagy a túlöntözés problémákat okozhat. A túlzott öntözés miatt a leveleit ledobhatja, de akár el is pusztulhat.

Összefoglaló

A dracéna vagy sárkányfa (Dracaena sp.) egy melegkedvelő, dekoratív szobanövény, mely Közép-Amerika, pontosabban Mexikó területéről származik. Őshazájában a természetben is megtalálható, Európában a nemesítéseknek köszönhetően maximum 60 cm-es szobanövényként találhatjuk meg. Levélzetével díszít, mely fajtától függően többféle színben is előfordulhat. A gondozása egyszerű, nem igényel túl sok odafigyelést, ugyanis átlagos igényű növény.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek