Sétányrózsa (Lantana camara) gondozása, teleltetése, metszése, szaporítása

sétányrózsa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A sétányrózsa, lantana vagy színváltóvirág (Lantana camara) Dél-Amerikában őshonos évelő örökzöld díszcserje, melyet a vasfűfélék családjába sorolunk. Őshazájában és sok területen gyomnövényként szaporodik, mivel magvait a madarak szétszórják. A tavasz végétől, egészen őszig ontja virágait, látványos virágzatával könnyedén hódította meg az európai kertészek szívét.

Levelei haragos zöld színűek és lándzsa alakúak, jó hátteréül szolgálnak a tömött, félgömb formájú élénk virágoknak. Magyarországon teleltetést igényel, ez a dézsás növénynek sem utolsó, enyhén mérgező dísznövény. Szabadföldben, dézsában és cserépben egyaránt szépen megél.

Gondozás

A sétányrózsa gondozása viszonylag egyszerű, kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele. Amire kiemelten figyelned kell, az nem más, mint a megfelelő fényviszonyok biztosítása.

Talajigény

Talaj tekintetében nem válogatós, szép tud fejlődni a talaj szerkezetétől függetlenül, ugyanakkor a legszebben a tápanyagban gazdag dús környezetben nő, és gazdagabban is virágzik. Ezért érdemes jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt keresni a számára.

Tápanyagigény

Tápanyagigényes növény, ezért már elve tápanyagban gazdag talajt érdemes keresni a számára.

Fényigény

A fényre meglehetősen érzékeny növény. Ha túlságosan árnyékos helyen tartod, akkor egyáltalán nem virágzik, ugyanakkor a tartós tűző napot sem szereti. Keress tehát olyan helyet, ahol világos van, és néhány órán keresztül éri csak erősebb napfény.

Vízigény

Vízigényes növény, ezért rendszeres öntözést igényel, de a túlöntözést kerüld el, mert a pangó vízre érzékeny. Két öntözés között hagyd kiszáradni a földjét. A szárazságot is elviseli, de ebben az esetben kevesebb virágra számíthatsz.

Szaporítása

Szaporítani dugványról és magról tudod.

Metszés

Az elszáradt virágokat a nyáron folyamatosan érdemes eltávolítani, mert így folyamatos virágzásra ösztönözheted a növényt. Metszeni a teleltetés előtt érdemes. Ha sötét helyen szeretnéd teleltetni a sétányrózsát, akkor kicsit drasztikus módszerhez kell folyamodnod, ami nem más, mint az ágak visszavágása, egészen a tövig. Ha világos helyet, például egy lépcsőházat, vagy verandát választasz, akkor elegendő az ágakat egyharmadukig visszavágni.

Teleltetés

A sétányrózsa nagyon hosszan tavasz végétől, egészen az ősz elejéig káprázatos virágokkal díszíti a kertet. Ahhoz, hogy következő évben is gyönyörködhess szépségében, a hűvös idő beköszöntével gondoskodnod kell a növény teleltetéséről. A sétányrózsa teleltetés szempontjából igen hálás növény, ugyanis többféle helyen is teleltetheted. Teleltetési helyként világos, vagy akár teljesen sötét helyiséget is választhatsz. Az ideális teleltetési hőmérséklet 5-10fok körül van. Ahogy a legtöbb növényre, úgy a sétányrózsára is igaz, hogy télen elég mértékkel öntözni, éppen csak annyira, hogy földje ne száradjon ki teljesen.

Betegségek, kártevők

Mielőtt a sétányrózsát a teleltetési helyére vinnéd, érdemes átnézned a növényt nincsenek-e rajta kártevők (sétányrózsa esetében leggyakoribb az üvegházi molytetű), ha vannak, akkor először távolítsd el őket, így megelőzhető, hogy teleltetés közben a kártevők a többi teleltetett növényt is megfertőzzék. Ezt érdemes más teleltetésre kerülő növény esetében is elvégezned, ahogy a növény portalanítását, megtisztítását is.

Betegségekkel szemben ellenállónak mondható.

Mérgező hatása

A sétányrózsa minden része mérgező, ezért kisgyermekektől és háziállatoktól célszerű távol tartani.

Összegzés

A sétányrózsa, más néven lantana vagy színváltóvirág (Lantana camara) egy Dél-Amerikából származó, a vasfűfélék családjába tartozó, évelő örökzöld díszcserje, melyet hazánkban szabadföldbe és dézsás növényként is ültethetünk. Látványos virágai miatt kedvelik annyira a kertbarátok világszerte. A gondozása meglehetősen egyszerű, ezért kezdő kertészeknek is javasolják az ültetését. A fényigényére azonban oda kell figyelni, mert ez befolyásolja a virágzást.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek