Sivatagi Rózsa (Adenium) gondozása

sivatagi rózsa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A sivatagi rózsa (Adenium) pozsgás növény, mely Dél-Arábia, Uganda, Tanzánia és Kenya területén őshonos, a meténgfélék családjába soroljuk. A virágüzletek kínálatában leggyakrabban az Adenium obesum fordul elő, de elvétve az Adenium swazicum is az üzletek polcaira kerül. Talán nem túlzok, ha azt állítom, hogy a sivatagi rózsa az egyik legkülönlegesebb megjelenésű pozsgás szobanövény. Világos rózsaszín, rózsaszín, bíborszínű vagy lila virágai tavasszal és nyáron pompáznak.

A növény neve valószínűleg Aden városának nevéből ered, mely egy kikötőváros az Arab-félsziget délnyugati részén. Európában a kertészek munkájának köszönhetően terjedt el, akik a leanderbe oltották.

Gondozás

A sivatagi rózsa fény és melegigényes növény, a napos meleg helyet szereti igazán, nyáron szélvédett helyen, az udvaron is bátran tarthatod. A gondozása némi odafigyelést igényel, de nem túl bonyolult.

Talajigény

A talajra nem mondható kifejezetten igényesnek, leginkább arra kell figyelni, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba kerüljön. A B típusú virágföld például tökéletes a számára.

Tápanyagigény

Növekedési időszakában kéthetente tápoldatozd, jó megoldás, ha ehhez kaktusz tápoldatot és virág tápoldatot használsz váltakozva.

Fényigény

Fényigényes növény, ezért mindenképp világos, napos helyet keress a számára.

Hőigény

Melegigényes növény, legalább szobahőmérsékletű, vagy melegebb helyen tartsd. Télen nem igényel ilyen meleget, legfeljebb 15 fokot.

Vízigény

Az Adenium nem kimondottan vízigényes növény tavasztól az ősz első feléig annyira öntözd, hogy kicsit nyirkos legyen a földje, túlöntözni nem szabad. Novembertől tavaszig, kevesebbet kell öntöznöd.

Szaporítása

A sivatagi rózsa otthoni szaporítása nem könnyű. Szaporítani tavasszal lehet, úgy, hogy a fejdugványokat leander szárra oltod. Másik lehetőség a magról való szaporítás.

Metszés

Időnként megesik, hogy az Adenium elveszíti szép formáját, ilyenkor visszavághatod.

Ültetés, átültetés

A sivatagi rózsát nem sűrűn kell átültetned, elég akkor, ha már nagyon elhasználódottnak tűnik a földje. Ha szeretnéd átültetni, azt a virágzás előtt tavasszal tedd meg. Az átültetéshez a B típusú virágföldet válassz.

Teleltetés

Télen sötét és hűvös, kb. 15 fokos helyet keress számára, és az öntözővíz mennyiségét is csökkentsd le.

Betegségek, kártevők

Betegségek szerencsére nem nagyon támadják meg, azonban kártevők közül a viaszos pajzstetvek és a takácsatkák előfordul, hogy igen. Ezek számára kedvező a meleg és száraz, alacsony páratartalmú környezet.

Mérgező hatása

A sivatagi rózsa, mérgező szobanövény! Mérgező anyagokat a növényben található nedv tartalmaz. Fontos, hogy amikor a növényt átülteted, elvégzed a metszést, vagy szaporítod, mindenképp vegyél fel kesztyűt. Ha esetleg a lakásban kisállat van, amelyik megrághatja a növényeket, vagy pici gyerek, aki a szájába veheti a mérgező nedvet tartalmazó leveleket, tedd olyan helyre a növényt, ahol nem férhetnek hozzá. Ha erre nincs lehetőség, inkább mondj le a tartásáról.

Összegzés

A sivatagi rózsa (Adenium) egy Dél-Arábia, Uganda, Tanzánia és Kenya területeiről származó, a meténgfélék családjába tartozó, pozsgás növény, melyet Magyarországon szobanövényként tartanak. A kertészetek és boltok polcain leginkább az Adenium obesum és az Adenium swazicum fajokat találhatod meg. A gondozása igényel némi odafigyelést, mert fény és melegigényes növény, de megfelelő gondozás mellett szép dísze lehet az otthonodnak.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek