Sugárarália (Schefflera arboricola) gondozása, metszése, szaporítása

sugárarália
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A sugárarália (Schefflera arboricola) Tajvan, Északnyugat-Ausztrália, Új-Guinea területén őshonos növény, mely az aráliafélék családjába tartozik. Magyarországon nagyon ismert és kedvelt szobanövény, melynek fő díszét mutatós levélzete valamint szép habitusa adja. Az ernyősvirágúak rendjébe tartozó virágzó növény, ám szobai körülmények között nem hoz virágokat, csak a leveleivel díszít. A fényes felületű levelei egy hosszú levélnyélen ülnek, jellemzően 7-9 levéltagból állnak ernyős alakban. A levek színe meglehetősen változatos lehet, a sötétzöldtől a tarkán át egészen világoszöldig számtalan árnyalatban előfordulhatnak. Akár 1-2 méter magasra is megnőhet.

A sugárarália, nemcsak szép, hanem rendkívül hasznos szobanövény is, mivel légtisztító növény. A szén-dioxid mennyiségén túl a levegőben lévő xylol és benzol mennyiségét is csökkenti a NASA “Levegő javítása növényekkel” jelentése szerint.

Gondozás

A sugárarália alapvetően nem igényes növény, ezért nagyon könnyen gondozható. Kezdők számára is kifejezetten javasolják, mert nem igényel különösebben nagy odafigyelést a nevelés, mindössze az alapvető szükségleteit kell kielégíteni.

Talajigény

Talaj tekintetében nem válogatós, amire célszerű odafigyelni, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba kerüljön. A B típusú virágföld például tökéletesen megfelel a számára.

Tápanyagigény

Ha márciustól augusztusig kéthetente tápoldatozod, azt meghálálja. Ősszel és télen, hagyd el a tápoldatozást.

Fényigény

A sugárarália átlagos fényigényű szobanövény. Világos vagy félárnyékos helyet keress a számára, széltől és naptól védett helyen érzi legjobban magát. Télen érdemes ablak mellé tenni, mert ilyenkor szereti a közvetlen fényt is, ám nyáron ezt mindenképp célszerű kerülni.

Hőigény

Nyáron 10-18 fokos helyeken szeret leginkább, ugyanakkor a tarka levelű változatok ennél kicsivel magasabb hőmérsékletet is tolerálnak. Amikor már kellően jó az idő, akár a szabadban is tarthatod. A tarka levelű fajokat legalább 18, a zöld lombúakat 12-16 fokos hőmérsékleten tartsd a tél folyamán.

Páraigény

Meleg helyen gyakran permetezd a leveleit, így biztosíthatod számára a megfelelő páratartalmat. A téli fűtés miatti meleg, és száraz levegő veszélyt jelent erre a növényre, mivel ez a környezet kedvez a pajzstetvek megjelenésének.

Vízigény

Vízigénye átlagos, rendszeresen, de mértékkel öntözd. Földjét tartsd kissé nedvesen, hűvös téli helyen, ennél is kevesebb vizet adj neki.

Szaporítása

Szaporítani magról lehet augusztus-szeptember, és december-február között, valamint fejdugvánnyal, és moházással is szaporítható.

Metszés

Metszéssel könnyen alakítható. Amennyiben hagyod szabadon nőni, akkor oszlopszerűen fejlődik, ám ha folyamatosan lecsíped a leveleit, illetve a főhajtást kimetszed, akkor bokrosodni fog, kisebb bokor nevelhető belőle.

Teleltetés

Fagyérzékeny növény, ezért télen semmi esetre se maradjon a szabadban. Különösebb teleltetést azonban nem igényel. Télen 10 foknál alacsonyabb hőmérsékletű helyen ne legyen, és ilyenkor is világos helyet érdemes keresni a számára. Télen kevesebb öntözést igényel.

Ültetés, átültetés

A fiatalabb sugáraráliát évente érdemes átültetned, az idősebb példányokat, elég csak akkor, ha szükségesnek érzed például a talaj elhasználódása, vagy a cserép kinövése miatt. Az átültetéshez B típusú virágföldet használj.

Betegségek, kártevők

Betegségek általában nem támadják meg, de a kártevők közül a pajzstetvek károsíthatják, melyek meleg, száraz levegőjű környezetben érzik jól magukat. Ha télen 12foknál alacsonyabb hőmérsékleten tartod elkezdi ledobálni a leveleit.

Összegzés

A sugárarália (Schefflera arboricola) Tajvan, Északnyugat-Ausztrália, Új-Guinea területiről származó virágos növény, melyet hazánkban csak levéldísznövényként tartanak, mert szobai körülmények között nem virágzik. Légtisztító hatása miatt nemcsak dekoratív, de hasznos is. A gondozása nagyon egyszerű, mert nem mondható igényes növénynek. Ha világos, napos, nem túl hűvös helyet keresel a számára, és rendszeresen, de mérsékelten öntözöd, akkor szép dísze lesz az otthonodnak.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek