Szakállbromélia (Tillandsia cyanea) gondozása, szaporítása

szakállbromélia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A szakállbromélia (Tillandsia cyanea) egy különleges külsejű, fán lakó trópusi növény, főként Amerika trópusi vidékein fordul elő a természetben. Nagyon érdekes megjelenésű, izgalmas szobanövény. Fő díszét élénk rózsaszínű, lapos és kerek formájú, pikkelyszerű levelekből álló virágzata jelenti. Virágzata a hosszúkás levelek által alkotott tőlevélrózsa közepéből bukkan elő.

Rövid időre, a rózsaszín virágzaton apró kék virágok is nyílnak. Nem túl helyigényes, lakásban tartva, kb. 20-25cm-re nő. Jó választás, ha kisebb lakásban, szobába keresel, látványos szobanövényt.

Gondozás

Eredeti élőhelye meleg és párás, emiatt szobanövényként is hasonló körülményeket, magas a hőmérsékletet és páratartalmat igényel. A gondozása nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk, de igényel némi odafigyelést.

Talajigény

Talaja legyen jó vízáteresztő képességű. Meszes talajba ne ültesd! Az orchideáknak való speciális virágföld tökéletes a számára.

Tápanyagigény

Nyáron a permetező vízhez kéthetente mérsékelt mennyiségű tápoldatot adj, így biztosíthatod a növény számára a tápanyag utánpótlást.

Fényigény

Elhelyezéséhez tűző naptól mentes, világos helyet válassz. Ha nem kap elég fényt, nem virágzik. Lehetőleg keleti vagy nyugati ablak közelében kerüljön.

Vízigény, páraigény

Öntözés helyett, a levelek heti három alkalommal történő permetezésével biztosíthatod számára, a megfelelő vízmennyiséget, és páratartalmat is. Nyáron naponta, míg a téli időszakban heti 1-2 alkalommal kell vízzel permetezni. A klórra érzékeny, a permetezéshez is inkább esővizet érdemes használni, vagy klórmentes vizet.

Szaporítása

Fontos tudnod, hogy a növény, virágzás után elpusztul, de ezelőtt sarjnövényeket hoz. Ha ezeket a sarjakat leválasztod és elülteted, kb. 3 év alatt újra virágzó növényt nevelhetsz belőlük.

Teleltetés

A szakállbromélia melegigényes növény, ezért a téli időszakban sem kerülhet hűvös, 15 fokosnál alacsonyabb hőmérsékletű helyre. Vízzel permetezni ilyenkor elég heti 1-2 alkalommal.

Ültetés, átültetés

Átültetned nem gyakran kell, ha szükségét érzed az átültetésnek, akkor tavasszal végezd el. Ha virágzó növényt vásárolunk vagy kapunk, azt nem kell átültetni, de a fiatalabb növényeket egy-két évente nem árt.

Betegségek, kártevők

Betegségek és kártevők megjelenésére nem nagyon kell számítanod, esetleg takácsatkák jelenhetnek meg rajta.

Összefoglaló

A szakállbromélia (Tillandsia cyanea) egy Amerika trópusi és szubtrópusi területeiről származó, különleges külsejű, fán lakó trópusi növény, melyet hazánkban szobanövényként tartank. Szép dísze lehet a lakásnak, ha megfelelően gondozzuk. Figyelembe kell venni, hogy meleg, fény, víz és párigényes növény. Klasszikus öntözést nem igényel, viszont rendszeresen kell vízzel permetezni, hogy a pára és vízigénye kielégítésre kerüljön.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek