Szárnyas Feketeszem (Thunbergia alata) gondozása

szárnyas feketeszem
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) Kelet-Afrika területén őshonos, közepesen gyorsan növő, évelő kúszónövény, melyet a világ számos országába betelepítettek. Kedvelt dísznövény, melyet hazánkban egynyári növényként forgalmaznak a kertészetek. Kellőképpen erős támasztékra felfuttatva, vagy függesztett cserépbe ültetve is nevelheted. Levélzetét szív alakú levelek alkotják, melyek jó hátteréül szolgálnak a sárga, piros, narancssárga vagy fehér színű virágoknak. A nyáron valamint az őszelején nyíló virágok különlegességét, a közepüket díszítő fekete pont adja, melyre a növény neve is utal.

Hozzávetőleg 1-2 méter magasra nő meg. Nagyon jól társítható, például sarkantyúkával, futópetúniával, és hajnalkával.

Gondozás

A szárnyas feketeszem meleg és fényigényes növény, ezt mindenképp figyelembe kell venni a gondozása során.

Talajigény

A talajra nem kimondottan igényes, egyedül az a fontos, hogy jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba kerüljön.

Tápanyagigény

Rendszeres tápoldatozást igényel, mert meglehetősen tápanyag-igényes növény.

Fényigény

A fényigénye magas, ezért világos, napos, de szélvédett helyen érzi magát legjobban. Arra azért mindenképpen figyelned kell, hogy a nyári erős napsugaraknak ne tedd ki túl sokáig, mert a folyamatos tűző napot nem viseli jól.

Vízigény

Rendszeres öntözést igényel, mert vízigényes növény. Túlöntözni természetesen nem kell, de arra figyelj, hogy mindig legyen nedves a földje, ne száradjon ki.

Szaporítás

Szaporítani magvetéssel lehet tavasszal.

Metszés

A szabadföldbe ültetett szárnyas feketeszem nem igényel metszést, ám ha ápolnába vagy balkonládába ültetet, rendszerese metszésre lesz szüksége. Ellenkező esetben egy idő után nem nevel virágokat, ezért a hajtásokat hozzávetőleg 1 méteres magasságik érdemes visszavágni.

Teleltetés

Hideg éghajlaton nem vészeli át a telet, de kb. 10-15 fokos fagymentes helyen meg lehet próbálhatod átteleltetni.

Betegségek, kártevők

Betegségekre nem érzékeny, a kártevők közül viszont a takácsatkák okozhatnak gondot.

Összegzés

A szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) egy Kelet-Afrika területén őshonos évelő kúszónövény, melyet Magyarországon is gyakran láthatunk ápolnába vagy függőkosárba ültetve, falra vagy valamilyen támasztékra felfuttatva. Elsősorban érdekes, színes virágaival díszít. A gondozásánál mindenképp figyelembe kell venni, hogy fény és melegigényes növény, emellett rendszeres öntözésre és tápoldatozásra is szüksége van.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek