Szegfű (Dianthus) gondozása, ültetése, teleltetése, metszése, szaporítása, termesztése, betegségei – szegfű fajták képekkel

szegfű
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A szegfűfélék családjába rendkívül változatos megjelenésű, különlegesen szép kerti növények tartoznak. A szegfűnek több mint 300 faja van, rengetegféle méretben létezik, kis közepes és magas fajokkal egyaránt találkozhatunk. Egyes fajokat vágott virágként is használnak, koszorúk és egyéb csokrok díszeként nagyon mutatós. A virágok szépek, színesek, sokféle színben pompázhatnak fajtól függően. Szegfűvel találkozhatunk a kert és a balkonládákban egyaránt.

A szegfűt már az ókorban ismerték és termesztetté. A Római Birodalomban Jupiter virágának tartották, Európában, középkorban az állhatatos szerelmet és a házasságot jelképezte. Jelenleg Spanyolország nemzeti virága, a Baleár-szigeteken pedig az autonóm tartomány jelképezi.

Gondozás

A szegfűk gondozása fajonként eltérő lehet, különösen a vízigény tekintetében, de általánosságban azért elmondható, hogy a gondozásuk nem túl bonyolult, de igényel némi odafigyelést.

Talajigény

A talajok közül laza szerkezetű, jó vízelvezető képességű, semleges, vagy enyhén lúgos kémhatású talajt keress a számára.

Tápozás

A szegfű viszonylag tápanyagigényes növény, ezért 2-4 hetente érdemes tápoldatozni virágzó növényeknek való tápoldattal.

Fényigény

Fénykedvelő növények, ezért érdemes napos helyet keresni a számukra. Félárnyékban is megélnek, de ott kevesebb virágra számíthatunk.

Vízigény

A szegfűk vízigénye fajtánként különböző lehet. A legtöbb szegfű faj, például a kerti szegfű vagy a törökszegfű rendszeres öntözést igényel, 2-3 naponta szükséges őket öntözni, de kánikulában akár naponta is. Arra persze ezeknél a fajoknál is figyelni kell, hogy ne öntözd őket túl, mert a pangó vuzet nem kedvelik. Más fajok a szárazságot is jól tűrik, ilyen például a tollas szegfű.

Szaporítás

Magról könnyen szaporítható.

Metszés

Metszés alapvetően nem igényel, de az elszáradt virágokat és egyéb növényi részeket érdemes lecsípni róla.

Teleltetés

Amennyiben a kertben nevelsz szegfűt, valószínűleg gond nélkül áttelel, ám ha balkonládában tartod, érdemes a téli hónapokra hűvös, de fagymentes helyet keresni a számára.

Ültetés, átültetés

Amikor ülteted, érdemes arra figyelni, hogy a palántákat legalább 25-30 centiméterre ültesd el a egymástól, hogy legyen helyük növekedni. Ültetéskor a tövekhez szórj vékony rétegben földet, majd locsold be alaposan.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben viszonylag ellenálló.

Szegfű fajok

 1. Kerti szegfű (Dianthus caryophyllus)

A kerti szegfű (Dianthus caryophyllus) a szegfűfélék családjába tartozó évelő növény, mely a Földközi-tenger vidékén őshonos. Nagyon kedvelt és változatos megjelenésű alacsony vagy közepes termetű dísznövény, népszerű fajtái a Chabaud és a Grenadin szegfű.

A nemesítők munkájának hála a nyáron nyíló virágok különféle színárnyalatokban és formában pompáznak. Lehetnek szimplák és teltvirágúak, rózsaszín, piros, fehér és sárga árnyalatúak is. A mutatós virágok a szár végén nyílnak, melyet vékony, fűszerű, szürkészöld, vagy kékeszöld levelek díszítenek.

 1. Kínai szegfű (Dianthus chinensis)

A kínai szegfű (Dianthus chinensis) alacsony termetű, bokros évelő növény, mely ágyásszegélyekbe, balkonládába való ültetésre a legalkalmasabb.

Az Észak-Kínában, Koreában, Mongóliában, valamint Oroszország délkeleti részén honos növény, kora nyáron nyíló egyszínű vagy mintás, fogazott szirmú virágaival díszít. Levélzetét a szegfűkre jellemző, vékony, fűszerű levelek alkotják.

 1. Tollas szegfű (Dianthus plumarius)

A tollas szegfű vagy német szegfű (Dianthus plumarius) alacsony termetű, párnát alkotó évelő növény. Levélzetét, melyet télen is megőriz, fűszálhoz hasonló vékony, sötét szürkészöld levelek alkotják.

Kecses, csipkés szélű szirmok alkotta rózsaszín virágai a szár végén nyílnak. Illatos virágaiban, tavasz végén, valamint a nyár elején gyönyörködhetsz. A tollas szegfű jól mutat sziklakertekben, valamint szegélynövényként is.

 1. Réti szegfű (Dianthus deltoides)

A réti szegfű vagy mezei szegfű (Dianthus deltoides) a szegfűfélék családjába tartozó alacsony termetű évelő növény. Nagyon jó választás sziklakertbe, vagy évelőágyakba, ahol összefüggő, szőnyegszerű felületet alkothat.

A hajtások végén nyíló, élénk rózsaszín vagy piros színű, illatos virágai tavasz végén, valamint nyáron díszítenek.

 1. Kahori szegfű (Dianthus ‘Kahori’)

A kahori szegfű (Dianthus ‘Kahori’) alacsony termetű, bokrosodó habitusú örökzöld évelő növény, melyet sziklakertbe, kerti utak szegélyébe vagy balkonládába is ültethetsz. Levelei a szegfűkre jellemző, keskeny levélkék, pink színű, illatos virágai a felfelé törő vékony szárak végén nyílnak a nyár folyamán.

 1. Törökszegfű (Dianthus barbatus)

A törökszegfű vagy szakállas szegfű (Dianthus barbatus) tavasz végétől virágzó látványos virág, melyet Magyarországon elsősorban kétnyári növényként nevelünk. Kora tavaszi vetéssel, akár már az első évben virágzásra bírható.

Jól társítható évelőkkel és egynyáriakkal vegyes virágágyásban. Vágott virágként is remek, hosszan díszít vázába téve.

 1. Pünkösdi szegfű (Dianthus gratianopolitanus)

A pünkösdi szegfű (Dianthus gratianopolitanus) alacsony, vagy közepes termetű, bokros növekedésű, terjedő tövű évelő növény, melyet talajtakaróként, valamint szegélynövényként is ültethetsz.

A hazánkban is honos kedves külsejű virág levélzetét szürkészöld árnyalatú, fűszerű levelek alkotják, melyek télen is a növényen maradnak. Szimpla vagy telt, rojtos szélű rózsaszín virágai tavasz végén, valamint a nyár elején nyílnak.

 1. Bársonyos kakukkszegfű (Lychnis coronaria)

A bársonyos kakukkszegfű (Lychnis coronaria) nagytermetű bokros növekedésű évelő növény, mely hazánkban védettséget élvez.

Igazán karakteres növény, szárai valamint lándzsa alakú levelei szürkészöld színűek, míg virágai élénkrózsaszín színben játszanak. Feltűnő virágzatát tavasz végén, valamint a nyár első felében csodálhatod meg.

 1. Tengerparti habszegfű (Silene maritima)

A tengerparti habszegfű (Silene maritima) alacsony termetű, növekedése során párnát képező évelő növény, mely Nyugat-Európában őshonos. Levélzetét lándzsás, szürkészöld levelek alkotják.

Kissé felfújt, fodros szirmú fehér virágai a szár végén nyílnak. Kedves virágai a nyár első felében díszítenek.

 1. Enyves szurokszegfű (Silene viscaria)

Az enyves szurokszegfű vagy balkáni enyvesszegfű (Silene viscaria; Lychnis viscaria) közepesen magas évelő növény, melyet évelőágyásba és sziklakertbe is ültethetsz. Érdekessége, hogy szára ragacsos innen ered a magyar elnevezése.

Levélzete fűcsomóra emlékeztet, a levelek fölé magasodó vékony virágszáron nyílik magenta színű virágokból álló bugavirágzata. Tavasz végén, valamint nyár elején pompázó virágait a pillangók is előszeretettel látogatják.

 1. Őszi habszegfű (Silene schafta)

Az őszi habszegfű (Silene schafta) alacsony termetű, földön kúszó, lassan terjedő évelő növény, mely támfalak és sziklakertek díszítésére egyaránt alkalmas.

A Kaukázusban őshonos növény levélzetét lándzsa alakú félörökzöld levelek alkotják. Csillag alakú, rózsaszín virágai a nyár második, valamint az ősz első felében nyílnak.

 1. Égőszerelem (Silene chalcedonica)

Az égőszerelem, tűzpiros égőszerelem (Silene chalcedonica) közepes, magas termetű évelő növény, mely Ázsia középső vidékeiről származik, és onnan hódította meg a hazai kerteket is.

Igazán látványos növény, melyet a száron hozott élénkzöld hegyes leveleinek, valamint a szár végén nyíló élénk színű, félgömböt formázó virágzatának köszönhet. A fehér, narancssárga, rózsaszín vagy piros színben játszó virágokat a nyár elején csodálhatod meg.

Összefoglaló

A szegfűfélék családja rendkívül változatos, több mint 300 fajuk létezik, melyek többsége hazánkban is megtalálható. Nevelhetőek a kertbe vagy akár balkonládában is, de vágott virágként is gyakoriak. A gondozásuk nem igényel túl sok odafigyelést, de az igényeik, különösen a vízigényük fajonként eltérő lehet.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek