Szellőrózsa (Anemone) gondozása, ültetése, szaporítása – szellőrózsa fajták képekkel

erdei szellőrózsa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A szellőrózsa, más néven kökörcsin (Anemone), egy faj-gazdag növénynemzetség, melybe összesen 63-féle évelő virágzó növényfajt tartozik. A szellőrózsák nemzetség fajai a szubtrópusi és mérsékelt égövi területek is megtalálhatóak, kivéve az Antarktiszt és Ausztráliát. A szellőrózsák elmaradhatatlan növényei a természetes hatású, kötetlen virágágyásoknak. Ezeket a páratlan szépségű virágokat, jól társíthatod más évelőkkel, így látványos összeültetéseket hozhatsz létre. Bár fajonként mutathatnak eltérést, a szellőrózsák virágainak szimmetriája sugaras, a levélváltás pedig örvös vagy szórt. A porzók rövidebbek a színes sziromszerű lepelleveleknél. A virágok alatt gallérszerű levelek találhatók, nem ritka, hogy a növény levelit csak ezek levelek adják.

Magyarországon négy fajuk él, tavasszal és kora nyáron (erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris), koronás szellőrózsa (Anemone coronaria)), valamint nyár végén és ősz elején (japán szellőrózsa (Anemone hupehensis var. japonica), kínai szellőrózsa (Anemone hupehensis)) virágzó fajokat egyaránt találsz közöttük.

Gondozás

A szellőrózsák meglehetősen változatosak, a gondozási igényeik is eltérhetnek. Általánosságban elmondható azonban, hogy nem a legnehezebben gondozható növények, érdemes tenni velük egy próbát.

Talajigény

Talaj tekintetében a legtöbb szellőrózsa nem válogatós, egyedül arra kell figyelni, hogy tápanyagban gazdag, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajt keress a számára. A Koronás szellőrózsa esetében a semleges vagy savanyú talaj az ideális választás, míg az erdei szellőrózsa a kissé meszes talajt kedveli.

Tápozás

A szellőrózsák a tápanyagdús talajt kedvelik, ezért érdemes gondoskodni a tápanyag utánpótlásról.

Fényigény

A hazai szellőrózsa fajokról általánosságban elmondható, hogy a napos, világos helyeket kedvelik. A koronás szellőrózsa kerülhet tűző napos helyre is, míg a kínai és japán szellőrózsa akár a félárnyékos helyeket is elviseli.

Vízigény

Általánosságban elmondható a hazánkban is megtalálható szellőrózsákról, hogy az enyhén nyirkos talajt kedvelik, ezért rendszeres, de mérsékelt öntözést igényelnek. A legtöbb szellőrózsa érzékeny a túlöntözésre.

Szaporítás

A szellőrózsákat tőosztással lehet a legegyszerűbben szaporítani.

Metszés

Metszést alapvetően nem igényelnek még a magasabbra növő fajok sem, ám az elhalt virágokat és egyéb növényi részeket érdemes róluk eltávolítani.

Teleltetetés

A hazánkban élő szellőrózsa fajok áttelelnek a talajban is. A koronás szellőrózsa gumóit fel lehet szedni, és száraz helyen tárolni a téli időszakban, viszont még ez sem garancia, hogy a gumók áttelelnek.

Betegségek, kártevők

A szellőrózsák betegségek és kártevők tekintetében nem mondhatóak kifejezetten érzékenynek, ugyanakkor egyes fajok esetében a lisztharmat és a meztelencsigák okozhatnak gondot.

Szellőrózsa fajtok

  1. Japán szellőrózsa (Anemone hupehensis var. japonica)

A japán szellőrózsa nevével ellentétben, nem Japánban, hanem Kínában őshonos évelő növény. Innen került Japánba, majd terjedt el Európában is. A fehér vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban tündöklő virágai a nyár második felében kezdenek nyílni és az első fagyokig díszítenek.

A japán szellőrózsák között közepesen magas kb. 60cm-es, és egészen magas, akár másfél méteres változatokat is találsz. A japán szellőrózsa, tulajdonképpen a kínai szellőrózsa egyik változata, de gyakran így nevezik az egyéb Kínából származó fajokat és hibrideket is.

A japán szellőrózsát napos, világos és félárnyékos fekvésbe is ültetheted. Napos helyen rendszeres öntözést, nyirkos talajt igényel. Talajok közül a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban bővelkedő talajokat kedveli.

A magasabb változatok esetében, főleg szeles helyen érdemes támasztékról is gondoskodnod.

  1. Kínai szellőrózsa (Anemone hupehensis)

A kínai szellőrózsa Kínából származó évelő növény, mely először Japánt, majd pedig Japánból az európai kertészeteket is meghódította. Az alacsony 40-50 cm-es (Anemone hupehensis ‘Pocahontas’) valamint magas 60-90cm-esre növő változatokat (Anemone hupehensis ‘Praecox’) egyaránt megtalálhatod a kertészetek kínálatában.

A kínai szellőrózsa nyár végén kezdi ontani, fehér vagy rózsaszín virágait melyek a hosszú szárak végén nyílnak, és egészen a fagyokig díszítik a kertet. A növény olajzöld színű levelei érdes felületűek, szeldeltek. Az alacsonyabb termetű változatokat sziklakertbe és virágágyásba, a nagyobb termetűeket nagyobb virágágyásba ültetheted.

A kínai szellőrózsa napos, világos és félárnyékos fekvésbe is ültethető. Napos helyen rendszeres öntözést, nyirkos talajt igényel.

Talajok közül a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban bővelkedő talajokat kedveli.

A magasabb változatok esetében, főleg szeles helyen érdemes gondoskodnod a megfelelő támasztékról. Szaporítani tőosztással lehet.

  1. Koronás szellőrózsa (Anemone coronaria)

A koronás szellőrózsa (Anemone coronaria) Jordánia és Izrael területéről származó évelő hagymás növény. Csészelevelek alkotta, élénk színű virágaival a kertek kora nyári, tavaszvégi dísze.

Rövid virágzási időszakát követően föld feletti részei visszahúzódnak a gumóba, ekkor kezdődik a koronás szellőrózsa nyugalmi időszaka. Ezt követően szaporítható a gumók osztásával.

A koronás szellőrózsát bátran ültetheted napos virágágyásba, nem tesz benne kárt a tűző nap. Talajok közül a semleges, vagy savas kémhatású, jó vízgazdálkodású, laza talaj a leginkább megfelelő. Öntöznöd csak a növény aktív időszakában szükséges.

Gumóit teleltetheted a szabadban, takarással, vagy pedig fel is szedheted őket, azonban jó ha tudod, hogy a körültekintő teleltetés ellenére sem biztos, hogy áttelelnek a gumók.

Kártevőkre és betegségekre nem kimondottan érzékeny, de lisztharmat előfordulhat, és a meztelencsigák is károsíthatják.

  1. Erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris)

Az erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris) Közép és Délkelet-Európában, valamint Szibériában őshonos, terjedő tövű, bokrosodó évelő növény, mely Magyarországon védettséget élvez.

Levelei szeldeltek, virágai jellemzően fehér színűek, április-májusban nyílnak. Szeptemberben újra virágzik.

A kifejlett erdei szellőrózsa kb. 30-50cm-es magasságot ér el, olyan virágágyást válassz számára, ami világos, esetleg félárnyékos.

A töveket egymástól 30cm-es tőtávolságra ültesd el. Társíthatod a haranglábbal (Aquilegia) és a zergevirággal (Doronicum) is, látványos, természetese hatású virágágyást alakíthatsz ki ezekből a növényekből. Az erdei szellőrózsa, jó vízelvezetésű, kissé meszes, humuszos talajban fejlődik legszebben, földjét tartsd nedvesen.

Összefoglaló

A szellőrózsa növénynemzetségbe több mint 60 faj tartozik, melyek közül négy található meg Magyarországon is. Alacsonyabb és magasabb fajokat is találhatunk közöttük. A gondozásuk fajonként eltérő lehet, az azonban általánosságban elmondható, hogy a vízigényük átlagos, rendszeres, de mérsékelt öntözésre van szükségük, és a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képesség talajokat kedvelik. A gondozásuk nem bonyolult, bár az egyedi igényeket fajonként mindenképp szem előtt kert tartani.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek