Szerelemvirág (Agapanthus africanus) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása

szerelemvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

Az afrikai szerelemvirág vagy afrikai kékliliom (Agapanthus africanus) Dél-Afrika területéről származó évelő növény, mely az újkor idején hódította meg az európai kertészek szívét. Nem véletlenül, hisz a hosszú szár végén nyíló, apró kék virágok alkotta virágzat igazán szép látványt nyújt. A szerelemvirág rendkívül könnyed, légies hatást kelt, ráadásul egész nyáron gyönyörködhetsz a kék virágok szépségében. Érdekesség, hogy míg nálunk dézsás növényként ismerik, eredeti élőhelyén gyomnövényként tartják számon.

Az afrikai szerelemvirág gumós gyöktörzses (rizóma) növény, levelei 25-30 cm hosszúak és 2-2,5 cm szélesek. A virágok gömb alakban csoportosulnak, akár 25-30 égszínkék tölcséres virág is fejlődik egyszerre a hengeres száron. A virágzási idő júniustól júliusig tart. Mivel a virágok nagyon hosszú ideig nyílnak, ezért az afrikai szerelemvirág virágait vágott virágként is gyakran használják.

Teleltetést igényel, a hazai téli klímát, a téli fagyokat nem bírja. Az egyszerűbb teleltetés miatt érdemes cserépben, dézsában nevelned. Mivel érzékeny a fagyokra, ezért csak akkor vidd ki a szabadba, amikor már elmúlt a fagyveszély, és természetesen időben helyezd biztonságba ősszel.

Gondozás

A szerelemvirág gondozása nem olyan bonyolult, egy kis odafigyeléssel az erkély vagy a balkon éke lehet.

Talajigény

Alapvetően nem igényes növény, viszont mindenképp laza, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajra van szüksége.

Tápanyagigény

Tápanyagigényes növény, ezért rendszeres tápoldatozásra van szüksége a bőséges virágzáshoz.

Fényigény

A szerelemvirág helyéül napos, világos helyet válassz, ilyen fekvésben érzi magát legjobban.

Vízigény

A szerelemvirág vízigényes növény, ezért ne fukarkodj az öntözéssel, ugyanakkor a túlöntözéssel vigyázz, mert nem szereti a pangó vizet.

Szaporítása

Szaporítani tőosztással tudod. Ha szeretnéd tőosztással szaporítani azt tavasszal, vagy a virágzás után teheted meg, az átültetés során. Magról is szaporítható, de az sokkal nehézkesebb feladat.

Virágzás

Csodálatos kék virágait júniustól júliusig neveli, de csak az idősebb példányoknál számíthatsz virágzásra, az első pár évben nem nevel virágokat. Ahhoz, hogy az virágozzon, elengedhetetlen a téli pihentetés.

Ültetés, átültetés

Átültetni a fiatal növényt évente érdemes, ám idősebb korban nagyjából 3-4 évente célszerű, amikor már úgy ítéled meg, hogy szűkössé vált a növény számára a cserép. Az átültetés során légy óvatos, ugyanis a gyökere érzékeny, ha megsérül, az gyökérrothadáshoz vezethet.

Teleltetés

A cserépbe vagy dézsába ültetett szerelemvirág teleltetését kb. a leanderével egy időben kezdheted el. Teleltetéséhez kb. 4-6 fokos, világos helyet válassz. A teleltetés során csak mértékkel öntözd, de arra azért figyelj, hogy teljesen ne száradjon ki a földlabdája. Január vége felé keress számára melegebb 15 fok körüli világos helyet. Tavasszal ismét növelheted az öntözés és a tápoldatozás gyakoriságát és mennyiségét. A fagyveszély elmúltával kiteheted a szabadba növényt.

Betegségek, kártevők

A szerelemvirág nem érzékeny a betegségekre, a kártevők közül a meztelen csigák és a pajzstetvek okozhatnak gondot.

Összegzés

Az afrikai szerelemvirág vagy más néven afrikai kékliliom (Agapanthus africanus) Dél-Afrika területein őshonos évelő növény, melyet nálunk fagyérzékenysége miatt dézsás növényként tartanak. Eredeti élőhelyén gyomnövény, nálunk látványos virágaival sokáig díszíti az erkélyt, de vágott virágként akár a lakást is. A gondozása nem mondható különösebben bonyolultnak, mindössze néhány egyszerű szabályt kell betartani vele kapcsolatban. Víz és tápanyagigényes, ezt mindenképp szem előtt kell tartani.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek