Szobafenyő (Araucaria heterophylla) gondozása, szaporítása

szobafenyő
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A szobafenyő (Araucaria heterophylla) az araukáriafélék családjába tartozó növény, mely a Norfolk-szigeteken őshonos. Norfolk-szigeti araukária és norfolk-szigeti fenyő néven is ismerheted. Eredeti élőhelyén hatalmas, akár 60méteres magasságot is elérő faóriássá fejlődik. Felfedezése, a híres botanikus Sir Joseph Banks és Cook kapitány nevéhez köthető. A szobafenyő díszét szinteket alkotó szabályos ágrendszere adja, melyek vízszintes helyzetben, szimmetrikusan helyezkednek el.

Gondozás

A gondozása nem túl bonyolult, de igényel némi odafigyelést, hogy szép növényt nevelhess belőle. Az igényei átlagosak, ezért kezdők számára sem megugorhatatlan feladat a tartása.

Talajigény

Talaj tekintetében átlagosak az igényei, legszebben a laza szerzetű, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik.

Tápanyagigény

Tavasszal és nyáron érdemes kis töménységűre hígított tápoldatot is adni neki 2-3 hetente, ősszel és télen nem kell tápoldatoznod.

Fényigény

A szobafenyőt olyan helyen érdemes tartanod, ahol minden irányból egyformán éri a fény. Világos helyen érzi jól magát, a tűző napot viszont nem szereti. Ha olyan helyen neveled, ahol, csak egy irányból kap fényt, akkor a fény felé fog növekedni. Nyáron, félárnyékos helyen, szabadban is tarthatod.

Hőigény

Télen hűvös 10-16fok körüli hőmérsékletet igényel, az év többi időszakában teljesen megfelelő számára az átlagos szobahőmérséklet is.

Páraigény

A szobafenyő kedveli a párás levegőt, melyet közvetlen párásítással, a levelek vízzel való permetezésével biztosíthatsz számára. Erre főleg a fűtési szezonban figyelj, mivel a fűtés nagyon szárítja a levegőt, és a növény ezt rosszul viseli.

Vízigény

A szobafenyő átlagos vízigényű növény, földjét tartsd mérsékelten nedvesen, de ne öntözd túl. Télen ritkábban öntözd.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással tudod, fejdugvány segítségével, ezt a téli hónapokban érdemes megpróbálnod. A sikeres gyökeresedéshez magas talajhőmérsékletre van szükség.

Teleltetés

Télen mindenképp érdemes napos, de hűvösebb helyet keresni a számára.

Ültetés, átültetés

Érdemes 2-3 évente átültetned, ezt tavaszra időzítsd. Az átültetéshez a savanyú kémhatású A típusú virágföld a legalkalmasabb.

Betegségek, kártevők

Kártevők megjelenése nem kimondottan jellemző a szobafenyőre. A problémák nagy részét a nem megfelelő tartási körülmények okozzák. A helytelen gondozást a szobafenyő logó ágakkal, valamint a tűlevelek és az oldalágak lehullásával jelzi. A tüneteket okozhatja a meleg és száraz levegő, a téli túlöntözés, valamint a növekedési időszakban, azaz tavasszal és nyáron történő alulöntözés is.

Összefoglaló

A szobafenyő egy eredetileg a Norfolk-szigetekről származó fenyő, mely eredeti élőhelyén, akár 60 m magasra is megnő, de hazánkban jóval szerényebb méreteket ér el szobanövényként. A gondozása viszonylag egyszerű, de igényel némi odafigyelést. A víz, talaj és fényigénye is átlagos, a mérséklet öntözés, a félárnyékos-napos hely és a szobahőmérséklet alapvetően megfelelő a számára. Kártevők és betegség tekintetében sem mondható érzékenynek.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek