Szobafikusz (Ficus elastica) gondozása, szaporítása

szobafikusz
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A szobafikuszt (Ficus elastica) talán nem is kell bemutatnom, annyira elterjedt szobanövény Magyarországon. Eredeti élőhelye Malajzia és India szubtrópusi területei. Az eperfafélék családjába, ezen belül pedig a fikuszok nemzetségébe tartozik. Ismertsége és népszerűsége a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) vagy ahogy sokan ismerik kislevelű fikuszéval vetekszik. Szinte összetéveszthetetlen, hatalmas, kerek, sötétzöld színű fényes leveleivel, amelyeket, a határozott főér szel ketté.

Természetesen élőhelyén akár 25-30 méter magasra is megnő, ám szobai körülmények között jóval szerényebb méreteket ér el. Ugyanakkor még így is nagytermetű szobanövény, szépsége akkor érvényesül igazán, ha biztosítod számára a szükséges teret. Jó választás egy tágas, világos nappaliba.

Gondozás

Nincsenek extrém igényei, ahogy a legtöbb fikusz, bár a szobafikusz esetében sem jó választás, ha huzatos helyen tartod. Ugyan a trópusokról származó növény, jól tud alkalmazkodni a szobai körülményekhez. Pár alapvető szabályt kell csak betartani a gondozása során, és szép éke lesz a nappalinak vagy egy tágas hálószobának.

Talajigény

A talajra nem igényes, egyedül az a fontos, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba kerüljön. A B típusú virágföld például tökéletesen megfelel a számára.

Tápanyagigény

A tápanyagok utánpótlásáról, rendszeres tápoldatozással gondoskodj, nyáron kéthetente adj a növényednek tápoldatot.

Fényigény

A fényigénye átlagos. Keress számára kellemesen meleg és világos, tűző naptól, huzattól mentes helyet.

Hőigény

A hőigénye sem mondható nagyon magasnak, a szobahőmérséklet tökéletesen megfelel a számára. Télen is maradhat a szobába, viszont arra figyelj, hogy még télen se legyen olyan helyen, ahol 10 foknál alacsonyabb a hőmérséklet.

Páraigény

Páratartalom igénye közepes, a párásítást meghálálja. Ha túlságosan száraz és fűtött, meleg a szoba levegője, az kedvez a pajzstetvek, takácsatkák és tripszek megjelenésének. A párásításra jó módszer a közvetlen párásítás, azaz a levelek vízzel való permetezése.

Vízigény

Közepes vízigényű szobanövény, a nyári melegebb időszakban, legalább 4 naponta adj neki vizet, télen ennél ritkábban öntözd. Ne öntözd túl, a pangó víz ártalmas, és levélhullást eredményez.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással tudod, ehhez kellemesen meleg, világos hely, és pára szükséges. A dugványozáshoz levágott hajtáscsúcsot és szárdugványt is használhatsz!

Ültetés, átültetés

Ha szükségesnek látod az átültetést, mert kinőtte a szobafikusz a cserepét, vagy kimerült és elhasználódott a földje, akkor tavasszal B típusú virágföldbe ültesd át.

Betegségek, kártevők

Túlságosan száraz levegőjű, fűtött helyiségben takácsatkák, pajzstetvek és tripszek is károsíthatják. Huzatos helyen, valamint túlöntözés hatására hullajthatja leveleit. Ha télen túl hűvös és hideg helyen tartod, szintén ledobhatja leveleit.

Mérgező hatása

A szobafikusz tejnedve nagyon mérgező, csak olyan helyre kerüljön, ahol kisgyerek és háziállat nem férhetnek hozzá.

Összegzés

A szobafikuszt (Ficus elastica) Malajzia és India szubtrópusi területein őshonos, az eperfafélék családjába, ezen belül pedig a fikuszok nemzetségébe tartozó, természetes élőhelyén akár 30 m magasra megnövő növény, melyet Magyarországon szobanövényként tartanak. Nagy helyigényét mindenképp érdemes számításba venni. A gondozása nem igényel túl sok odafigyelést, mindössze egy-két dologra kell odafigyelni a gondozása kapcsán.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek