Szobai Futóka (Epipremnum aureum) gondozása

Epipremnum-aureum
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A szobai futóka vagy szobalián (Epipremnum aureum) Délkelet-Ázsiából származó léggyökeres kúszónövény, melyet a kontyvirágfélék családjába sorolunk. Az üzletekben csüngő változatban, valamint mohakaróra felfuttatva is találkozhatsz vele. Márványos mintázatú, szív alakú leveleivel díszít, ámpolnába függesztve, vagy támaszték mellett felfuttatva egyaránt szép látványt nyújt, ez a viszonylag egyszerűen nevelhető szobanövény.

Nagyon hasznos szobanövény, mivel aktívan részt vesz a levegő tisztításában, nemcsak éltető oxigént állít elő, hanem csökkenti a levegőben található káros anyagok (pl. formaldehid, benzol) mennyiségét is a NASA tanulmánya szerint, melyet a légtisztító növényekről készítettek.

Gondozás

A szobai futóka gondozása elég egyszerű, emiatt intézményekbe, irodákba is kitűnő választás. Nem véletlenül használják a növénydekorációk kivitelezése során is. Kezdők számára jó választás lehet az igénytelensége miatt.

Talajigény

Talajok közül a tőzeges, laza szerkezetű virágföld a legideálisabb a számára.

Tápanyagigény

Ha tavasszal és nyáron rendszeresen tápoldatozod, egészséges, szép levélzettel jutalmaz meg.

Fényigény

A szobai futóka fényigényesnek mondható, ezért leginkább napos helyen szeret. Elhelyezéséhez keress kellemesen meleg, világos, vagy félárnyékos, nem tűző napos helyet.

Hőigény

Nyáron a 18-20 C fokos hőmérséklet a legjobb a számára, télen viszont hűvösebb, 12-14 C fokos helyre tedd.

Páraigény

Tolerálja a szárazabb levegőt is, ezért, ha megfeledkezel a párásításról, nem történik tragédia, ha néha permetezel egy kis vizet a leveleire nagyon hálás lesz érte.

Vízigény

Vízigénye átlagos, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, télen valamivel ritkábban öntözd.

Szaporítás

Szaporítani hajtásdugványokkal a legegyszerűbb. Törj vagy vágj le egy hajtásvégét, tedd vízbe, amíg meggyökeresedik, majd ültesd tápanyagban gazdag virágföldbe.

Teleltetés

A téli időszakban mindenképp érdemes hűvösebb, 12-14 C fokos helyet keresni a számára, illetve csökkenteni az öntözést is.

Ültetés, átültetés

Átültetni évente érdemes, illetve akkor, ha már kinőtte a cserepét. Az átültetéshez a tavaszi időszak a legideálisabb.

Betegségek, kártevők

Betegségekre nem érzékeny, viszont a nem megfelelő tartási körülmények meglátszanak a levélzetén. Ha télen túl sok vizet kap, vagy ha huzat éri, ledobja a leveleit. A kártevők közül a levéltetvek, pajzstetvek és a takácsatkák okozhatnak gondot.

Összefoglaló

A szobai futóka vagy szobalián (Epipremnum aureum) egy Délkelet-Ázsiában őshonos léggyökeres liánnövény, melyet hazánkban szobanövényként tartanak. Csüngő és futó változatban is kapható a kertészetek kínálatában. Dekoratív leveleivel díszít. Mivel könnyen gondozható, ezért irodákban és orvosi rendelőkbe is gyakran választják, de kezdő szobakertészeknek is tökéletes választás. Fény és melegigényes növény, de minden más tekintetben átlagosak az igényei.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek