Tarka Sárkányfa (Dracaena marginata) gondozása

Dracaena marginata 'Tricolor'
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A tarka sárkányfa (Dracaena marginata) Kelet-Afrika trópusi területeiről származó, fás szárú, hengeres törzsű növény. Az illatos dracénától (Dracaena fragrans) és a sávos dracénától (Dracaena deremensis) markánsan különböző dracéna faj. Levelei sokkal keskenyebbek, mint az előbbi két sárkányfáé. A levélüstököt alkotó vékony, hosszú levelek ívesen visszahajlanak. A Dracaena marginata ’Bicolor’ két színárnyalatú változat, a zöld levelek vékony szegélye pirosas árnyalatú. A Dracaena marginata ’Tricolor’ zöld, bézs és pirosas színárnyalatú.

Kelet-Afrika trópusi területeiről származó, fás szárú, hengeres törzsű növény. Akár másfél méter magasra, és 45 cm szélesre is megnőhet. Mivel árnyékos helyen is jól boldogul, irodákban, lakásokban és kereskedelmi központokban is találkozhatunk vele. Több országban, így hazánkban is kedvelt szobanövény.

Gondozás

A tarka sárkányfa viszonylag igénytelen, különösen fényigény szempontjából, így a gondozása nem mondható túl bonyolultnak, ezért kezdők számára is javasolják.

Talajigény

Talaj szempontjából nem túl igényes, leginkább csak arra kell figyelni, hogy az ültető közege jó vízáteresztő képességű legyen, a B típusú virágföld például tökéletesen megfelel a számára.

Tápanyagigény

Tavasztól, nyár végéig kéthetente tápoldatozd levéldísznövényeknek való tápoldattal. Ősszel és télen elhagyhatod a tápoldatozást.

Fényigény

A tarka sárkányfa félárnyékos, árnyékos helyen érzi igazán jól magát, a teljesen napos helyeket kerüld a lakásban való elhelyezése során.

Hőigény

A tarka dracéna számára ideális hőmérséklet 18-25 fok között van, az átlagos szobahőmérséklet így teljesen megfelelő. Télen kicsit hűvösebb helyet igényel, 16 fok körüli hőmérsékletet.

Páraigény

A tarka sárkányfa leveleit gyakran permetezd vízzel, mivel a száraz levegőt nem kedveli.

Vízigény

Az öntözés során földjét állandóan tartsd enyhén nyirkosan, fontos a kiegyensúlyozott öntözés, a száraz földlabdát, és pangó a vizet is kerüld, különben levelei lehullanak, a pangó víz hatására, pedig rohadni kezdenek a gyökerei, ami könnyen a növényed pusztulását okozhatja.

Szaporítás

A tarka fajták csak fűtött szaporítóágyban szaporíthatók törzsdarabokkal, fej vagy szárdugványról. Egyes fajok magról is szaporíthatók., és meggyökereztetheted, a vágás helyén a törzsön szintén kihajt a növény. Ha nem sajnálod, akkor akár az egész törzset feldarabolhatod, és a darabokat földbe ültetve meggyökereztetheted.

Virágzás

Szobai körülmények között nehezen virágoztatható növény, ám ha mégis virágzik, arra április és június között lehet számítani.

Metszés

Ha a sárkányfa megnyúlt, illetve felkopaszodott, akkor levághatod, illetve akkor is megmetszheted, ha már túlnövi a lakást.

Teleltetés

A téli időszakban érdemes világos, félárnyékos, de hűvösebb helyre vinni, és a tápoldatozást is fel kell függeszteni.

Ültetés, átültetés

Kétévente érdemes átültetni, illetve akkor, ha a gyökerei már kibújnak a cserép alján. Erre a tavaszi időszak a legalkalmasabb.

Betegségek, kártevők

A kártevők közül az üvegházi molytetű vagy a takácsatka jelenhet meg rajta, viszont betegségek tekintetében nem igazán érzékeny. A helytelen tartás meglátszódig a növény levélzetén, ilyenkor próbálj meg optimálisabb körülményeket teremteni a számára.

Összefoglaló

A tarka sárkányfa (Dracaena marginata) a sárkányfák közé tartozik, de megjelenésében könnyen elkülöníthető az illatos sárkányfától és a sávos dracénától, mert a levelei keskenyebbek, színesebbek. Többféle változata is létezik. Kelet-Afrikából származik, hazánkban kedvelt levéldísznövény, mert nem igényel különösebben nagy odafigyelést. A fényigénye alacsony, félárnyékos, akár árnyékos helyen is jól érzi magát. Szobahőmérsékleten, hagyományos virágföldben is szépen megél.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek