Oroszlánszáj (Antirrhinum majus) gondozása, ültetése

oroszlánszáj
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 02.

A tátika vagy oroszlánszáj (Antirrhinum majus) mediterrán vidékeken honos, változatos szín és méretváltozatokban előforduló, fürtös virágzatú, kevés törődést igénylő dísznövény. Bár hazánkban alapvetően egynyári virágként tartják, évelő növény. Leggyakoribbak a félmagas, 80 cm körüli magasságot elérő fajták, de léteznek jóval kisebb törpe és futó tátika fajták is. Virágzási ideje, május közepétől szeptemberig tart, a nyár első felében a leglátványosabb. A virágok színe lehet fehér, sárga, narancssárga, rózsaszín, piros, lila és barna is, szépek, de illatuk nincs.

Gondozás

Meglehetősen szívós növényke, minimális gondozás mellett is szépen fejlődik. Nincsenek nagy igényei, ezért kezdő kertészek számára is javasolják.

Talajigény

Talaj tekintetében sem válogatós, bár az fontos szempont hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen. Legszebben termékeny talajba ültetve virágzik, ezért érdemes ültetés előtt feljavítani a talajt. A túl agyagos vagy savanyú talajt nem igazán kedveli.

Tápanyagigény

Különösebb tápanyag utánpótlást nem igényel, bár meghálálja a gondoskodást.

Fényigény

Ültetési helyéül világos, napos ágyást válassz, itt más hasonlóan napfény igényes növényekkel együtt díszítheti kerted. Legszebben, meleg, világos helyen fejlődik.

Vízigény

Vízigénye átlagos, szárazabb időszakokban meghálálja az öntözést. A pangó víz a gyökérzet rothadását, ezáltal a növény pusztulását is eredményezheti.

Metszés

Az elszáradt virágok rendszeres eltávolításával, kitolhatod a virágzási időt egészen az ősz elejéig.

Teleltetés

Hazánkban leginkább egynyáriként tartják, de mivel évelő növény, tehetsz egy próbát az átteleltetésével. Ha télen takarásról gondoskodsz, nagy rá az esély, hogy tavasszal újra kinő.

Betegségek, kártevők

Betegségekre és kártevőkre nem igazán érzékeny, inkább ellenállónak mondható növény.

Szaporítása

A tátika magvetéssel szaporítható.

A tátika palántáit beltérben, már februárban és márciusban elkezdheted nevelni, így hamar kiültethető és virágzó növényekhez juthatsz.

Az ilyenkor nevelt palántákat, már áprilisban kiültetheted végleges helyükre, azonban, ha még várhatók fagyok, érdemes takarni őket, vagy várni egy kicsit.

A magvetéshez először töltsd meg a palántanevelő tálcát, lazább szerkezetű földdel, és nedvesítsd át az ültetőközeget, oly módon, hogy vízbe állítod a tálcát. Ha átnedvesedett a föld, várd meg, hogy kicsöpögjön a felesleges nedvesség.

Szórj magokat a földre, és finoman nyomkodd meg őket, ezt követően nagyon vékony réteg homokkal fedd be a magokat. Keress kellemesen meleg kb. 18-20fokos helyet a tálca számára, és fedd le üveglappal a páratartalom biztosítása miatt.

Kb. 2 hét alatt kicsíráznak a magok, amikor már látod a fiatal növényeket, lekerülhet az üveglap, nem kell tovább párásítani. Keress valamivel hűvösebb, világos helyet a növények számára, majd amikor már két valódi levelük is kifejlődött tűzdeld őket át.

Áprilisban már kiültetheted őket szabadba, arra figyelj, hogy a csigák sajnos, nagyon szeretik ezt a növényt.

Összegzés

A tátika vagy oroszlánszáj (Antirrhinum majus) a Földközi-tenger vidékéről származó, évelő virágos növény, melyet hazánkban főleg egynyáriként ültetnek. Fürtös virágzata rendkívül mutatós, virágai számtalan színben pompázhatnak. Téli takarással képes lehet áttelelni, mert nagyon szívós növény. A gondozása nagyon egyszerű, ugyanis nincsenek nagy igényei, kezdő kertészek számára is szokták javasolni a tartását.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek