Tavaszi Tőzike (Leucojum vernum) gondozása

tavaszi tőzike
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) Közép-Európában elterjedt hagymás évelő, melyet az amarilliszfélék családjába sorolunk. Magyarországon védettséget élvez, az egyébként mérgező kora tavaszi virág. Természetes élőhelyét elsősorban az ártéri erdők, ligetek jelentik, ahol az aljnövényzetében bújik meg. Nagyobb populációja Csáfordjánosfán él, igazán szép látványt nyújt kora tavasszal a rengeteg egyszerre nyíló virág! Ha arra jársz, vagy kora tavasszal kirándulnál, ne hagyd ki!

A tőzike 20cm-es magasságával, vékony élénkzöld levélkéivel, és harang alakú fehér virágával igazán bájos kis növény. Adottságai miatt sziklakertekben, kőedényekben és más tavaszi virágok társaságában egyaránt jól mutat.

Gondozás

Gondozása nem igazán nehéz, ugyanis nincsenek különösebben nagy igényei.

Talajigény

A talajjal kapcsolatban két fontosabb dolgot kell szem előtt tartanod. Az egyik, hogy a kissé nedves talajban érzi magát igazán jól, a másik, hogy a humuszos, tápanyagban gazdag földet kedveli. Természetesen az is fontos szempont, hogy a talaj jó vízáteresztő legyen, elvezesse a felesleges nedvességet.

Tápanyagigény

Mivel tápanyagban gazdag talajban fejlődik igazán szépen, ütetés előtt érdemes feljavítani a talajt.

Fényigény

Ültetéséhez világos, vagy félárnyékos helyet keress, fák, bokrok tövében is szépen megél, de a sziklakertben, napos helyen is jól érzi magát.

Vízigény

A vízigénye közepes, kedveli, ha a talaja mindig kissé nyirkos, amit rendszeres öntözéssel biztosíthatja a számára. A pangó vizet azonban nem kedveli, mert így a hagymái rothadásnak indulhatnak.

Szaporítás

Szaporítani magról lehet, valamint a fiókhagymák őszi elültetésével.

Metszés

Metszést nem igényel, ugyanis a leveli a virágzást követően visszahúzódnak a hagymába.

Teleltetés

Télálló növény, a hagymái szépen áttelelnek a talajban, így az ősz folyamán nem szükséges felszedni őket.

Ültetés, átültetés

A hagymákat a tavasz folyamán ültetheted el, megfelelő ültetési mélység 8cm körül van.

Betegségek, kártevők

Betegségekre nem érzékeny, de a kártevők közül a meztelen csigák megtámadhatják.

Érdekesség

Hagymája évelő, ezért ha elülteted, akkor használj kesztyűt.

Összegzés

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) egy Közép-Európában elterjedt, az amarilliszfélék családjába tartozó, hagymás évelő növény, mely kora tavasszal díszít harangvirágra emlékeztető bókoló fehér virágaival. Magyarországon a természetben is találkozhatsz vele, védett növény, ezért leszakítani, a hagymáit felszedni tilos. Amennyiben sikerül magot vagy hagymát szerezned, azokat a tavasz folyamán ültetheted el kőedénybe, szegénynövényként vagy sziklakertbe. A gondozása nem igényel nagy odafigyelést.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek