Téltemető (Eranthis hyemalis) gondozása, ültetése

téltemető
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A téltemető (Eranthis hyemalis) védett évelő növény, mely a boglárkafélék családjába tartozik. Az apró, alig arasznyi téltemető természetes élőhelyét a ligeterdők, gyertyános-tölgyesek jelentik, ahol háborítatlanul összefüggő élénksárga szőnyeget alkothat. Élénksárga virága alatt, valamint szárán erősen szeldelt, mutatós leveleket is visel. A kertben, félárnyékos évelő ágyba érdemes ültetni, ezt a már február végén is virágokat bontó, igazán vidám külsejű kis növényt. Amellett, hogy védett, a téltemető mérgező növény is!

Egyesek szerint hazánkba a dísznövényként került, és a kolostorkertekből vadult ki, más botanikusok szerint pedig őshonos növény. Mivel védett, ezért a természetvédelmi hatóság engedélye kell ahhoz, hogy gyűjthess belőle.

Gondozás

A téltemető nem igényel túl sok gondoskodást, elsősorban a talajjal szemben vannak különlegesebb igényei.

Talajigény

Kedveli a tápanyagban gazdag, humuszos, jó vízáteresztő képességű talajtípusokat, a jó minőségű üde, erdei talajban fejlődik a legszebben.

Tápanyagigény

A tápanyagban gazdag talajt kedveli, ezért érdemes a talajt feljavítani ültetés előtt komposzttal, majd évente ismételni.

Fényigény

Inkább a félárnyékos fekvést szereti, ezért jó választás, ha árnyékosabb helyre keresel évelő növényt. A tűző napot nem bírja, ilyen helyre ne ültesd.

Vízigény

A vízigénye átlagos, általában a csapadék is bőven elegendő a számára.

Szaporítás

Szaporítani hagymáról tudod az ősz folyamán. Szaporodásában a természet is segítségedre lehet, a termések magjait, gyakran a hangyák hordják szét.

Teleltetés

A talajban szépen áttelel. Ahhoz, hogy virágozzon, a téli hidegre mindenképp szükséges van.

Ültetés, átültetés

Az ültetésére a nyár vége, ősz eleje a legalkalmasabb időszak. Az ültetés során figyelj rá, hogy ne legyen túl száraz a talaj, valamint, hogy hagymáit nagyon sekélyen, kb. 1,5cm mélyen ültesd el.

Betegségek, kártevők

A betegségekre és kártevőkre egyáltalán nem érzékeny.

Mérgező hatása

Mivel mérgező növény, olyan helyre ültesd, ahol kisgyerekek vagy háziállatok nem férnek hozzá.

Összegzés

A téltemető (Eranthis hyemalis) Magyarországon is honos hagymás évelő növény, mely védett fajnak számít, ezért a hagymái felszedéséhez a természetvédelmi hatóság engedélye kell. Amennyiben tudsz téltemető hagymát szerezni, egyedül a talaj típusa lesz lényeges a gondozása során, ugyanis más tekintetben nincsenek nagy igényei. Félárnyékos, árnyékos, üde, tápanyagban gazdag talajba ültetve szépen fejlődik. Azt nem árt tudni, hogy a téltemető mérgező növény.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek