Tiszafa (Taxus baccata) gondozása, ültetése, metszése, szaporítása, betegségei

tiszafa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A tiszafát (Taxus baccat) talán szinte senkinek sem kell bemutatnom, mivel Magyarországon is nagyon népszerű ez a fenyőre hasonlító, a tiszafafélék családjába tartozó örökzöld növény. Nyugat- és Dél-Európában, illetve Délnyugat-Ázsiában őshonos, Magyarországon a Bükkben és a Dél-Bakonyban találkozhatunk vele a természetben. Hosszú életű, nagyon lassan növekedő, jól formázható örökzöld fa, amelyet a tájépítészek is felfedeztek maguknak. Mivel metszéssel szépen alakítható, ezért a barokk kertekben is előszeretettel használták, különféle mértani formákra nyírva, vagy sövényként.

Szoliterként, de nyírott sövénynövényként is ültethető. Korábban leírt előnyei mellett, esztétikai értékéről sem szabad megfeledkezni. Sötétzöld színű tűszerű levelekkel tömött ágai, valamint szeptember környékén megjelenő élénkpiros termései igazán szép megjelenést kölcsönöznek neki.

Gondozás

Ha úgy döntesz, hogy szeretnéd a kertedben nevelni ezt a nagy múltú növényt, igazán könnyű dolgod lesz, ugyanis a tiszafa elég igénytelen növény. A szennyezett levegővel szemben szintén ellenálló, ezért, ha városban élsz, akkor is nyugodt szívvel választhatod.

Talajigény

A talaj tekintetében sincsenek speciális igényei, csak arra kell ügyelned, hogy jó vízáteresztő képességű talajba ültesd.

Tápanyagigény

Nem tápanyagigényes, akár szegényes talajban is jól boldogul, plusz tápoldatozás nélkül is szépen fejlődik, de meghálálja, ha évente tavasszal megtrágyázod komposzttal vagy szerves trágyával.

Fényigény, hőigény

A tisztafa fény tekintetében is igénytelen, napos és félárnyékos helyre egyaránt kerülhet, de akár árnyékos helyet is kereshetsz a számára, mert ott is jól elboldogul. Egyedül arra kell figyelni, hogy szélvédett helyre ültesd.

Vízigény

Vízigénye is alacsony, alapvetően nem igényel öntözést, mert a szárazabb időszakokat is jól viseli. Ugyanakkor, ha azt szeretnéd, hogy szépen fejlődjön, szárazabb időszakokban meghálálja a mérsékelt öntözést.

Szaporítás

Szaporítani félfás dugvánnyal, valamint magról is tudod.

Metszés

Lassú növekedésű, ezért nem igényel túl gyakran formázást, de ha túlnőne, akkor metszéssel könnyen kordában tartható. Metszéssel sövénnyé, vagy mértani formára vágva kerti dísszé is alakítható. Amennyiben alakítani szeretnéd, akkor évente kétszer, tavasz elején, márciusban, illetve nyár végén, szeptemberben érdemes ezt a munkát elvégezni.

Teleltetés

Nem fagyérzékeny növény, a téli körülményeket is jól tűri. A fiatalabb példányok hajtásait megviselheti némileg a fagy, de nagy kárt nem okoz bennük sem, az idősebb példányok pedig teljesen télállóak.

Ültetés, átültetés

Ha sövényként szeretnéd ültetni, 8m-es tőtávolságot érdemes tartani.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben rendkívül ellenálló.

Mérgező hatása

Fontos megemlítenem, hogy a termés magköpenyén kívül, a növény többi része mérgező!

Összefoglaló

A tiszafa (Taxus baccata) egy Délnyugat-Ázsiában, illetve Nyugat- és Dél-Európában, tehát Magyarországon is őshonos örökzöld, lassú növekedésű, metszéssel könnyen alakítható fafajta, melyet szoliterként vagy sövényként is ültethetsz. Mivel rendkívül igénytelen növény, a gondozása nagyon könnyű, kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele. Nem érzékeny se a talajra, se a fényre, de még az öntözésre sem, egyedül arra kell figyelni, hogy szélvédett helyre kerüljön.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek