Tölcsérjázmin (Maldevilla)

chilei tölcsérjázmin
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A tölcsérjázmin (Mandevilla) fajok rendkívül mutatós növények, melyek egyre népszerűbb dísznövénynek számítanak Magyarországon is. Kúszó növekedés jellemzi őket, dézsában is tarthatók. Bármelyik napos terasznak különleges díszei lehetnek.

A tölcsérjázmin Maldevilla és Dipladenia néven is megtalálható, és bár sokan hiszik, hogy a két név ugyanarra a növényre utal, a helyzet azonban az, hogy két különböző fajtáról van szó. A Mandevilla név Henry Joseph Mandeville diplomatára és kertészre utal, a növény róla kapta a nevét a XVIII. századi Argentínában. A Maldevilla egy trópusi fajta, melyet fénylő, ovális leveleiről, színes, trombitaformájú virágairól és kúszó hajlamáról lehet felismerni. Kúszó növekedése miatt a Mandevilla fajokat gyakran futtatják fel boltívekre és pergolákra.

Gondozás

A Maldevilla fajok gondozása eltérő lehet, általánosságban azonban elmondható, hogy a gondozásuk nem bonyolult, ám igényel némi odafigyelést.

Talajigény

Bár a talajigények fajonként eltérőek lehetnek, mindegyiknél fontos, hogy a talaj jó vízáteresztésű legyen.

Fényigény

Mivel trópusi növényről van szó, általánosságban elmondható, hogy a napos, világos, meleg helyeket kedveli.

Vízigény

A tölcsérjázminok azt szeretik a legjobban, ha a talajuk mindig kissé nyirkos, de a pangó vízre érzékenyek, ezért rendszeres, de mérsékelt öntözésről érdemes gondoskodni a számukra.

Szaporítás

A legtöbb Maldevilla faj dugványozással szaporítható.

Teleltetetés

A tölcsérjázminok télen mindenképp teleltetést igényelnek, hűvös, de világos helyen érzik ilyenkor a legjobban magukat.

Betegségek, kártevők

A tölcsérjázminok esetében a rossz gondozási körülmények miatt jelenhetnek meg kártevők. Ha rossz helyre tesszed a növényt, a levéltetvekkel kell számolni, ha vízhiányos, tehát kevés vizet kap, akkor pedig a pajzstetvek jelenhetnek meg. Emellett a gombás betegségekkel is számolnod kell, ha túlöntözöd a tölcsérjázminodat.

Tölcsérjázmin fajok

  1. Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) bemutatása, gondozása

A brazil tölcsérjázmin, brazil jázmin vagy brazil szereleminda (Mandevilla sanderi) egy nagyon dekoratív, Dél-Amerikából származó növény, amely tölcsérszerű élénk színű virágaival díszít májustól késő őszig.

Nyár elejétől kezdve, szabadban dísznövényként tarthatod. Alkalmas irodák, közintézmények, valamint kellemes, szobahőmérsékletű, világos szobák díszítésére is.

Fontos megemlítenem, hogy a brazil tölcsérjázmin a mérgező növények sorát gyarapítja, tejnedve mérgező hatású.

Ültetéséhez semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű virágföldet válassz. Elhelyezéséhez világos helyet keress, bár fényigényes növény, a déli tűző napot nem szereti. A mozgatásra kényes, helye legyen állandó, ne mozgasd növekedési és virágzási időben.

Rendszeres öntözést igényel, nyáron hetente 2-3 alkalommal, télen jóval ritkábban adj neki vizet. A megfelelő növényekedéshez és virágzáshoz, igényli a rendszeres tápoldatozást is.

Kedveli a párás környezetet, amit közvetlen (vízzel való permetezés) és közvetett (kaviccsal és vízzel töltött tálcára állítod a cserepet) párásítással is biztosíthatsz.

Speciális gondozási feladatként a metszést lehet megemlíteni, ezt ősszel a virágzás után, vagy tavasszal a teleltetés után végezheted el.

Teleltetni hűvös, világos helyen kell kb. 15 fokos helyiségben. Az ennél valamivel alacsonyabb hőmérsékletet is elviseli, de ez már nem ideális a számára.

  1. Chilei tölcsérjázmin (Mandevilla laxa) bemutatása, gondozása

A chilei tölcsérjázmin (Mandevilla laxa) hazánkban dísznövényként tartott, félörökzöld kúszónövény, mely Argentína, Peru, Bolívia és Ecuador területéről származik.

Természetes élőhelyén több méter magasra is felkúszik, hazánkban, dézsás növényként nevelve nem nő ilyen magasra. Dús levélzetét lándzsaszerű, kissé fodros zöld levelek alkotják, melyek szépen kiemelik a nyáron pompázó hófehér, illatos virágokat.

A chilei tölcsérjázmin világos, napos helyen a déli tűző naptól védve fejlődik legszebben rendszeres öntözés mellett, kissé párás környezetben. Jó vízáteresztő, mindig kissé nyirkos talajba ültesd, tavasszal és nyáron tápoldatozd.

Fagyérzékenysége miatt, teleltetést igényel. Hűvös, fagymentes helyen, nagyon kevés öntözés mellett teleltesd. A tél folyamán, nyugalmi időszakában lehullnak levelei, ez normálisnak tekinthető. A tél végén érdemes visszametszened.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a takácsatkák és a levéltetvek okozhatnak problémát. Szaporítani dugványozással tudod.

  1. Bolíviai meténggyökér (Mandevilla boliviensis) bemutatása, gondozása

A bolíviai meténggyökér (Mandevilla boliviensis) kúszó növekedésű dézsás dísznövény. Rendkívül mutatós növény, melyet egész nyáron, valamint őszelején nyíló virágainak köszönhet. Mérgező növény.

Dús virágzatát tölcsér alakú fehér illetve rózsaszín színű virágok alkotják, melyek hátteréül a kerekded, fényes levelek szolgálnak. A bolíviai meténggyökér tartásához, elengedhetetlen, hogy megfelelő támasztékot biztosíts.

A bolíviai meténggyökér víz, fény és tápanyagigényes növény. Ültetéséhez a legmegfelelőbb a balkonnövények számára kifejlesztett földkeverék. Keress számára világos, napos helyet, itt érzi magát igazán jól.

Rendszeres öntözést, valamint tápoldatozást is igényel. Melegigényes növény, ezért viszonylag magas hőmérséklet (15-18 fok) mellett teleltethető.

Összefoglaló

A tölcsérjázminok közül a Maldevilla fajta az egyik legkedveltebb. Számos fajt tartalmaz, melyek mind kúszó habitusúak, levelük fénylő és ovális, virágaik pedig színesek, trombitaformájúak, szép díszét képezhetik a balkonnak vagy a terasznak. Ezek a dézsád növények igényelnek némi odafigyelést, de a gondozásuk nem túl bonyolult. Mivel trópusi növényről van szó, mindenképp napos, meleg helyet, télen pedig teleltetést igényel.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek