Tollborzfű (Pennisetum alopecuroides) gondozása

tollborzfű
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A tollborzfű (Pennisetum alopecuroides) valamivel több, mint 1 méteres magasságot elérő mutatós, bokros növekedésű, évelő díszfű. Afrika és Ázsia, az égövet tekintve pedig trópusi, szubtrópusi és mérsékelt területein őshonos. Lámpatisztítófű és szökőkútfű néven is ismerheted. Ha néhány évente kora tavasszal visszavágod és a megfelelő körülményeket biztosítod számára, sokáig kerted látványos dísze lehet. Szoliterként is ültethető, de más nyári virágok mellé ültetve is jól mutat a kertben.

Fő díszét lágy tapintású, hengeres alakú bugái valamint levéltömege adják. Világosbarna és bordós színű bugáiban nyár végétől gyönyörködhetsz. Levélzetét nagyon vékony, bókoló sötétzöld, vagy lilás árnyalatú fényes levelek alkotják, melyek ősszel, sárgás-barna színben játszanak. Magassága a 70-120 cm-t is elérheti, emellett dús habitusú, vagyis sok teret igényel.

Gondozás

A fű tollborz gondozása nem igényel túl nagy figyelmet, ezért kezdő kertészek számára is jó választás lehet, mert nincsenek nagy igényei.

Talajigény

A talaj típusával szemben nem kényes, legfontosabb szempont, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba ültesd.

Fényigény

Ültetési helyéül, napos, világos és félárnyékos ültetési helyet is választhatsz, mert bár fény tekintetében igényes növény, a kisebb árnyékolást vagy a kúszó árnyékot is jól viseli.

Vízigény

Vízigénye közepes, tehát rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel.

Szaporítás

Szaporítani tőosztással, valamint magról is tudod.

Metszés

Visszavágni tavasz elején lehet, kb. 4-5 cm-esre. Érdemes kb. 5 évente kezelésbe venned, és elvégezni egy alaposabb ritkítást is.

Teleltetés

Mérsékelten fagyérzékeny növény, ezért télen takarással kell óvnod a nagy hidegektől és a fagytól.

Ültetés, átültetés

Ültetése során nagyobb ültetési távolságot érdemes tartani, 60-90 cm-t, mivel dús habitusú, ahhoz hogy szépen mutasson, sok térre van szüksége.

Betegségek, kártevők

A betegségekre és kártevőkre nem mondható érzékenynek, meglehetősen ellenálló növény.

Összefoglaló

A tollborzfű, más néven lámpatisztítófű és szökőkútfű (Pennisetum alopecuroides) egy Afrika és Ázsia trópusi, szubtrópusi területein őshonos évelő díszfű, mely hazánkban kedvelt kerti növény. A díszfüvek közül közepesen magasra nő meg, viszont meglehetősen terebélyesre. A gondozása nem igényel nagy odafigyelést, mert a legtöbb tekintetben átlagosak az igényei. Mérsékelt öntözést és jó vízáteresztő talajt igényel, de akár félárnyékos helyre is ültethető.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek