Törökszegfű (Dianthus barbatus) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása

törökszegfű
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A törökszegfű vagy szakállas szegfű (Dianthus barbatus) tavasz végétől virágzó látványos virág, melyet Magyarországon elsősorban kétnyári növényként nevelünk. Kora tavaszi vetéssel, akár már az első évben virágzásra bírható. Jól társítható évelőkkel és egynyáriakkal vegyes virágágyásban. Vágott virágként is remek, hosszan díszít vázába téve.

Eredetileg Európa déli területeiről származik, kb. 60 cm-es magasságra nő meg. Levelei hosszúak, lándzsa alakúak. Létezik szimpla és telt virágú változata is. Virágai színpompásak és kellemes illatúak, rózsaszín, fehér, kárminpiros, bordó és lila színben is pompázhatnak, a tavasz második és a nyár első felébe bogernyőben nyílnak. Virágai ehetőek, de a méhek és a pillangók is gyakran látogatják őket.

Gondozás

A törökszegfű viszonylag könnyen nevelhető, ha megfelelő környezetet teremtünk a számára.

Talajigény

Kedveli az agyagos, enyhén meszes talajokat, bár alapvetően nem kényes a talaj típusára.

Fényigény, hőigény

A törökszegfű napos, világos helyen érzi igazán jól magát, de félárnyékos helyen is boldogul.

Vízigény

A törökszegfű vízigényes növény, vagyis rendszeres öntözést igényel. Nagyon lényeges, hogy a földjét folyamatosan nedvesen, nyirkosan kell tartani.

Szaporítás

A törökszegfű alapvetően magról szaporítható, de hibridek esetében csak a tőosztás vagy a dugványozás jöhet szóba. A törökszegfű magjait hidegágyba május végén, június elején vetheted el, a csírázásig árnyékolni kell, és gondoskodni a megfelelő nedvességről is. A csírázási idő kb. 1-2 hét. A fiatal növények ősz elejére megerősödnek, szeptember elején végleges helyükre ültetheted őket. Virágzásra a következő évben számíthatsz. Ültetéskor az ideális tőtávolság kb. 25 cm. Szabadföldi helyrevetéssel július közepén és augusztus elején próbálkozhatsz.

Betegségek, kártevők

Betegségek és kártevők is károsíthatják. A kártevők közül a csigák és a takácsatkák okozzák a legnagyobb gondot, a betegségek közül pedig a rozsdagomba jelenthet veszélyt.

Összefoglaló

A törökszegfű vagy szakállas szegfű (Dianthus barbatus) Európa déli területeiről származó, látványos virágokat nevelő kétnyári növény, mellyel virágágyásba és vágott virágként is találkozhatunk. Nem mondható túl igényes növénynek, viszonylag könnyen nevelhető némi odafigyeléssel. Talaj és fény szempontjából nem igényes, de a vízigénye magas, emellett pedig a kártevők is okozhatnak gondot.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek