Törpe Banán (Musa sp.) gondozása

írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 02.

A törpe banán (Musa acuminata) egy Dél-Ázsia nedves trópusi területei, Indiában, Indonéziában, illetve a Fülöp-szigeteken őshonos egyszikű évelő banánféle. Vadonélő és termesztett változatban is létezik, a vadonélő típusa hoz termést, míg a termesztett triploid típusa erre nem képes. A termő változata évente akár 50-70 kg utóérő gyümölcsöt is teremhet. A törpe banán termése valójában bogyótermés.

Levelei egymásra borulók, áltörzset alkotnak. Őshazájában 3-5 méter magasra is megnő, hazánkban kb. 2-2,5 méter a maximális magassága. A vadon élő változata pár hónap alatt termőre fordulhat, az otthon nevelt növények esetében akár két év is eltelhet, mire termőre fordul. Virágzata lecsöngő összetett fürtvirágzat. Virágzásra csak 1-2 évente lehet számítani, melyből 60-80 nap alatt fejlődik gyümölcs.

Hazánkban a törpe banán kertészetekben, nagyobb virágüzletekben, esetleg az OBI kertészetében kaphatóak, kis cserepes növény formájában. A banánnevelés nálunk költséges hobbi, ha azt szeretnénk, hogy a növényünk teremjen is, leginkább érdekességként szokták tartani, nem termesztés céljából. A törpe banánt tavasszal érdemes megvásárolni, így nyáron kellően megerősödik ahhoz, hogy kibírja az áttelelést.

Gondozás

A törpe banán gondozása nem a legegyszerűbb, de túl bonyolultnak sem mondható. Odafigyelést igényel, de az alapvető utasítások betartásával szép és erős növény nevelhető otthon is, lakásban és szabadban egyaránt.

Talajigény

A törpe banán a laza szerkezetű, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, semleges vagy enyhén savanyú kémhatású talajt kedveli. Kereskedésben is kapható számára megfelelő föld, de marhatrágya, fenyőlom és agyag keverékéből készíthetünk is.

Tápozás

A tápanyagigénye meglehetősen magas, nyáron havonta egyszer érdemes tápoldatozásról gondoskodni. Trágyalevet vagy összetett műtrágyát is használhatunk a tápanyagpótláshoz.

Fényigény

A törpe banánnak sok fényre van szüksége. Nyáron, ha túlságosan meleg van, akkor kereshetünk neki egy árnyékosabb helyet, de semmiképp se kerüljön teljes árnyékba. Télen a teleltetés alatt is igényli a fényt, ezért célszerű olyan hűvösebb helyet keresni a számára, ahol az ablak közelében lehet.

Hőigény

Mivel trópusi növényről van szó, azét a hőigénye is magasnak mondható. A 20-25 fokos hőmérséklet a legideálisabb a számára, ennél magasabb hőmérséklet esetén a levelei sárgulni kezdenek. Télen a 10-16 fok közötti hőmérsékletet szeretni, akár fűtetlen helyre is kerülhet, de a fagytól mindenképp óvni kell, melyet takarással tehetünk meg. Ha szobában teleltetjük, ne kerüljön a fűtőtest közelébe télen.

Páraigény

Nyáron meglehetősen páraigényes, ezért célszerű a nyári időszakban párásításról gondoskodni egy kézi permetező segítségével.

Vízigény

Mivel trópusi növényről van szó, ezért a vízigénye nagyon magas, bőséges öntözésre van szüksége. A túlöntözéssel érdemes vigyázni, de bőséges és rendszeres öntözésről kell gondoskodni, hogy a törpe banán szépen növekedhessen. Az öntözéséhez a legjobb 13-14 foknál nem hidegebb lágy víz vagy az esővíz. Télen csak ritkán, kis mennyiségű vízre van szükség, annyira, hogy ne száradjon ki a földje.

Szaporítás

A vadon élő banánok esetében a gyümölcsökben nagy, keményítőben gazdag magok találhatóak, ám a termesztett törpe banánok sajnos magnélküliek. Emiatt sarjadzással, aszexuálisan szaporodnak. A fiatal sarjakat távolítsuk el a növényről, majd ültessük őket cserépbe. A növekedés megindulásáig célszerű a sarjakat meleg és nyirkos helyen tartani. Ha a levelek időközben elszáradnak, távolítsuk el őket a növény egészséges és gyors fejlődése érdekében.

Metszés

Metszést alapvetően nem igényel, ugyanakkor az elszáradt leveleket érdemes eltávolítani a növényről.

Teleltetés

A törpe pálma trópusi növény, igényli a teleltetést. Ehhez hűvös, fagymentes helyet kell keresni a számára, akár fűtetlen helyre is kerülhet. Fényt ilyenkor is igényel, így érdemes az ablak közelében teleltetni.

Ültetés, átültetés

Mivel hazánkban a banán növények általában kicsi cserepekben érkeznek, ezért érdemes otthon átültetéssel kezdeni a banán gondozását egy két számmal nagyobb cserépbe. A törpe banán az első évében nagyon gyorsan fejlődik, ezért többszöri átültetésre is szükség lehet.

Virágzás

A törpe banán lecsüngő fürtvirágzatot nevel, otthon nevelve, akár két éves koráig is eltarthat, mire virágot hoz, ezt követően is csak 1-2 évente számíthatunk virágokra.

Betegségek, kártevők

A törpe banán leggyakoribb kártevői a levéltetvek, a pajzstetvek és a takácsatkák, melyekre rendkívül érzékeny. A levélbarnulás is jellemző rá, ez akkor következik be, ha kevés a víz vagy alacsony a páratartalom.

Összefoglaló

A törpe banán (Musa acuminata) egy egyszínű évelő banánfajta, melynek vadonélő és termesztett változata is ismert. Hazánkban a termesztett változat érhető el a nagyobb kertészetekbe kis cserepes növény formájába, melyet tarthatunk lakásban vagy a szabadban is. Termővé nevelni meglehetősen nehéz és költséges. A tartása nem mondható könnyűnek, mert magas a hő, fény és vízigénye. Talaj tekintetében is igényes. Teleltetésre van szüksége, emellett számos kártevő is megtámadhatja.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek