Törpebors (Peperomia) gondozása, szaporítása

ráncoslevelű törpebors
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A törpebors Amerika trópusi vidékein őshonos növény, mely a borsfélék családjába tartozik.

Szobanövényként a ráncos törpebors (Peperomia caperata), a nagylevelű törpebors (Peperomia magnoliifolia), a húsos, kerek leveleivel díszítő borsarc vagy tompalevelű törpebors (Peperomia obtusifolia) és a márványlevélként ismert (Peperomia argyreia) kerül leggyakrabban a kertészeti üzletek polcaira. Nagyon érdekes megjelenésű, az itthon nem túl gyakori Peperomia clusiifolia ’Jelly’ melynek levelei kerekdedek, kissé hosszúkásak, és zöld, bézs, valamint rózsaszín árnyalatban, három színben játszanak.

A törpeborsok között csüngő növekedésű, ámpolnába ültethető fajokat is találhatsz, ezek közül a Peperomia prostrata, a Peperomia ‘Isabella’ valamint a Peperomia rubella előfordul a magyarországi kertészetek és webáruházak kínálatában is

Gondozás

A törpebors gondozása igényel némi odafigyelést, mivel páraigényes növény, de ettől függetlenül viszonylag könnyen tartható, mert í vízigénye és a fényigénye sem túl magas.

Talajigény

A talajra alapvetően nem igényes, de fontos, hogy jó vízáteresztő képességű ültetőközeget válassz a számára. A B típusú virágföld is jó választás lehet.

Tápozás

Áprilistól szeptemberig háromhetente adj tápoldatot a növénynek, egyéb időszakokban a tápoldatozást elhagyhatod.

Fényigény

A színes levelű fajták számára világos, de nem napos hely a leginkább megfelelő. Az egyszínű, zöld levelű törpeborsokat világos, nyáron félárnyékos helyen tartsd.

Páraigény

A törpebors az átlagos páraigényű szobanövények sorát gyarapítja, azonban a fajok páratartalom igénye eltérő, attól függően mennyire vastagok a növény levelei.

Ha száraz, fűtött levegőjű szobába keresel növényt, akkor a húsos levelű fajok közül érdemes választanod, a vékonylevelűek a magasabb páratartalmat kedvelik. Természetesen ezeket is nevelheted fűtött helyiségben, de akkor gondoskodnod kell párásításról.

Vízigény

A törpebors fajok vízigénye nem túl magas, földjüket tartsd kissé nedvesen. Télen csökkentsd az öntözések számát, ilyenkor ne legyen a földjük nedves, a hideg és a rothadásveszély miatt.

Szaporítás

Szaporítani levél vagy fejdugvánnyal tudod.

Metszés

A törpeborsot alapvetően nem szükséges metszeni, viszont az elhalt vagy sérült hajtásokat érdemes eltávolítani róla. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a törpebors hajtásai megnyúlnak, egy éles és steril késsel vagy ollóval visszavághatod. Ezt tavasszal lehet megtenni, és mindenképp ügyelni kell rá, hogy ne vágd vissza túlságosan, mert ezzel károsodhat a növény.

Ültetés, átültetés

Átültetésre tavasszal vagy nyáron van lehetőséged, a növényt B típusú virágföldbe ültesd át. A felkapaszkodott, megnyúlt, példányokat óvatosan visszavághatod.

Betegségek, kártevők

Kártevők közül a levélfonálférget lehet megemlíteni, egyéb kártevő általában nem támadja meg. Ha nem megfelelően gondozod a törpeborsot, előfordulhat, hogy hullani kezdenek a levelei, vagy rothadásnak indul a szára és a levelei.

Törpebors fajok

Tompalevelű törpebors (Peperomia obtusifolia)

A tompalevelű törpebors az egyik leggyakrabban forgalmazott törpebors faj. Eredeti élőhelye Florida, Mexikó és Karib-térség, ahol örökzöld növényként él. Díszítőértékét, húsos, kerek, kissé fényes levelei adják, melyek lehetnek egyszínű zöld, valamint zöld és világossárga mintásak. Ha a mintás levelű változatot szeretnéd megvenni, akkor a Peperomia obtusifolia ’Variegata’ változatot kell keresned az üzletben.

Nagylevelű törpebors (Peperomia magnoliifolia)

A nagylevelű törpebors bokrosodó növekedésű növény, mely Közép és Dél-Amerikában őshonos. Díszítőértékét a kerek levelek alkotta levélzete adja. A levelek színe változatos, lehet egyszínű világoszöld és kétszínű, zöld és világossárga színű (Peperomia magnoliifolia ’Variegata’). A nagylevelű törpebors rendelkezik minden olyan pozitív tulajdonsággal, mint a tompalevelű törpebors. Nem kell vele sokat foglalkozni és kevés helyet foglal a lakásban.

Ráncoslevelű törpebors (Peperomia caperata)

A ráncoslevelű törpebors Brazíliában őshonos örökzöld növény. Díszét levélzete adja, melyet kissé ráncolt, kerekded, egyes változatoknál hosszúkás levelek alkotnak. Ez a törpebors faj, nagyon változatos külsejű. Az alap faj levele zöld színű a levelek formája pedig kerek kissé szív alakú.

A Peperomia caperata ’Rosso’ levele zöld színű, míg a levél alsó fele élénkpiros, a levél formája pedig egészen hosszúkás. A Peperomia caperata ’Luna red’ bordós lila, a Peperomia caperata ’Metallic’ sötétlilás színben pompázik.

Márványlevél (Peperomia argyreia)

A márványlevélként ismert (Peperomia argyreia) egyike a legszebb törpebors fajoknak. Eredeti élőhelye Brazília, Bolívia, Ecuador és Venezuela. Angol elnevezése („Watermelon peperomia” azaz görögdinnye törpebors) tökéletesen jellemzi ennek a kis növénynek a külsejét. A növény díszét adó levélzetet, kerekded, enyhén szív alakú, egészen világoszöld és sötétzöld csíkos levelek alkotják. A márványlevél gondozása nem túl bonyolult, de arra figyelned kell, hogy ez egy kissé vízigényesebb faj, és meleg szobában tartva párásítást is igényel.

Csüngő törpeborsok

Eddig főként azokat a fajokat mutattam be, amelyek egy kis polcot, vagy az asztal közepét varázsolhatják egy kicsike oázissá. A törpeborsok között azonban nem csak bokros, hanem csüngő növekedésű fajokat is találsz. Ezek legszebben egy függesztett cserépben mutatnak, ahonnan szabadon hullhatnak alá, a mutatós levelekkel tömött hajtások. Ezek közül szeretnék bemutatni néhány fajtát.

Peperomia prostrata

Levelei aprók, kerek formájúak és mintásak. A sötétzöld alapszínű leveleket, világoszöld csíkos mintázat díszíti. A hajtások melyeket sűrűn borítanak ezek a díszes levélkék, pirosas barna árnyalatúak.

Peperomia ‘Isabella’ és Peperomia ’Isabella’ Yellow

Levelei az előbb bemutatott fajhoz hasonlóan kerek formájúak és picik, lényeges különbség, hogy a leveleket nem díszíti minta, egyszínűek. A Peperomia ’Isabella’ változat élénkzöld, míg a Peperomia’ Isabella’ Yellow egészen világos, élénk, sárgászöld színárnyalatú.

Peperomia rubella

A Peperomia rubella egy egészen izgalmas külsejű törpebors faj. Levelei kicsik és hosszúkás formájúak. A zöld színű leveleken világos mintázat látható. Különlegességét a piros színű szár és levélfonák jelenti, ennek köszönhetően igazán feltűnő, hangsúlyos dísze lehet otthonodnak.

Összefoglaló

A törpebors Amerika trópusi vidékeiről származó növény, melynek számos fajtája található meg a hazai kertészetekben. Nálunk szobanövényként tartható, viszonylag könnyen gondozható, bár igényel némi odafigyelést a páraigénye miatt. Víz és fényigénye nem túl magas, talaj szempontjából sem túl igényes. Metszeni nem kell, de az elhalt növényi részeket érdemes eltávolítani róla. Kártevőkkel és betegségekkel szemben ellenálló, ám a nem megfelelő gondozás a növény vesztét okozhatja.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek