Varjúháj (Sedum) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása – varjúháj fajták képekkel

pompás varjúháj
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A varjúháj (Sedum) a varjúhájfélék családjába sorolható növénynemzetség, mely több mint 500 fajt foglal magába. Ausztráliát valamint az Antarktiszt leszámítva az egész világon gyakoriak ezek a nagyon szívós, változatos külsejű pozsgás növények. Remekül mutatnak sziklakertbe, kőedénybe ültetve, de használhatod őket talajtakaró növényként is. Az egyes varjúháj fajok nagyon változatos külsejűek így, ezekből többfélét összeválogatva, vagy kövirózsákkal kombinálva, nagyon szép összeültetéseket hozhatsz létre.

A varjúháj fajok között alacsonyabb és középesen magas fajokat is találhatunk. A középmagas fajok virágai jellemzően bogernyőben, télen nyílnak.

Gondozás

A varjúháj igényei fajonként eltérőek lehetnek, ám a legtöbb faj viszonylag könnyen gondozható, és meglehetősen ellenálló is.

Talajigény

Talaj tekintetében nem válogatós, egyedül arra kell figyelni, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajt válassz a számára.

Tápozás

A csüngő varjúhájat például évente egyszer, nyáron elég kaktusztápoldattal tápoldatozni havonta egyszer, de a többi faj is meghálálja a gondoskodást.

Fényigény

A Mohalevelű varjúháj kivételével a varjúháj fajok jól bírják a tűző napot. Napos, világos helyen érzik jól magukat, a sziklakert tökéletes hely lehet a számukra, de félárnyékos helyen is jól megélnek.

Vízigény

Egy-két kivételtől eltekintve szárazságtűrő növény, minimális öntözést igényel, de a csapadék is elég lehet a számára, mert az aszályosabb időszakokat is jól viseli.

Szaporítás

Szaporítani tőosztással és dugványozással tudod.

Metszés

Alapvetően metszést nem igényel, de az elszáradt virágokat és egyéb növényi részeket érdemes róla eltávolítani.

Ültetés, átültetés

Ültetésnél érdemes odafigyelni a tőtávolságra ahhoz, hogy a növények később is zavartalanul fejlődhessenek. Érdemes legalább 25-30 centiméteres tőtávolságot hagyni a növénykék között.

Betegségek, kártevők

A varjúháj nem érzékeny növény, betegségekkel és kártevőkkel szemben viszonylag ellenállónak mondható.

Varjúháj fajok

 1. Októberi varjúháj, októberke (Sedum sieboldii)

Az októberi varjúháj vagy októberke (Sedum sieboldii) alacsony termetű, terülő növekedésű évelő növény, amely kerek, húsos leveleivel, valamint csillag alakú rózsaszín virágaival díszít.

A nedvesség megtartására specializálódott szürkészöld levelek, ősszel elszíneződnek. A kecses virágok, szeptember vége felé, és októberben nyílnak. Az októberi varjúháj külseje, és növekedése miatt, elsősorban kőedényekbe ültetve, valamint sziklakertekben mutat igazán jól.

 1. Csüngő varjúháj (Sedum morganianum)

A csüngő varjúháj (Sedum morganianum) a varjúhájfélék családjába tartozó, Mexikóból származó növény. Húsos leveleivel, csüngő hajtásaival díszít, szobanövényként tartható. Teljesen napos, vagy világos környezetet igényel. Szabadban is tarthatod nyáron, meleg védett helyen, télen hűvös 5-10 fokos helyen tartsd. Rendkívül világos helyen elviseli a szobahőmérsékletet is, de hosszabb távon nem megfelelő számára.

Télen csak időnként adj neki kevés vizet, nyáron is csak módjával öntözd. Tápoldatozni elég csak nyáron, havonta kaktusztápoldattal tápoldatozd. A túl sok tápanyag hatására alakja és színe megváltozik.

Szaporítani levél vagy hajtásdugvánnyal, vagy egy-egy levélről tudod. A dugványozás előtt, néhány napig hagyd száradni a vágási felületeket.

 1. Kövi varjúháj (Sedum rupestre)

A kövi varjúháj (Sedum rupestre) alacsony termetű, évelő örökzöld növény, mely növekedése során tömött párnát alkot. Igénytelensége miatt gyakori növény a sziklakertekben.

Mivel pozsgás növény, ezért levelei a víz megtartásához, és a minél kisebb párologtatáshoz alkalmazkodtak, tűformájúak, ugyanakkor húsosak. A levelek télen is megmaradnak, és bordós árnyalatúra színeződhetnek.

Nyár elején sárga virágokat is hoz, de elsősorban levélzetével díszít.

 1. Pompás varjúháj (Sedum spectabile)

A pompás varjúháj (Sedum spectabile) a varjúhájfélék családjába tartozó, felálló szárú, bokrosodó évelő növény, mely levélzetével, valamint a nyár második felében és őszelején nyíló virágaival is díszít. A növény levélzetét a szárat borító, húsos, tojásdad levelek alkotják, rózsaszín árnyalatú, csillag alakú virágai bogernyőt alkotnak. Nagyon egyszerűen kezelhető, igénytelen növény, mely jó választás sziklakertbe és kőedénybe ültetve is.

 1. Japán varjúháj (Sedum cauticola)

A japán varjúháj (Sedum cauticola) alacsony termetű évelő növény, mely jól mutat sziklakertbe ültetve, de használhatod talajtakaró növényként is. A Japánban őshonos elterülő növekedésű japán varjúháj, kékeszöld színű, kerek, húsos leveleivel, valamint ősszel nyíló pink színű virágaival lehet kerted dísze, valamint a méhek nagy kedvence is. Nagyon egyszerűen gondozható, ellenálló növény, mely jól bírja a szárazságot és rossz minőségű talajba ültetve is szépen fejlődik.

 1. Borsos varjúháj (Sedum acre)

A borsos varjúháj (Sedum acre) alacsony termetű, párnát alkotó évelő, pozsgás növény, mely Magyarországon is őshonos. Egyszerűen nevelhető, vidám dísze lehet a sziklakertnek, valamint a kerti utak szegélyének is, de alkalmas kőedénybe, balkonládába ültetésre is. A növény tavasszal és nyár elején nyíló, csillag alakú sárga virágaival, valamint, húsos, hengeres leveleivel díszít. A kertészetekben sárga levélzetű változatát is forgalmazzák.

 1. Dúsvirágú varjúháj (Sedum kamtschaticum var. floriferum)

A dúsvirágú varjúháj (Sedum kamtschaticum var. floriferum) alacsony termetű, elterülő habitusú évelő növény, mely sziklakertbe, vagy balkonládába ültetve is otthonod érdekes dísze lehet. A Kína alacsonyabb hegyvidékeiről származó növény egyszerűen nevelhető, rendkívül igénytelen. Levélzet, hosszúkás, fogazott szélű zöld levelek alkotják, melyek szórt állásban állnak az elágazó szárakon. Színük ősszel időnként megváltozik, ilyenkor bronzos árnyalatban játszanak. Csillag alakú, sárga virágai tavasz végén, valamint a nyár első felében nyílnak.

 1. Bablevelű varjúháj (Sedum maximum)

A bablevelű varjúháj (Sedum maximum) közepesen magas évelő, pozsgás növény, mely sziklakertekbe valamint kőedényekbe való ültetésre is remek választás.

Levélzetét ovális, húsos levelek alkotják, melyek jól raktározzák a nedvességet. Krémszínű virágai piros virágszáron bogernyőben nyílnak a nyár második felében, valamint ősz elején.

Virágait nagyon szeretik a pillangók, ezért, ha olyan kert kialakítására törekszel, amivel pillangókat, vagy méheket csalogathatsz a kertbe, akkor is jó választás.

 1. Indás varjúháj (Sedum sarmentosum)

Az indás varjúháj (Sedum sarmentosum) alacsony termetű, évelő pozsgás növény, mely Kína, Japán és Korea területén őshonos. Jól mutat sziklakertbe ültetve, használhatod talajtakaró növényként, valamint rézsűn is nevelheted. Rózsaszínes árnyalatú elterülő indáin, húsos világoszöld színű levelek sorakoznak. Jellemző virágzási ideje a tavasz vége, valamint a nyár, ilyenkor hozza csillag alakú, sárga virágait, melyek bogernyőben nyílnak.

 1. Kaukázusi varjúháj (Sedum spurium)

A kaukázusi varjúháj (Sedum spurium) alacsony termetű, párnát alkotó, évelő pozsgás növény mely a Kaukázusban őshonos. Főként az elágazó hajtásokat, sűrűn borító zöld, gyakran bordós árnyalatú leveleivel díszít, melyek ősszel elszíneződnek.

Időnként bogernyőben nyíló, rózsaszín, ritkábban fehér, csillag alakú virágokat is hoz tavasz végén, valamint nyár elején. Fél örökzöld növény, a szár végi levelei télen is díszítenek, míg az idősebb levelek télen lehullnak.

 1. Mohaképű varjúháj (Sedum polytrichoides)

A mohaképű varjúháj (Sedum polytrichoides) alacsony termetű, évelő, pozsgás növény, mely Korea és Japán területén őshonos. Jól mutat talajtakaróként, valamint sziklakertbe ültetve, jól kombinálható más dísznövényekkel is.

Főként húsos, tűlevélre emlékeztető leveleivel díszít, melyek zöldes barna színben játszanak, ősszel elszíneződnek. Ritkán sárga, csillag alakú virágokat is hoz, melyek a nyár második felében nyílnak.

A mohaképű varjúháj, nem annyira ellenálló, mint a legtöbb varjúháj faj. A tartós tűző napot nem szereti, olyan helyre ültesd, ami alapvetően világos, de csak délelőtt tűzi a nap.

Összefoglaló

A varjúháj (Sedum) növénynemzetségbe több mint 500 faj tartozik, melyek közül számos hazánkban is előfordul. Mivel pozsgás növényről van szó, jól bírja a szárazságot és a tűző napot is, ezért sziklakertekbe és a kert tűző napos részeire is bátran ültethető. Bár a gondozása eltérő lehet attól függően, hogy melyik fajról van szó, általánosságban elmondható, hogy egyszerűen gondozható, igénytelen, betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló növényről van szó.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek