Vénusz Légycsapója (Dionaea muscipula) gondozása

Vénusz-légycsapója-Dionaea-muscipula
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) a harmatfűfélék családjába tartozó növény Észak és Dél-Carolina területéről származik. Talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy egyben az egyik legismertebb húsevő növény is, amely rovarokkal táplálkozik. Ez a leleményes növény, nem csak várja a levelei közé repülő vagy mászó gyanútlan rovarokat, hanem oda is csalja őket, a rovarok számára vonzó illat és nektár segítségével. Amikor a csapdába téved a gyanútlan áldozat, és többször megérinti a levelek belsejében található érzékelő szőröket, a levelek összezárulnak, innentől nincs menekvés. A levelek szélén sorakozó tüskék összezárulnak, és az emésztőnedvek elkezdik emészteni a táplálékot. Néhány nap múlva, az emésztés után, a levelek újra kinyílnak, így újra elkezdődhet a vadászat.

Gondozás

A vénusz légycsapóját akár a lakásodban is tarthatod, ha biztosítani tudod számára, az eredeti élőhelyéhez hasonló körülményeket. Mivel mocsaras helyen él, ezért kedveli a párás, nedves környezetet, különösen, ha ez a hely világos és meleg is.

Talajigény

Ültetéséhez laza szerkezetű, tőzeges talajt válassz, a legjobb a számára a savanyú kémhatású natúr rostos mohatőzeg, melyhez érdemes kvarchomokot is keverhetni.

Tápanyagigény

A tápanyagszükségletét jellemzően az elfogyasztott rovarokkal fedezi. Szükség lehet mesterséges táplálásra is, ha nem tudod megoldani, hogy élő rovarokkal “etesd”.

Fényigény

Az elhelyezéséhez pedig világos helyet válassz, mert meglehetősen fényigényes növény. A tűző napot is bírja, árnyékos helyen viszont nem szeret.

Hőigény

Aktív időszakában, tavasztól-őszig szobahőmérsékleten, míg télen nyugalmi időszakában 5-10fok körüli hőmérsékleten neveld.

Páraigény

Mocsaras élőhelye miatt igényli a párás levegőt. Gondoskodj megfelelő párásításról is, ha sikeresen akarod tartani.

Vízigény

Földjét tartsd nedvesen, öntözd rendszeresen lágy vízzel, a túlöntözést viszont kerüld.

Szaporítás

Szaporítani pl. a virágokból összegyűjtött magokkal tudod, illetve egyszerűbb megoldás, ha sarjról próbálod meg szaporítani. Amennyiben magról szaporítanád, tudnod kell, hogy a magok fényre csíráznak, ezért nem szabad őket földdel betakarni.

Teleltetés

Elengedhetetlen számára a hideg téli nyugalmi időszak, mely novembertől februárig tart. Ilyenkor 0 és 10 °C közötti hőmérsékleten tartsd. Ha meleg helyen vészeli át a tele, akkor legyengül, és fogékony lesz a betegségekre is. Ötözni ebben az időszakban csak mértékkel szabad, pont annyi vízre van szüksége, hogy ne száradjon ki teljesen a földje.

Metszés

A vénusz légycsapója virágokat is hoz, amelyek tápanyagot vonnak el a növénytől, ezért érdemes őket, minél hamarabb eltávolítanod. A téli időszakban a csapdái leeshetnek, a növény pedig kissé vissza is húzódhat, de ez normális, tavasszal újra növekedésnek fog indulni.

Ültetés, átültetés

A bolygatást nem viseli jól, ezért az átültetését 1-2 évente végezd, ha már túlságosan elhasználódott a földje. Erre a tavasz a legalkalmasabb időszak, a március eleje, még a növény növekedési időszakának megkezdése előtt.

Betegségek, kártevők

Kártevőkre nem érzékeny, a betegségekre viszont fogékony lesz, ha nem megfelelőek a tartási körülményei.

Összegzés

A vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) a harmatfűfélék családjába tartozó, Észak és Dél-Carolina területéről származó húsevő növény, melyet Magyarországon is előszeretettel tartanak szobai körülmények között. Az egyik legismertebb húsevő szobanövényünk, mely akkor tartható sikeresen, ha az élőhelyéhez hasonló körülményeket teremtesz a számára. Fény, meleg és párigényes növény, emellett a különleges „tápanyag igényével” is számolni kell, de a teleltetés is elengedhetetlen a számára.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek